Τι είπε η Μέρκελ στον Τσίπρα

…και το «σχέδιο» Στουρνάρα

Γράφει ο Πολιτικός

Το «νίπτω τας χείρας μου» της Άνγκελα Μέρκελ προς την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το ρόλο του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν πτοεί το Μέγαρο Μαξίμου. Κι αυτό διότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του αντελήφθησαν από τη συνολική στάση της Καγκελαρίου

στο Βερολίνο πως δεν συμμετέχει σε κάποιο γενικότερο γερμανικό σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας με τα λεγόμενά της να εννοηθεί ότι ο Σόιμπλε δρα μόνος του. Αυτό το στοιχείο από μόνο του ικανοποιεί την ελληνική πλευρά που διαπιστώνει πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο του Βερολίνου να πέσει η κυβέρνηση στην Αθήνα.

Η Μέρκελ μπορεί να μην είναι σε θέση να παρέμβει προς την πλευρά του ΔΝΤ καθώς φέρεται να είπε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι «δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό και δεν μπορώ να το φέρω στη Βουλή μου» , ωστόσο άκουσε με προσοχή τον Αλέξη Τσίπρα και όσα της ανέφερε για την ελληνική οικονομία και τα σημάδια ανάκαμψής της. Επίσης τής έδωσε διευκρινίσεις σε σχέση με το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους τονίζοντας πως πρόκειται για μία εφάπαξ παροχή, κάτι που φαίνεται πως έπεισε την καγκελάριο ότι δεν επρόκειτο για μία κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Επίσης η Άνγκελα Μέρκελ χωρίς να γίνει καμία συζήτηση για εκλογές υπονόησε ότι δεν επιθυμεί καμία εσωτερική κρίση στην Ευρώπη τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στη χώρα της.

Και πράγματι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε κουβέντα για εκλογές στη Μέρκελ όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, αλλά πρωτίστως διότι αυτές δεν εντάσσονται στο σχεδιασμό του. Η κυβέρνηση διαμηνύει προς πάσα κατέυθυνση ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, αντιθέτως επιδίωξή της είναι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Το Μαξίμου εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξο μετά τις τελευταίες επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Σύσσωμη η Γαλλία στηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα, -από τον Ολάντ ως τον Μοσκοβισί- και ασφαλώς οι σοσιαλδημοκράτες εκπρόσωποι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τάχθηκαν ξεκάθαρα στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα του επιδόματος στους συνταξιούχους ασκώντας κριτική στον Σόιμπλε. Το ίδιο θετικός εμφανίστηκε και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ.

Άρα οι συμμαχίες που έχει χτίσει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ευρώπη με τους σοσιαλιστές πατούν σε γερά θεμέλια.

Βεβαίως ο πρωθυπουργός δεν παραβλέπει το γεγονός πως κάποια κέντρα στο εσωτερικό της χώρας απεργάζονται σενάρια αποσταθεροποίησης και με τον τρόπο τους προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση.

Η τελευταία έκθεση του Γιάννη Στουρνάρα για την ελληνική οικονομία που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής εμπεριέχει κάποια ψήγματα υπονοούμενων για το «δώρο» στους χαμηλοσυνταξιούχους μολονότι δεν τεκμηριώνεται ότι μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική απόκλιση από την αξιοποίηση της υπεραπόδοσης των στόχων.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εντάσσεται σ’ ένα γενικότερο σύστημα «προθύμων» που θα ήθελε να δει την κυβέρνηση να πέφτει και εξ αυτού του λόγου δεν θα είχε κανένα πρόβλημα με την πιθανότητα προκήρυξης εκλογών. Σε μία τέτοια περίπτωση θεωρείται ότι κάποιες δυνάμεις θα στήριζαν τον Γιάννη Στουρνάρα για το αξίωμα του πρωθυπουργού σε μία μεταβατική ή οικουμενική κυβέρνηση.

Το Μαξίμου αποκλείει κατηγορηματικά τέτοιες εξελίξεις και φυσικά επαναλαμβάνει πως ούτε εκλογές θα γίνουν, ούτε ο Τσίπρας θα υποχωρήσει στις πιέσεις για να συγκροτήσει μία οικουμενική κυβέρνηση.

Τέτοιους σχεδιασμούς που αποβλέπουν στο να γίνει ο Στουρνάρας ένας νέος Παπαδήμος δεν τούς βλέπει με καλό μάτι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εξ αρχής είχε δυσανασχετήσει και με μερίδα των παλαιών εκσυγχρονιστών που ήθελαν να σπρώξουν τον Διοικητή στην ηγεσία ενός κόμματος της κεντροαριστεράς.

The post Τι είπε η Μέρκελ στον Τσίπρα appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα