Συστάσεις και… dress code

Αυστηρές συστάσεις προς τους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων απηύθυνε χθες το βράδυ στη Βουλή ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Χρ. Μαρκογιαννάκης -σε συνεννόηση με τον Ευ. Μεϊμαράκη- κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, με αφορμή τις παρεκτροπές που έχουν παρατηρηθεί από βουλευτές σε θέματα ενδυματολογικών επιλογών και σε θέματα συμπεριφοράς εντός της Ολομέλειας του Σώματος αλλά και στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Οπως είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης, οι γραμματείς απάντησαν ότι θα επιληφθούν του

θέματος και θα μεταφέρουν αυτά που ειπώθηκαν στην επιτροπή στα μέλη των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων. Αφορμή για τη σύγκληση της επιτροπής και ειδικότερα για το θέμα που συζητήθηκε ήταν οι τελευταίες συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Σώματος (μετά τις γιορτές) όπου μέσα σε εκρηκτικό κλίμα ακούστηκαν εκφράσεις όπως «συμμορία», «νενέκοι» και «αυτά δεν τα υπέγραφε ούτε η κυβέρνηση Τσολάκογλου».

Σε πρώτη φάση, η… οδηγία που δόθηκε ήταν να μην καταγράφονται στα πρακτικά τέτοιες ή παρόμοιες εκφράσεις, ενώ αν δεν υπάρχει συμμόρφωση θα πρέπει να καλούνται οι βουλευτές να επανέλθουν στην τάξη. Ερωτηθείς πάντως αν θα μπορεί να ενεργοποιείται το μέτρο της αποβολής του βουλευτή από την αίθουσα, ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι αυτό το μέτρο είναι ακραίο και για να ενεργοποιηθεί θα πρέπει ο βουλευτής «να ξεπεράσει κάθε όριο και κάθε κοινοβουλευτικό κανόνα».

Dress code

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας τέθηκε και το θέμα των ενδυματολογικών επιλογών των βουλευτών, που σύμφωνα με τους επιτελείς της Βουλής σε αρκετές περιπτώσεις έχουν… ξεφύγει.

Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι πριν από μόλις πέντε χρόνια ο ενδυματολογικός κώδικας ήταν πολύ καλύτερος. «Δεν μπορεί να μπαίνουν βουλευτές στην Ολομέλεια του Σώματος με ξεχειλωμένα μπλουζάκια. Είναι θέμα σεβασμού προς το Κοινοβούλιο» τόνισε ο κ. Μαρκογιαννάκης, ενώ ως πρώην εισαγγελέας έφερε ως παράδειγμα τις δικαστικές αίθουσες όπου αν ένας ένορκος είναι ακατάλληλα ενδεδυμένος ο πρόεδρος του συστήνει να πάει να ντυθεί κοσμιότερα και να επιστρέψει. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως ειπώθηκε στην επιτροπή, κοντομάνικα μπλουζάκια, σκισμένα τζιν και εμφανή τατουάζ για τους άνδρες βουλευτές αλλά και προκλητικά συνολάκια για τις βουλευτίνες δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά από το προεδρείο της Βουλής. Το περασμένο φθινόπωρο είχε ξανασυνεδριάσει για το συγκεκριμένο θέμα η Επιτροπή και είχε και πάλι αποφασιστεί να γίνουν συστάσεις προς τους βουλευτές.
Πηγή Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα