Τα εργασιακά ξεκλειδώνουν τις… εξελίξεις

Οι τελικές αποφάσεις στην «εαρινή» του ΔΝΤ

Γράφει ο Πολιτικός

Μία συμφωνία στα εργασιακά και ειδικότερα στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι μπορεί να λύσει το γόρδιο δεσμό της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ουσιαστικά έχουν κλείσει σχεδόν όλα τα θέματα και απλώς το οικονομικό επιτελείο περιμένει μία επίσημη απάντηση από τους επικεφαλής του ΔΝΤ-που τηρεί την πιο σκληρή στάση- αναφορικά με το εάν αποδέχεται ή όχι την επαναφορά των

συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αναμένουν εντός των επόμενων ημερών από το Ταμείο να απαντήσει για το πώς θα προχωρήσει απέναντι σ’ αυτό το θέμα υπονοώντας ότι από τη θέση του ΔΝΤ στο επίμαχο ζήτημα θα κριθεί και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κυβερνητικές πηγές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε όσα μεσολάβησαν στις επετειακές εκδηλώσεις της Ρώμης και στο γεγονός πως τόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες, όσο και οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές (PES) έδωσαν έμφαση στο κοινωνικό κεκτημένο. Συγχρόνως σχολίαζαν ότι οι διατυπώσεις που συμπεριελήφθησαν στο κείμενο της διακήρυξης της Ρώμης ήταν αρκούντως ικανοποιητικές μετά τις απαιτήσεις που προέβαλε η ελληνική κυβέρνηση πιέζοντας για αναφορές στα εργασιακά.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας προωθούσε μέσω της πολιτικής διαπραγμάτευσης στη Ρώμη τα εργασιακά στο παρασκήνιο εξελίσσονταν έντονες διαβουλεύσεις με αντικείμενο το κλείσιμο λεπτομερειών της αξιολόγησης που θα καθορίσουν εάν στις 7 Απριλίου θα επιτευχθεί και ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας.

Πάντως, ανεξάρτητα από αυτό κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι πριν από τις 23 Απριλίου, ημερομηνία ολοκλήρωσης της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, δεν υπάρχει περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί η συνολική συμφωνία. Δηλαδή η κατάληξη και στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 κι έπειτα και στην εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

The post Τα εργασιακά ξεκλειδώνουν τις… εξελίξεις appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα