Τα capital control θα διατηρηθούν για πολλούς μήνες ακόμα στις τράπεζες

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
Η πρώτη επίσημη παραδοχή ότι τα capital control στις τράπεζες θα διατηρηθούν για αρκετούς μήνες έρχεται από το στόμα της κυβέρνησης αυτή τη φορά και πιο συγκεκριμένα από τον κ. Δ. Μάρδα όπου δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για τα capital control στις τράπεζες». Μια επίσημη παραδοχή που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες

δηλώσεις που ανέφεραν ότι θα άνοιγαν τις τράπεζες σε μία εβδομάδα. Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Reuters βλέπουν τις τράπεζες σε πολύμηνη «μερική λειτουργία» προβλέποντας έτσι δραματικές καταστάσεις για την χώρα μας. Όσο και τα πράγματα να περιγράφονται ως «αισιόδοξα» η ρευστότητα δίνεται με το σταγονόμετρο στους πολίτες ενώ οι επιχειρήσεις ζητούν μεγαλύτερα όρια για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με πολλές σημαντικές και απαραίτητες πρώτες ύλες να βρίσκονται ήδη σε έλλειψη.

Μέσα σε όλα αυτά το οικονομικό κλίμα επιβαρύνουν και τα σχέδια για «χακάρισμα» των ΑΦΜ των πολιτών αφού η «νέα παρατράπεζα»που αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε δια στόματος του πρώην υπουργού οικονομικών ή θα έκλεινε τις τράπεζες ή θα τις «εξανάγκαζε»σε νέο καθεστώς και… άγνωστο νόμισμα.

Έτσι σε αυτό το «βεβαρημένο κλίμα» πολλές τράπεζες που έψαχναν τον τελευταίο καιρό για κεφάλαια σε Ελλάδα και εξωτερικό για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες σήμερα για την ανεύρεσή τους ενώ δεν λείπουν ως λύση τα «σενάρια» για συγχωνεύσεις όπως π.χ. η Eθνική να συγχωνεύεται με την Alpha η Eurobank με την Πειραιώς κοκ.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτό το καλοκαίρι προβλέπεται «θερμό» αφού η κυβέρνηση πρέπει να «επωμιστεί το κόστος» της «κόντρας» με την ΕΕ και να περάσει και να υπογράψει τα προαπαιτούμενα για το τρίτο μνημόνιο που μόλις χθες το έσκιζε πολιτικά και που δεν «έσκισε» σήμερα τελικά στην πραγματικότητα επωμίζοντας μεγαλύτερο βάρος (μέτρα) στους πολίτες.

Καλά πληροφορημένες πηγές ισχυρίζονται ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν περί τα 25 δις άμεσα για να ξαναλειτουργήσουν ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και την φορολόγηση ή κούρεμα των καταθέσεων των πολιτών που φθάνει έως και το 37%. Υπολογίζοντας ταυτόχρονα και το κόστος των capital control στα περί τα 10 δις ευρώ.
Άγνωστο παραμένει το τι θα κάνει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, πως θα βρεθούν χρήματα σε οργανισμούς και μικρές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Ίσως τον δύσκολο «πρωταγωνιστικό κυβερνητικό ρόλο» να παίξει η Εθνική τράπεζα αφού βλέπουμε «λαλίστατη» την κ. Λούκα Κατσέλη. Με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα να είναι «τροχονόμος» των εξελίξεων φέροντας «ως βάρος» το τεράστιο κόστος μιας «πολιτικής οικονομικής ισορροπίας του τρόμου».

Πάντως η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να δώσει απαντήσεις για την «εξάμηνη καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων» για το περίφημο δημοψήφισμα του 62% ΟΧΙ που έγινε 73% ΝΑΙ και το χάκινκ των πολιτών.

Αφού για πρώτη φορά όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου» διαπραγματεύτηκε σκληρά για εντός ευρωζώνης και ευρώ διαπραγματεύσεις που θα ελάφρυναν οικονομικά τους πολίτες.

Ακόμα αναρωτιέμαι γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου «δεν διαπραγματεύτηκε» τόσο σκληρά ;;;
Μήπως τελικά το «οικονομικό κόστος» ήταν τόσο «μεγάλο και δυσβάσταχτο» για τους Έλληνες πολίτες που σήμερα είναι μπερδεμένοι και χωρίς κατεύθυνση ;
Ιδού σήμερα ζωντανό το παράδειγμα.

The post Τα capital control θα διατηρηθούν για πολλούς μήνες ακόμα στις τράπεζες appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα