Τα ρετάλια της ελληνικής δημοσιογραφίας

«και καταντήσαμε που λες
ανθρώπινα ρετάλια
με άγχη και με απειλές
βρισιές και παρακάλια»

(Δήμος Μούτσης-Κώστας Τριπολίτης)

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ- Δημοσιογράφου για το ENIMEROSI24

Ρετάλι, στην καθομιλουμένη, είναι εκείνο το κομμάτι που έχει περισσέψει από ένα ύφασμα, που χρησιμοποιήθηκε για κάποιο κουστούμι ή για να φτιαχθεί ένα ταγεράκι.

«Ρετάλι», όμως στην ελληνική αργκό, που λίγοι ξέρουν και ακόμη λιγότεροι χρησιμοποιούν, σημαίνει

τον άχρηστο-η, αυτόν-η που περίσσεψε από …κάτι, αυτόν-η που εξαιτίας της συμπεριφοράς του, δεν έχει δικαίωμα δια να ομιλεί, που έλεγε και ο μακαρίτης ο Μένιος Κουτσόγιωργας.

Τη σήμερον ημέρα λοιπόν, στο χώρο της ελληνικής δημοσιογραφίας, καταντήσαμε να έχουμε δύο ειδών τέτοια «ρετάλια».

Πρώτον τους εαυτούς μας, τους περισσότερους από εμάς τους δημοσιογράφους δηλαδή, που γίναμε (διατί να το κρύψωμεν άλλωστε) ρετάλια, από τα «κουστουμάκια» και τα «ταγεράκια» που έραψαν για την περίπτωση της κρίσης, οι εκάστοτε κυβερνώντες και οι αποκαλούμενοι και φεσωμένοι βαρώνοι των ΜΜΕ.

Δεύτερον, κάτι νεόκοπους εκδότες (ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε) που, ελέω απραξίας της αρχής καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ελέγχου των πόθεν έσχες, «απέκτησαν» ιστορικούς τίτλους εφημερίδων, με χρήματα αγνώστου προελεύσεως, έθεσαν τις εφημερίδες σε κυκλοφορία και έπαψαν να …πληρώνουν τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, τεχνικούς και υπαλλήλους τους.

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για μία ιστορική σύγκρουση «ρεταλιών», αν εκλάμβανε την Ελλάδα της κρίσης ως ένα απέραντο …ραφείο.

Η αλήθεια, όμως, είναι τραγική…

Τα «ρετάλια» των νεόκοπων εκδοτών απέδειξαν ότι δεν έχουν δικαίωμα ουτε να ομιλούν αλλά ούτε και να πράττουν, λόγω της αφερεγγυότητας τους και των συνεχών υπαναχωρήσεων τους στην εκπλήρωση ανειλημμένων υποχρεώσεων, έναντι των «ρεταλιών» δημοσιογράφων που, ως όμηροι, σέρνονται πίσω από τις εντολές τους.

«Χωρίς τηλέγραφο και φώς η επικοινωνία
εγώ σε σκέπτομαι αλλιώς και αλλιώς η κοινωνία»

Ετσι καταλήγει αυτό το στιχουργικό και μουσικό αριστούργημα των Δήμου Μούτση-Κώστα Τριπολίτη, που ερμήνευσε η ανεπανάληπτη Σωτηρία Μπέλλου.

…και δυστυχώς λέει την απόλυτη αλήθεια!

The post Τα ρετάλια της ελληνικής δημοσιογραφίας appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα