Τα πέντε λάθη της τρόικας επισημαίνει ο Στουρνάρας προς το Ευρωκοινοβούλιο

Τα πέντε λάθη της τρόικας επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτηματολόγιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με το ρόλο και τις δραστηριότητες της τρόικας στα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα.

Αυτά είναι: λάθος πολλαπλασιαστής, που ευθύνεται-εν μέρει- για τη βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση, σφιχτό χρονοδιάγραμμα, αισιόδοξες προσδοκίες για τη δυναμική του χρέους-με αιχμή για τα υψηλά επιτόκια στο πρώτο μνημόνιο-,

λάθος μείγμα πολιτικής με έμφαση στους φόρους και λιγότερο στις δαπάνες και άστοχες δηλώσεις παραγόντων της Ευρώπης για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Πάντως, μιλά για αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή και χαρακτηρίζει τη συνεργασία «σε γενικές γραμμές αποτελεσματική», χωρίς να έχουν λείψει οι επιμέρους διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως αναφέρει.

Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζει ότι η προσαρμογή έγινε με σημαντικό κοινωνικοοικονομικό κόστος, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25% κάτι που δεν έχει υποστεί καμιά ανεπτυγμένη χώρα πλην των ΗΠΑ την εποχή του κραχ. Επίσης, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά περισσότερο από 35%, η ανεργία αυξήθηκε στο 27% και ένα 35% του πληθυσμού αντιμετωπίζει υπαρκτό κίνδυνο ένδειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.Επίσης, υπάρχουν έντονα προβλήματα στην πραγματική οικονομία με την έλλειψη ρευστότητας να εμποδίζει την ανάκαμψη.

Καταγράφει, εξάλλου, 6 περιπτώσεις αμφισβήτησης της νομοθεσίας των μνημονίων , εκ των οποίων η μια απορρίφθηκε (περικοπές μισθών και συντάξεων), η μια δικαιώθηκε (διαθεσιμότητα), ενώ για τις 4 αναμένεται απόφαση(κούρεμα ομολόγων, αποκρατικοποιήσεις, μείωση κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα και μειώσεις ειδικών μισθολογίων, εκτός από το ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών που κρίθηκε ότι η μείωσή του αντιβαίνει το Σύνταγμα).

Ασκήσεις ισορροπίας για να μην ερεθίσει τη ΝΔ και τους Καραμανλικούς δείχνει να κάνει ο Γιαννης Στουρνάρας στην ερώτηση σχετικά με το τι οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο, μιλώντας για τις δυο δεκαετίες μη βιώσιμης ανάπτυξης , που προηγήθηκαν και για τη μικρή υπέρβαση ελλείμματος 3,6% που διαπιστώθηκε τον Απρίλιο του 2009 , για την οποία η κυβέρνηση τότε θέλησε να πάρει μέτρα,αλλά οι πρόωρες εκλογές διέκοψαν την εφαρμογή τους.

Καλύπτει, πάντως και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , που υπέγραψε το μνημόνιο λέγοντας ότι η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας ήταν δυσχερής και ότι κυβέρνηση προσπάθησε να συναινέσει σε μέτρα , στο πλαίσιο του εφικτού, με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό αντίκτυπο.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα