Τα επόμενα βήματα του Τσίπρα

Αποφασισμένος για να βρεθεί η «χρυσή τομή»

Γράφει ο Πολιτικός

Τα επόμενα της βήματα καλείται να σχεδιάσει πλέον η κυβέρνηση, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και την παγίωση της αξίωσης των δανειστών για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων σε άμεσο χρόνο, ώστε να ισχύσουν μετά το 2018.

Στο Μαξίμου περιμένουν ενδελεχή ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη στάση των θεσμών προκειμένου να αποφασίσουν πρωτοβουλίες

που θα απεγκλωβίσουν τη διαπραγμάτευση από το αδιέξοδο και θα οδηγήσουν σε πολιτική συμφωνία-πακέτο στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Στην κυβέρνηση επιχειρούν να διαπιστώσουν εάν οι θεσμοί αποτελούν πλέον ενιαίο μέτωπο στο αίτημα για ψήφιση εκ των προτέρων μέτρων, ή εάν δείχνουν να υποχωρήσουν μπροστά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ με στόχο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην ψήφιση μέτρων και πιστεύουν ότι τις επόμενες ημέρες –εάν πράγματι υπάρχει κοινή βούληση για κλείσιμο της συμφωνίας- μπορούν να βρεθούν πεδία σύγκλισης μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών για να οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το Μαξίμου επαναλαμβάνει ότι είναι αντισυνταγματική η προληπτική νομοθέτηση μέτρων και μάλιστα θυμίζει ότι για τον ίδιο λόγο οι δανειστές την προηγούμενη άνοιξη αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στο αίτημά τους για λήψη προληπτικών μέτρων 2,4 δις ευρώ. Επομένως, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι δανειστές αξιώνοντας μέτρα τώρα πιθανότατα και να ζυγίζουν τις διαθέσεις του Μαξίμου για να καταλάβουν μέχρι ποιο βαθμό μπορούν να ασκήσουν πιέσεις.

Η κυβερνητική γραμμή δεν έχει αλλάξει μετά το Eurogroup-άλλωστε προκαταβολικά η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν περίμενε να συμβεί κάτι σημαντικό στη συγκεκριμένη συνεδρίαση- . Επίσης φαίνεται ότι το σενάριο των εκλογών παραμένει ακόμη και τώρα ως μία μακρινή πιθανότητα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στη διαπραγμάτευση για να βρεθεί η «χρυσή τομή». Αυτό σημαίνει πως ό,τι περάσει από την Ελληνική βουλή θα δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να λέει ότι δεν ψήφισε νέα μέτρα για την περίοδο μετά το 2018 και την ικανοποίηση στους δανειστές να δηλώνουν ότι εξασφάλισαν εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά.

The post Τα επόμενα βήματα του Τσίπρα appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα