«Τέλος μιας πράξης, όχι της ελληνικής τραγωδίας»

Ελπίδες για συμφωνία μέσα στις επόμενες 48 ώρες έστω και στο παρά πέντε βλέπουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα οποία, για ακόμη μια ημέρα, αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ και αναλύσεις στο ελληνικό ζήτημα. Ο καπνός δεν είναι ακόμη λευκός, σημειώνουν, ωστόσο το χρώμα του έχει «ανοίξει».

«Υπάρχει ένα σενάριο που απ” ό,τι φαίνεται όλοι οι ηγέτες της ευρωζώνης βιάζονται να μάθουν: αυτό είναι πως αν η νομισματική ένωση ζει στην καρδιά της κρίσης, καμία λύση δεν μπορεί ή δεν πρέπει να βρεθεί μέχρι οι αγορές και η οικονομία να βρεθούν

στο χείλος της καρδιακής προσβολής» σχολιάζει το BBC τη δραματική καθυστέρηση στην εύρεση λύσης σε άρθρο του με τίτλο «Ελληνική τραγωδία: Το τέλος μιας πράξης, όχι όλου του έργου».

«Επομένως τώρα η ευρωζώνη άρχισε να παίζει ξανά, αφού η Ελλάδα επί μήνες δεν κατάφερνε να πείσει τους πιστωτές της ότι κάνει τα κατάλληλα βήματα για να ισορροπήσει τα λογιστικά της», γράφει ο σχολιαστής του βρετανικού δικτύου επισημαίνοντας ότι το «παιχνίδι» ξεκινά σε χρόνο μηδέν πριν από μια de facto χρεοκοπία της Ελλάδας και με το τραπεζικό σύστημα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

«Αλλά, όπως ορίζει το κλισέ σενάριο της Ευρωζώνης, το δράμα θα συνεχιστεί για μήνες«, τονίζει το δημοσίευμα υπογραμμίζοντας πως οι υπαρξιακά σημαντικές συνομιλίες για την παροχή ελάφρυνσης του τεράστιου ελληνικού χρέους αναβάλλονται για τους επόμενους μήνες, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει τεράστια ποσά λόγω της εκροής καταθέσεων.

Έτσι, εκτός κι αν οι Έλληνες πειστούν να βγάλουν τα μετρητά από το στρώμα τους και να τα επιστρέψουν στους λογαριασμούς τους, οι τράπεζες θα παραμένουν επικίνδυνα κοντά στη χρεοκοπία.

Το δημοσίευμα της Telegraph -όπου οι χθεσινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είναι πρωτοσέλιδο- επισημαίνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρέμεινε για ακόμη μια ημέρα «ζωντανό», προσφέροντας δειλά – δειλά ελπίδες για την αποφυγή χρεοκοπίας. Καταγράφοντας όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής το κείμενο στέκεται στο ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για τις επόμενες 48 ώρες, σημειώνοντας ότι τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο κύριος Γιούνκερ αρνήθηκαν να βάλουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους. «Ελληνική κυβέρνηση και δανειστές θα βάλουν κάτω ξανά τις διαφορές τους την Τετάρτη σε έκτακτο Eurogroup».

Για αποτυχία της ευρωζώνης κάνει λόγο η -επίσης βρετανική- Guardian, η οποία τονίζει πως ένα από τα θύματά της είναι η ίδια η Γερμανία.

«Ο πρωθυπουργούς Αλέξης Τσίπρας έχει 48 ώρες να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας στην γραμμή του τερματισμού και να λήξει έτσι μια πεντάμηνη αντιπαράθεση που θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το ευρώ», γράφει το Bloomberg.

«Οι ελληνικές παραχωρήσεις κρατούν ζωντανές τις ελπίδες για συμφωνία» τιτλοφορούν το σχετικό δημοσίευμα οι Financial Times.

Ο Πίτερ Σπίγκελ επισημαίνει πάντως ότι «οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ήρθαν πολύ αργά και δεν ήταν ικανοποιητικά λεπτομερείς, προκειμένου να επιτρέψουν μια οριστική συμφωνία κατά την έκτακτη συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης το απόγευμα της Δευτέρας». Οι ηγέτες ωστόσο τις καλοδέχτηκαν ως βάση για νέες συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να ξεκλειδώσουν τα 7,2 δισ. ευρώ.

«Την αίσθηση ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τέθηκαν οι βάσεις για μια συμφωνία εντός της εβδομάδας αποπνέουν οι δηλώσεις ηγετών. Αναμφισβήτητα υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά μέχρι μια ολοκληρωμένη συμφωνία», σχολιάζει η Deutsche Welle.

«Η Ευρώπη αναπνέει ανακουφισμένη ενόψει της επικείμενης συμφωνία με την Ελλάδα» είναι ο τίτλος της ισπανικής El Pais υπογραμμίζοντας πως ο Τσίπρας προσφέρει στους πιστωτές περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και συναίνεση στα δημοσιονομικά. Η Μέρκελ βλέπει την πρόταση ως «μια καλή βάση», γράφει η ισπανική εφημερίδα κάνοντας λόγο για «αλλαγή τόνου» στις διαπραγματεύσεις.

«Ακόμη δεν υπάρχει λευκός καπνός, είναι όμως γκρίζος και έχει την τάση να καθαρίσει», γράφει χαρακτηριστικά.
Πηγή ethnos.gr

The post «Τέλος μιας πράξης, όχι της ελληνικής τραγωδίας» appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα