Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης

Η κοινή συνέντευξη Τύπου Βίτσα – Μουζάλα

Γ.ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Καλησπέρα σας. Όπως γνωρίζετε, με απόφαση του πρωθυπουργού, συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Ένα διυπουργικό όργανο του οποίου το συντονισμό θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος και θα περιγράψει σε λίγο, συνοπτικά, τη διαδικασία και τους στόχους της κυβέρνησης.

Επίσης, είναι παρόντες: Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος έχει έναν ιδιαίτερο

επιτελικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Μετά από τις εισηγήσεις των υπουργών θα γίνουν ερωτήσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ: Καλησπέρα και χρόνια πολλά για τη σημερινή ημέρα. Βέβαια αρκετός κόσμος θα έχει δυσκολία στο να φθάσει σε αυτό που γιορτάζαμε κάθε φορά, αλλά ας το θυμηθούμε.

Έχουμε δημιουργήσει μια συντονιστική διυπουργική ομάδα διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Σε αυτή την ομάδα συμμετέχουν οι υπουργοί: Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Εμπορικής Ναυτιλίας, Μεταφορών, Συγκοινωνιών και δικτύων και Μακεδονίας Θράκης.

Όπως καταλαβαίνετε, και σε αυτή την ομάδα συμμετέχουν υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί. Επίσης, θα συμμετέχουν και άλλοι υπουργοί στο βαθμό που (σ.σ. η ομάδα) θα συζητά και θα πρέπει να πάρει μέτρα τα οποία θα έχουν να κάνουν με το υπουργείο τους.

Επιτελικό όργανο αυτής της διυπουργικής ομάδας είναι το ΕΣΚΕΣΜΑ (Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου),το οποίο υπάρχει και έχει διευρυνθεί με εκπροσώπους: του Λιμενικού Σώματος, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Μεταναστευτικής Πολιτικής , της Άμυνας, της Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτό είναι το επιτελικό όργανο, με την έννοια ότι συγκεντρώνει την πληροφόρηση, έχει την καθημερινή καταγραφή της κατάστασης και μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε επιπλέον αποφάσεις.

Την ευθύνη γι’ αυτό το επιτελικό όργανο -το διευρυμένο ΕΣΚΕΣΜΑ – έχει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ταφύλλης και συγχρόνως και ο Γενικός Γραμματέας Προστασίας του Πολίτη κ. Φιλιππάκος. Την επικοινωνία, ως εκπρόσωπος Τύπου, όσον αφορά την καθημερινή σας ενημέρωση και σε τακτά χρονικά διαστήματα το briefing, θα την έχει ο συνάδελφός σας Γιώργος Κυρίτσης.

Που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;

Ως Ελλάδα, ολοκληρώσαμε με επιτυχία την πρώτη φάση που αφορούσε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ευρώπη. Έχουμε ολοκληρώσει τα 4+1 hotspots, δηλαδή στην Κω που ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες, στα νησιά. Και έχουμε ολοκληρώσει και λειτουργούν τα δύο relocationcamps, τα κέντρα φιλοξενίας, σε αυτή τη φάση, στο Σχιστό και στα Διαβατά.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι απαράδεκτες αποφάσεις ορισμένων χωρών ή αν θέλετε των χωρών του λεγόμενου «Βαλκανικού Δρόμου» και ιδιαίτερα μέσω αστυνομικών διευθυντών (και μέσα σε αυτή τη διαδικασία, όπως γνωρίζετε ήταν και η Αυστρία) δημιούργησαν μία νέα κατάσταση. Αυτή τη νέα κατάσταση έρχεται να καλύψει αυτή η διυπουργική ομάδα.

Ποια είναι αυτή η νέα κατάσταση;

Ότι εισέρχονται στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά, κυρίως πρόσφυγες, δηλαδή ο αριθμός πλέον των προσφύγων είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον αριθμό των μεταναστών. Μιλάμε για τις λίγες δεκάδες που εξέρχονται. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να σας πω, ότι μέχρι τις 8 π.μ. σήμερα, δηλαδή από χθες μέχρι σήμερα, είχαν εισέλθει 2.122 και είχαν εξέλθει μέχρι τις 2 το μεσημέρι, 100 άτομα, μέσω της Ειδομένης.

Καταρχάς θέλουμε να πούμε ότι είναι μία ρέουσα κατάσταση. Αλλά συγχρόνως θεωρούμε ότι είναι διαχειρίσιμη αυτή η κατάσταση και θα αναπροσαρμοστεί η όλη μας τακτική, η όλη μας λογική με βάση και τις αποφάσεις που θα λάβει η Σύνοδος Κορυφής στις 7 Μαρτίου.

Τι έχουμε κάνει;

Πρέπει να πάρουμε υπόψη μας μια αντικειμενικού χαρακτήρα τάση, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να πηγαίνουν προς τα σύνορα προς την Ειδομένη. Σε αυτή την κατάσταση ενεργοποιούμε τη δεύτερη φάση. Ήδη, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα δημιουργήσαμε δύο επιπλέον κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Νέα Καβάλα και στο Χέρσο και αξιοποιούμε από σήμερα τη δομή φιλοξενίας που έχει δημιουργήσει ο περιφερχειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννης.

Θέλω, με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω, τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, που ασχέτως κάποιων αντιθέσεων ή οτιδήποτε άλλο, συμβάλλουν στη λειτουργία. Είναι πολύ χαρακτηριστική η συμβολή των Δήμων Κερατσινιού και Περάματος, στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό και η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος Παιονίας και ο Δήμος Κιλκίς. Και βεβαίως δεν αναφέρω τους πάντες γιατί μπορεί να λησμονήσω κάποιους.

Συγχρόνως βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Τ.Α., πέραν αυτών, ώστε σύντομα να έχουμε και άλλα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας. Επιμένω στη λέξη προσωρινά, με την έννοια ότι δεν είναι μια παγιωμένη κατάσταση. Η συμφωνία που έχουμε κάνει και που αφορά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που έχει αναλάβει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα φιλοξενία σε σπίτια που νοικιάζει, αφορά στην ουσία, όταν θα ολοκληρωθεί, έναν σχετικά μικρό αριθμό 20.000 ανθρώπων.

Ποια η λογική μας; Με ποια βάση λειτουργούμε;

Λειτουργούμε με βάση όταν κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης μπει, διασωθεί, φτάσει στα παράλια κάποιου νησιού της ελληνικής επικράτειας, ποια θα είναι η λογική της διαχείρισής μας. Γνωρίζετε ότι καταρχάς οδηγείται στα hotspots. Εκεί γίνεται η ταυτοποίηση από την ελληνική Αστυνομία, εκεί γίνεται η πρώτη φιλοξενία. Ο γενικός στόχος είναι εντός 72 ωρών να περνάει είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε με βάση τις προηγούμενες συμφωνίες να επαναφέρεται –μιλάω για τους παράτυπους μετανάστες- στην Τουρκία. Αλλά, κύρια μας ενδιαφέρουν οι πρόσφυγες.

Μας ενδιαφέρει να οργανώσουμε -και οργανώνουμε- την μεταφορά αυτών των ανθρώπων προς τον Πειραιά και από εκεί στα κέντρα φιλοξενίας που είτε έχουμε – θα σας αναφέρω ορισμένα πράγματα- είτε αυτή τη στιγμή διαμορφώνουμε. Και όλη αυτή η διαδικασία να ολοκληρώνεται με την αναχώρηση -με βάση και τη Συνθήκη της Γενεύης- των προσφύγων είτε προς άλλες χώρες της Ευρώπης (και με βάση την απόφαση της Συνόδου των ηγετών) είτε βέβαια, όλοι ευχόμαστε κάποια στιγμή να υπάρχει αναχώρηση προς τις πατρίδες τους, δηλαδή προς τη Συρία ή τις άλλες χώρες.

Θέλω να τονίσω ότι για εμάς, πρόσφυγες θεωρούνται και οι προερχόμενοι -που έχουν υπηκοότητα- από το Αφγανιστάν. Γιατί πολλοί από αυτούς που λέμε Αφγανούς, δεν προέρχονται από το Αφγανιστάν. Απλά θέλω να το τονίσω, εκτός από τους Σύριους και τους Ιρακινούς.

Θέλω να σας δώσω ορισμένα στοιχεία. Σας έχει διανεμηθεί φάκελος όπου είναι αποτυπωμένο ποια είναι η παρούσα δυνατότητα φιλοξενίας στα hotspots και στα κέντρα φιλοξενίας, ποια είναι η δυναμικότητά τους σε πλήρη ανάπτυξη, σε ποια από αυτά υπάρχει ήδη δομημένη ιατρική μέριμνα και σε ποια από αυτά υπάρχει χώρος φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών.

Η προσπάθειά μας, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι μόνο να φτιάξουμε κέντρα φιλοξενίας, αλλά να παράσχουμε και όλες τις άλλες δυνατότητες που πρέπει εμείς να τους προσφέρουμε, για λόγους όχι μόνο ανθρωπιστικούς, αλλά και για λόγους πανανθρώπινων και ευρωπαϊκών αξιών. Βεβαίως αυτό το σημείωμα που πήρατε ήδη έχει αλλάξει, γι’ αυτό σας είπα ότι η κατάσταση είναι ρέουσα. Αυτό είναι χθεσινό, σήμερα με τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις διαμορφώνεται μια καινούργια κατάσταση. Θα προσπαθούμε να σας δίνουμε από καιρό σε καιρό την καθαρή, θα έλεγα, εικόνα.

Αυτή τη στιγμή, μπορώ να σας πω τη σημερινή εικόνα από τις 8 το πρωί:

Στα νησιά υπήρχαν 6.857 πρόσφυγες κατά κύριο λόγο και μετανάστες.

Στην ηπειρωτική χώρα –παίρνοντας όλα τα στοιχεία- υπήρχαν 24.985.

Βρισκόμαστε παντού και -επειδή έχει γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση- προσπαθούμε με κάθε τρόπο να λύσουμε ζητήματα που αφορούν τη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, τη δυνατότητα μετακίνησής τους γνωρίζοντας από την άλλη μεριά ότι έχουν κάποια πράγματα στο μυαλό τους – οι πρόσφυγες- που κάποια γίνονται και κάποια δεν γίνονται. Άρα, με αυτή τη λογική, θέλω να σας πω, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, στην παρούσα φάση όσον αφορά τη σίτιση δίνουν:

-Στο Σχιστό 1500 μερίδες – πρωινό, γεύμα και δείπνο-

-Στο Ελληνικό περίπου 3.500 μερίδες

-Στα Διαβατά 2.200

-Στον Ελαιώνα 700

-Στη Νέα Καβάλα 1.900

-Στο Χέρσο Κιλκίς 2.000

-Στην Καρδίτσα 90

Συνολικά είναι 11.890 μερίδες + 1.500 μερίδες που δίνουμε στο λιμάνι του Πειραιά.

Θέλω να πω ότι είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για τη δουλειά που κάνουν οι ΜΚΟ και για τη δουλειά που κάνει η ίδια η κοινωνία. Η ανταπόκριση των ελληνίδων και τω ελλήνων, σε αυτή τη φάση, νομίζω ότι εντυπωσιάζει άλλους λαούς. Δεν πρέπει να εντυπωσιάζει με μια έννοια εμάς, γιατί την έχουμε γνωρίσει, αλλά όλο και περισσότερο μεγαλώνει και μάλιστα είναι ανταπόκριση που πηγαίνει σε διάφορους φορείς. Είναι η ανταπόκριση που πηγαίνει σε ομάδες αλληλεγγύης, σε δήμους, ακόμη και μέσω των ίδιων των ενόπλων δυνάμεων. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι μετά το πρώτο ξάφνιασμα- θα έλεγε κανείς- της απόφασης, το κράτος παρεμβαίνει με όλες τους τις δομές. Και εδώ θέλω να σημειώσω ότι οι δομές και τα επιμέρους συντονιστικά που υπάρχουν στα αλλά υπουργεία, εξακολουθούν να λειτουργούν σε σύνδεση με το κεντρικό συντονιστικό και βελτιώνει και την παρουσία του αλλά και τις υπηρεσίες του σε όλο αυτόν τον κόσμο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Πρόκειται για μία σοβαρή προσπάθεια επιχειρησιακά να είμαστε πιο αποτελεσματικοί γιατί η κρίση ήταν ξαφνική. Την περιμέναμε, αλλά την περιμέναμε περίπου έναν μήνα αργότερα και έπρεπε να ανταποκριθούμε γρήγορα. Νομίζω ότι αυτό θα λειτουργήσει και θα βοηθήσει.

Θέλω να σας θυμίσω, γιατί συνέχεια γράφεται «το χάος», «που είναι το κράτος», «τι γίνεται», «τι κάνουμε», «απουσία του κράτους». Τα ίδια γράφονταν και τον Σεπτέμβριο, «χάος στη Βικτωρίας», «πόλεμος στη Μυτιλήνη». Πήρε τον χρόνο του, οργανωθήκαμε, αντιμετωπίστηκε. Αυτά που βλέπουμε τώρα, που παίζουν συνέχεια και συνέχεια και συνέχεια, τα έχουμε ξαναδεί και τα έχουμε αντιμετωπίσει. Και τα hotspotείναι έτοιμα και λειτουργούν πολύ καλά. Σε λίγο θα είναι μία εξαιρετικά καλο-λαδωμένη μηχανή, που θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Και αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε.

Η κρίση θέλει τον χρόνο της διεθνώς. Στην κρίση δεν είναι μόνο του το κράτος. Στην κρίση συμμετέχουν ΜΚΟ, συμμετέχει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο Ερυθρός Σταυρός. Από την ‘’Κατρίνα’’ στην Αμερική, στο Καλαί στη Γαλλία και σε άλλες χώρες όταν έχουμε κρίση, έτσι γίνεται Θα πρέπει να δώσετε χρόνο πριν γίνει αυτή η δριμεία κριτική, η οποία δεν βοηθά σε κάτι, παρά μόνο στο να στέλνει φόβο. Υπάρχει η εικόνα της πλατείας Βικτωρίας. Την έχουμε ξαναδεί. Και όταν είπαμε ότι θα καθαρίσει, μέχρι τώρα την έχουμε καθαρή. Υπήρχε η Μυτιλήνη με 30.000 πρόσφυγες εκεί. Και όταν είπαμε ότι θα καθαρίσει, καθάρισε. Θέλουμε λίγο χρόνο να φτιάξουμε τις δομές, να μπορέσουμε να μαζέψουμε τους ανθρώπους. Τα πλάνα μας είναι σημαντικά και γίνονται. Δηλαδή, χτίζουμε χιλιάδες προσωρινές, πολύ προσωρινές θέσεις φιλοξενίας. Ακριβώς, για να βγουν από τον δρόμο, να βγουν από τους κοινωνικούς ιστούς της πόλης όπου κυκλοφορούν ασύντακτοι, και να είναι συντεταγμένοι -οι πρόσφυγες και οι μετανάστες- σε χώρους που έχουν φτιαχτεί γι’ αυτούς, να είναι υπό φύλαξη.

Θα πρέπει, λοιπόν, να δώσετε λίγο χρόνο. Εκτός από την εικόνα της πλατείας Βικτωρίας, υπάρχουν τα Διαβατά. Εγώ φωτογραφίες στις εφημερίδες δεν βλέπω. Υπάρχει το Σχιστό, δεν το έχω δει πουθενά. Υπάρχουν τα καινούργια στρατόπεδα που χτίζονται, δεν τα έχω δει πουθενά. Υπάρχουν ένα σωρό θετικές ενέργειες.

Επίσης, θα σας πω για την απαγόρευση, θα το ακούσετε κι αυτό. Δεν είναι αλήθεια ότι σας το απαγορεύσαμε, υπήρχε χρόνος να τα δείτε. Θα το πούμε μετά αυτό. Τι άλλο υπάρχει; Υπάρχει η ομάδα αυτή που περπατά στον δρόμο, υπάρχουν τα παιδάκια που παίζουν στον Πειραιά με πλήρη απουσία κράτους, υπάρχουν οι με κακές συνθήκες φιλοξενούμενοι στο Ελληνικό με πλήρη απουσία κράτους.

Κύριοι, για να φτάσουν στον Πειραιά πέρασαν από κρατικό hotspot, σώθηκαν από το κρατικό Λιμενικό, βοηθήθηκαν από την κρατική Αστυνομία, νοσηλεύτηκαν από κρατικούς γιατρούς, μαζί με τους εθελοντές γιατρούς, σε κρατικά νοσοκομεία. Οδηγήθηκαν με τρόπους που το κράτος έχει κανονίσει στον Πειραιά ,οδηγούνται σε δομές του κράτους. Μην αδικείτε το κράτος. Αυτό θα είναι μπούμερανγκ. Μην δημιουργηθεί κύμα πανικού. Θα ξαναφτιάξει η κατάσταση πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι κανείς φαντάζεται. Το λέω αυτό γιατί έχουμε ένα παράδειγμα, δηλαδή, ξαναείχαμε τέτοιες εικόνες και έφτιαξαν.

Να σας πω και για την περίφημη απαγόρευση. Τι ακριβώς έγινε; Την ώρα που τρέχουμε να χτίσουμε, που είναι μέσα στρατιωτικοί, φτιάχνουν μηχανικοί μηχανήματα, την ίδια ώρα φέρνουμε φορτηγά από το λιμάνι, προσπαθούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να μείνουν, επτά ημέρες αναβολή είπαμε. Επτά ημέρες αναβολή μέσα στο στρατόπεδο, έξω από το στρατόπεδο ό,τι θέλετε. Επτά ημέρες. Μην δημιουργούμε ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Θα υπάρχει προφανώς οργανωμένη πρόσβαση. Σε κανένα κράτος του κόσμου δεν μπαίνει κάποιος σε αυτές τις δομές όποτε γουστάρει, όπως γουστάρει. Αλλά, βεβαίως, θέλουμε να φαίνονται οι δομές. Ξέρετε ότι δεν προσπαθήσαμε, για παράδειγμα, να σας κρύψουμε την άσχημη κατάσταση στο Ελληνικό. Δεν προσπαθήσαμε να σας ωραιοποιήσουμε κάποια κατάσταση. Εμείς θέλουμε να βγαίνει η αλήθεια προς τα έξω, αλλά πρέπει συγχρόνως να γίνεται η δουλειά. Αυτό λοιπόν για την απαγόρευση.

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι η εικόνα θα αλλάξει. Θέλω επίσης να σας παρακαλέσω να δείξετε και τη θετική εικόνα. Δεν κάνει καλό, όχι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο κράτος το να μη τη δείχνει κανείς. Να δείξετε ό,τι αρνητικό θέλετε, αλλά να δείξετε και αυτή την τεράστια προσπάθεια, χτίστηκαν περίπου 10.000 θέσεις μέσα σε δέκα ημέρες. Θα χτιστούν άλλες 15.000 τις επόμενες ημέρες και θα ξαναχτιστούν. Σιτίζονται χιλιάδες άνθρωποι. Είναι μία μεγάλη προσπάθεια. Μην περιμένετε -το είχα πει τον Σεπτέμβριο που είχα πρωτοαναλάβει – δεν υπάρχουν ταχυδακτυλουργοί που βγάζουν κουνέλια μέσα από τα καπέλα τους. Υπάρχουν άνθρωποι και θεσμοί, κουρασμένοι από τα μνημόνια πέντε χρόνων, αποδεκατισμένοι από προσωπικό, που δουλεύουν όμως πάρα πολύ σκληρά. Αλλού τα καταφέρνουν, αλλού δεν τα καταφέρνουν. Και τέλος, θέλω να σας πω ότι σε αυτό το πρόβλημα θα τα καταφέρουμε.

Γ. ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ο κύριος Ταφύλλης θα πει κάποιες λεπτομέρειες για τον επιτελικό σχεδιασμό .

Γ. ΤΑΦΥΛΛΗΣ: Θα ήθελα να πω δυο λόγια για το τι θα είναι ακριβώς αυτό το καινούργιο επιτελικό όργανο που δημιουργήθηκε. Ακούσατε από τους κυρίους υπουργούς ότι από τη στιγμή που κλιμακώνεται έτσι μία κρίση, αυτό που περιμένει κανείς από τον κρατικό μηχανισμό, είναι να ενισχύσει τα μέτρα που παίρνει και τον συντονισμό, προσθέτοντας καινούργιες δυνάμεις -όσο αυτό είναι αναγκαίο και απαιτείται- έτσι ώστε να έχουμε τη συνολική εικόνα του προβλήματος. Να αντιμετωπίζονται εύκολα δυσκολίες και καταστάσεις με τελικό αποτέλεσμα να γίνει μια αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Σε αυτό το όργανο συμμετέχουν, σε επιτελικό επίπεδο, όλοι οι εκπρόσωποι των υπουργείων, που συμμετέχουν επίσης και στο διϋπουργικό όργανο.

Δουλειά αυτού του οργάνου είναι να συνθέτει τη συνολική εικόνα, συγκεντρώνοντας όλες τις παραμέτρους που αφορούν τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα μας και, με βάση αυτή την εικόνα, αυτό που θα κάνει καθημερινά, ξεκινώντας από πολύ νωρίς το πρωί, θα κάνει αξιολόγηση της κατάστασης, αναγνώριση των προβλημάτων. Και αυτή η αξιολόγηση της κατάστασης θα υποβάλλεται στο διϋπουργικό όργανο για να παίρνονται αποφάσεις και να δίνονται κατευθύνσεις. Στη συνέχεια θα σχεδιάζει, θα αναθέτει, θα παρακολουθεί την υλοποίηση και θα καταγράφει τα αποτελέσματα. Και αυτός ο κύκλος θα επαναλαμβάνεται καθημερινά.

Άρα, λοιπόν, αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσετε ως επιπλέον βήμα είναι η ενίσχυση με όλες τις δυνάμεις των μέτρων και δράσεων του κρατικού μηχανισμού, έτσι ώστε να παραχθεί ένα ουσιαστικότερο και πιο σημαντικό αποτέλεσμα και όσον αφορά τα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση των ροών και επίσης όσον αφορά όλα τα ανθρωπιστικά ζητήματα που σχετίζονται με την παραμονή και τη φιλοξενία των ανθρώπων στη χώρα μας. Αυτά είχα να πω. Ευχηθείτε μας καλή τύχη.

Γ. ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Μπορουμε να περάσουμε στις ερωτήσεις.

ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ (Εφημερίδα των Συντακτών): Καλή τύχη, καλή επιτυχία, μια και το ζητήσατε. Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση στον κύριο Βίτσα, γιατί δεν έχω καταλάβει πολύ καλά το σημείο που αναφέρεται στα νησιά, πώς θα γίνεται η διαλογή σε 72 ώρες. Είπατε ότι όσοι κριθούν πρόσφυγες, κι αν καταλαβαίνω καλά, θεωρούμε και τους Αφγανούς primafacieπρόσφυγες; Ένα το ερώτημα. Θα μπαίνουν στην Ελλάδα; Αλλά αυτοί, απ’ ό,τι ξέρω, δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Άρα, τι θα γίνει στη συνέχεια μ’ αυτούς ως προς την έξοδό τους από την Ελλάδα και την παραμονή τους; Και δεύτερον, με τη διαδικασία, είπατε νομίζω, άμεσης επιστροφής όσων κριθούν παράτυποι, υποθέτω εννοείτε όσων δεν υποβάλουν αίτημα για άσυλο εκείνη την ώρα, στις 72 ώρες. Αυτοί θα επιστρέφουν, λέτε, στην Τουρκία, εάν το κατάλαβα καλά. Και λίγο εκεί, τη διαδικασία. Εάν έχει γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, εάν θα έχει ήδη ενεργοποιηθεί η συμφωνία επανεισδοχής τους στην Τουρκία. Θα ήθελα κάποιες λεπτομέρειες γι’ αυτό, για τη διαδικασία και επιστροφής και το τι θα γίνει με τους Αφγανούς. Επίσης, στη μετεγκατάσταση μετέχουν και κάποιες άλλες εθνικότητες, νομίζω Σομαλοί, δεν τις έχω πρόχειρες.

Δ. ΒΙΤΣΑΣ: Δύο κουβέντες θέλω να πω. Καταρχάς, υπάρχει μια ημερομηνία, επιτρέψτε μου να πω, ορόσημο, η οποία είναι η 7η του Μάρτη. Εκεί θα ληφθούν αποφάσεις. Άρα, η προσαρμογή αυτού του σχεδίου θα γίνει και με βάση τις αποφάσεις. Ευελπιστούμε να είναι οι καλύτερες δυνατές. Δεν θέλω να πω για μένα οι καλύτερες δυνατές, αλλά ευελπιστώ σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε τα εξής, ότι θεωρούμε πως όλοι οι πρόσφυγες είναι κάτω από τη Συνθήκη της Γενεύης. Εννοείται ότι μιλούσα προηγούμενα για όσους δεν υποβάλουν αίτηση ασύλου και βεβαίως αυτό θα γίνεται με τελείως ασφαλή τρόπο. Έχει να κάνει βέβαια και με την ενεργοποίηση -δεν θα το κουβεντιάσουμε σήμερα γιατί δεν είναι δική μας δουλειά- της αποστολής του ΝΑΤΟ σε αυτή τη διαδικασία. Άρα, έτσι θα πάνε τα πράγματα. Οι αποφάσεις θα μας δείξουν τον δρόμο της επόμενης ημέρας και απλά εγώ να σημειώσω πως γινόμαστε καθημερινά και πιο έτοιμοι στην προσωρινή φιλοξενία. Όπως είπε πριν και ο Γιάννης Μουζάλας, ήδη σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση προσπαθούμε να διαμορφώσουμε την επόμενη εβδομάδα ακόμη 15.000 νέες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας και βρισκόμαστε γι’ αυτό τον λόγο σε συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση. Θα σας παρακαλούσα να αποφύγουμε τη φυσιολογική, κατά τη γνώμη μου, ερώτηση -από όλους εννοώ και όχι τον ερωτώντα- ότι και που θα το κάνετε; Γιατί όταν κάνεις συζήτηση με κάποιον, προσπαθείς να βρεις το καταλληλότερο μέρος.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΑΝΤ1): Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε όταν παρουσιάστηκαν τα 5 hotspots, ο κύριος Καμμένος είχε επισημάνει, το ίδιο και ο κύριος Μουζάλας, την ανάγκη για την προμήθεια κάποιων μηχανημάτων που θα βοηθήσουν στην διαλογή των μεταναστών, των προσφύγων, που θα συνδέονται που θα λαμβάνουν βιομετρικά στοιχεία, και τα οποία θα είναι συνδεδεμένα, με την ευρεία βάση, στο εξωτερικό. Μπορεί να κάνω λάθος σε ότι αφορά εσάς, πάντως ο κύριος Καμμένος το έχει επισημάνει. Η προμήθεια αυτών των μηχανημάτων σε τι φάση βρίσκεται πρώτον;

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Να σας πω το εξής αυτό το ζήτημα είναι έξω από τις αρμοδιότητες αυτής της Επιτροπής από την μία πλευρά, εμείς δουλεύουμε με την διαδικασία του Eurodac.

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Ο κύριος Καμμένος θέλει να κάνει μία προσπάθεια να εξασφαλίσει, όσο το περισσότερο μπορεί, τη χώρα και την Ευρώπη από ζητήματα ασφαλείας. Ωστόσο αυτό είναι κάτι έξω από τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, έχει κριθεί ότι είναι επαρκές το να κάνουμε όσο πιο καλά μπορούμε την διαδικασία αναγνώρισης έτσι και με τους όρους που η ΕΕ το ζητάει και αυτό κάνουμε. Και αφότου ήρθαν τα μηχανήματα -γιατί δεν είχαμε ούτε τα καν μηχανήματα για αυτήν την δουλειά- εκεί που είχαμε χαμηλά ποσοστά από 15%-30%, έχουμε φθάσει πια σχεδόν στο 98%.

ΠΑΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχω και μία ερώτηση για τον κύριο Μουζάλα. Επειδή είπατε ότι ξαφνιαστήκατε λιγάκι σαν κυβέρνηση, ότι ήρθε πιο κοντά η κρίση. Αυτό είναι ένα είδος αυτοκριτικής ότι δεν υπήρχε και κατάλληλη προετοιμασία για ένα απευκταίο σενάριο;

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Τώρα, νομίζω, ότι ψάχνετε για ερμηνείες λέξεων και αυτό δεν σας το λέω σαν κατηγορία. Ναι, υπήρξε ένα ξάφνιασμα. Η γνώμη ήταν ότι η πιθανότητα να κλείσει αυτό το πέρασμα στην Ειδομένη ήταν πολύ πιθανή. ΄Οταν παρουσιάστηκε αυτό, πήραμε μια διασφάλιση η οποία θα μας έδινε τουλάχιστον 20 μέρες καιρό ακόμα. Τα σχέδια με βάση την αίσθηση που είχαμε ότι θα κλείσει αυτό το πέρασμα υπήρχαν, η οργάνωση είχε ξεκινήσει να προετοιμάζεται. Αλλά βλέπετε, πρώτον μπήκε σε ένα Summit, ένα μήνα νωρίτερα από τότε που -μέσα σε συζητήσεις με την Ευρώπη όχι από την φαντασία μας,-περιμέναμε ότι θα έμπαινε ένα τέτοιο ζήτημα. Και μπήκε παρά την απόφαση της Ευρώπης. Μπήκε από 5 κράτη και την Αυστρία.

Δεύτερον, παρότι μπήκε, πήραμε μια διαβεβαίωση, παρουσία των θεσμών της Ευρώπης, ότι δεν θα ισχύσει για 20 μέρες. Ακόμα δεν είχαμε γυρίσει από το αεροπλάνο, η Αυστρία και τα 5 κράτη του Visegrad είχαν αρχίσει να το εφαρμόζουν. Επομένως ναι, είναι πολύ λογικό, ότι -δεν ξέρω τώρα να σας πω να μην παίξουμε με τις λέξεις- εγώ το βιώνω ότι μας εκλάπησαν 20 μέρες, αλλά πριν από αυτό περίπου δύο μήνες. Τα σχέδια υπήρχαν, η αίσθηση υπήρχε, και γι΄αυτό το λόγο κατορθώνουμε σήμερα -επειδή ακριβώς υπήρχαν τα σχέδια, και τώρα φτιάχτηκε το επιχειρησιακό- να χτίζουμε 10.000-15.000 προσωρινές θέσεις φιλοξενίας την εβδομάδα.

ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Ήθελα να ρωτήσω με βάση αυτό που είπατε τώρα, ότι δεν προλάβατε να κατεβείτε από το αεροπλάνο και ουσιαστικά τα πράγματα είχαν αλλάξει, ήθελα να ρωτήσω με βάση αυτά που θα γίνουν τη Δευτέρα όχι τι θα ήταν δίκαιο…(δεν ακούγεται), τι θα ήταν ρεαλιστικό να γίνει να περιμένουμε; Θα ξανανοίξει η Ειδομένη, την Ειδομένη τη λέω σχηματικά όχι ως Ειδομένη συγκεκριμένα, περιμένουμε κάτι άλλο; Τι περιμένουμε να γίνει, δεδομένου ότι λήφθηκαν ορισμένες αποφάσεις, ενδεχομένως μπορεί να ληφθούν και άλλες, όμως εν τοις πράγμασι δεν τηρήθηκαν. Ρεαλιστικά τι μπορούμε να περιμένουμε;

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Δεν θα σας απαντήσω στην ερώτηση. Υπάρχει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούμε στην Ευρώπη, θα ανακοινωθεί αύριο και πιθανώς να ξανασυμφωνηθεί από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων. Επομένως, σε αυτό το θέμα θα έχετε μια απάντηση αύριο και από τα πιο αρμόδια χείλη, από τον πρωθυπουργό της χώρας.

ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ (ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΙΝΟ): Αυτό που θέλω να ρωτήσω έχει να κάνει για το Λιμενικό. Σήμερα ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα γίνει μια ενσωμάτωση της FRONTEX με το Λιμενικό, ότι θα είναι ένας ενιαίος ευρωπαϊκός στόλος. Τι σημαίνει, θα ενσωματωθεί η FRONTEX στο Υπουργείο Ναυτιλίας ή εμείς στην Ευρώπη; Το είπε σήμερα στο Μαξίμου μετά την συνάντηση που είχε με τον Τούσκ.

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Δεν νομίζω πάντως ότι είπε αυτό το πράγμα. Μισό λεπτό, γιατί δεν είναι της σημερινής συζήτησης, δεν είναι γενική συζήτηση. Καταρχήν να ξεκαθαρίσω το εξής, ότι δεν κάνουμε σήμερα μια γενική συζήτηση με αφορμή ένα θέμα, συζητάμε για το θέμα και σας ενημερώνουμε για το θέμα. Υπάρχει κυβερνητική εκπρόσωπος, υπάρχουν τα τηλεοπτικά παράθυρα, υπάρχουν οι συνεντεύξεις γενικού τύπου, υπάρχει και ο πρωθυπουργός. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να λέμε ότι οι ελληνικές δυνάμεις, το Λιμενικό, το Πολεμικό Ναυτικό, και πάει λέγοντας, διασφαλίζουν τα σύνορά μας. Εχουμε αυτές τις διαδικασίες, με αυτή τη διαδικασία κάνουμε περιπολίες. Η FRONTEX ως μια ευρωπαϊκή δύναμη, η οποία έχει περιορισμένες δυνατότητες και περιορισμένες από το καταστατικό της, λειτουργεί και συνεργαζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο μαζί της και δουλεύουμε μαζί, και είναι διαφορετικό πράγμα, νομίζω, αυτό που είπατε.

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Με βάση το υπάρχον νομικό καθεστώς αυτό δεν γίνεται. Η FRONTEX λειτουργεί υπό την εθνική κυριαρχία του κράτους – μέλους, άρα αν κάτι ενσωματώνεται, αυτή είναι η FRONTEX.

ΓΚΟΝΣΑ (DIEPRESSE): Δεν μιλήσαμε ακόμα για την Ειδομένη. Ποιος θα αναλάβει εκεί τον συντονισμό με την κατασκήνωση που υπάρχει, με τον κόσμο που δεν θέλει να φύγει, τι θα γίνει εκεί;

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Η Ειδομένη είναι μια πολύ άσχημη κατάσταση. Πάλι όπως θυμόσαστε, ξαναυπήρξε αυτή η κατάσταση και μετά, όταν φτιαχτήκαν οι δομές, η Ειδομένη άδειασε. Πρέπει να καταλάβετε το εξής: Οι άνθρωποι φεύγουν από τους χώρους που φτιάχνουμε για να πάνε στην Ειδομένη, ελπίζοντας ότι θα είναι τυχεροί, θα είναι εκεί πέρα την ημέρα που θα ανοίξει το σύνορο και θα περάσουν. Εμείς αυτό το πρόβλημα σκοπεύουμε να το αντιμετωπίσουμε αυξάνοντας την υγειονομική βοήθεια στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που είναι συσσωρευμένοι εκεί και μέσω των οργανισμών και των ΜΚΟ αλλά και μέσω κρατικής παρέμβασης, προσπαθώντας να έχουμε μια σημαντική παρέμβαση στο ζήτημα της τροφής τους αλλά κυρίως προπαγανδίζοντας το ότι δύο χιλιόμετρα πιο κάτω υπάρχουν θέσεις που μπορεί να πάνε οι άνθρωποι και να έχουν έναν χώρο. Όσο αυξήσουμε τους χώρους που μπορούμε να εγκαταστήσουμε τους ανθρώπους, όσο η ελπίδα μέσα τους ότι θα περάσουν στα σύνορα φεύγει, τότε θα διευθετηθεί η κατάσταση στην Ειδομένη. Δεν έχουμε σκοπό, εκτός αν παραστεί και εγώ δεν ξέρω τι, να την διευθετήσουμε με βίαιους τρόπους ή ο,τιδήποτε τέτοιο. Είναι πρόσφυγες, η πρόθεσή μας είναι να φτιάξουμε τις πολύ κακές συνθήκες όσο γίνεται πιο καλά. Αναγνωρίζουμε ότι οι συνθήκες είναι κακές, καταβάλλουμε μια μεγάλη προσπάθεια, βοηθούμαστε από τους οργανισμούς και τις ΜΚΟ και θα αυξήσουμε την παρέμβασή μας εκεί αλλά με αυτό τον τρόπο. Ανοίγοντας καινούργιες θέσεις για να μπορούν να φιλοξενηθούν, να βρούνε φαγητό, νερό, τα στοιχειώδη.

ΒΛΕΠΑΚΗ (MEGA): Έχουμε κάποια εικόνα πόσοι άνθρωποι πέρασαν στα Σκόπια από την Ελλάδα τους τελευταίους δύο μήνες; Και μετά, χτες σε μια εκδήλωση στο κόμμα της η κα Μέρκελ είπε επί λέξει: «Θέλουμε να επανεισαγάγουμε τη Σέγκεν και να σταματήσουμε την πολιτική της ελεύθερης διέλευσης». Αυτό πώς το ερμηνεύει η ελληνική κυβέρνηση και πώς θα το αντιμετωπίσουμε;

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Κοιτάξτε, εγώ δεν θα ριψοκινδυνεύσω να απαντήσω στο τι μπορεί να εννοεί η κα Μέρκελ ή ο κ. Φάϊμαν ή οποιοσδήποτε άλλος. Καταλαβαίνω την ερώτηση, την απάντηση την έχετε πάρει μέσα από άλλους τρόπους και άλλα πράγματα που έχω πει. Θα σας παρακαλούσα, δεν μπορώ να είμαι η φωνή της κας Μέρκελ ή του κ. Φάϊμαν ή να ερμηνεύω τις δηλώσεις τους.

ΒΛΕΠΑΚΗ (MEGA): ΄Οσον αφορά τους αριθμούς, πόσοι άνθρωποι πέρασαν τους τελευταίους μήνες;

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν τα έχω τα στοιχεία, μπορώ να σας πω ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν περάσει λιγότεροι από1200 άνθρωποι και ίσως σας λέω και πολλούς, το τελευταίο δεκαήμερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλώντας με τους ανθρώπους της μετεγκατάστασης, είπαν ότι γενικότερα, ότι οι πρόσφυγες επειδή δεν διαλέγουν με την μετεγκατάσταση στο πού θα πάνε, τους ωθεί ουσιαστικά να πάνε προς την Ειδομένη. Η ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν και να πάνε στη Γερμανία ή εν πάση περιπτώσει στη χώρα που διαλέγουν, αυτό πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε, παίρνουμε αυτό που είπατε ως πληροφόρηση, γιατί πρέπει να είναι κάτι συγκεκριμένο, αυτό είναι το θέμα. Εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της φιλοξενίας, της ιατρικής μέριμνας, της σίτισης, της φύλαξης. Αυτά είναι που έχουμε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε. Διαχειριζόμαστε βεβαίως όλα αυτά παίρνοντας υπόψη και το συναίσθημα αυτών που έρχονται από μίλια μακριά για να γλυτώσουν τον πόλεμο. Το διαχειριζόμαστε προσπαθώντας να τους δώσουμε από τη μια μεριά κουράγιο και από την άλλη να διαμορφώσουμε μια κατάσταση ελπίδας. Τώρα πιο συγκεκριμένα να σας πω κάτι άλλο, κάποιοι άνθρωποι της μετεγκατάστασης σας είπαν κάτι, μας τα λένε και εμας, σας ευχαριστούμε πολύ.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ (STAR): Παρακαλώ πολύ, θα ήθελα να σας ρωτήσω πρώτον, με αφορμή και την χθεσινή σύσκεψη που έγινε στη ΚΕΔΕ. Οι δήμαρχοι έθεσαν ζήτημα γιατί ο στρατός, και το λέω κυρίως σε εσάς κε Βίτσα, γιατί ο στρατός δεν δίνει πρώτα δικές του δομές και μετά να ζητηθούν από τους δήμους δικές τους, προκειμένου να δημιουργηθούν κέντρα; Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω αν γνωρίζουμε πόσο κοστίζει, το ποσό για σίτιση και φιλοξενία, γενικότερα και από ποιο ταμείο προέρχονται; Και ένα τρίτο, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι το καθεστώς ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος είναι μετανάστης δεν είναι σαφώς καθορισμένο. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι gay από το Ιράν που έρχονται στην Ελλάδα είναι προφανές ότι καταπιέζονται τα δικαιώματά τους στο Ιράν. ΄Αρα δεν μπορούμε να τους θεωρήσουμε μετανάστες, είναι πρόσφυγες. Ωστόσο, ως πρόσφυγες, η Ευρώπη δεν θεωρεί τους Ιρανούς, άρα τι γίνεται; Δεν είναι ξεκάθαρη η κατάσταση.

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ερώτηση χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης. Σχεδόν το σύνολο των χώρων φιλοξενίας είναι των Ενόπλων Δυνάμεων. Σχεδόν το σύνολο. Δεν είναι όλα. Η ΒΙΑΛ στη Χίο δεν είναι, αλλά είναι μη αξιοποιημένα, μη χρησιμοποιούμενα στρατόπεδα. Σας αναφέρω ότι και στη Νέα Καβάλα είναι παλιός αεροδιάδρομος και στο Χέρσο είναι το ίδιο και στη Μόρια και στη Κω, δεν ξέρω αν θέλετε να σας τα αναφέρω όλα. Θα δείτε ότι, με εξαίρεση τον Ελαιώνα και τα λοιπά. Και το μεγάλο ζήτημα εδώ είναι ότι γίνονται μερικές φορές προτάσεις οι οποίες πάλι αφορούν τις ΄Ενοπλες Δυνάμεις. Εμείς εξετάζουμε, να σας πω την αλήθεια, και αν είναι ικανοποιητικές δηλαδή έχουν κάποιες παλιές δομές που μπορούμε γρήγορα να τις αποκαταστήσουμε, τις αποδεχόμαστε. Βεβαίως υπάρχουν κάποιες προτάσεις, έχουν γίνει ένα δύο προτάσεις που αφορούν ενεργά στρατόπεδα. Αναφέρω το 561, το παλιό 561, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει μέσα 3 δομές του στρατού που λειτουργούν. Μόνο για να κάνεις αντικατάσταση αυτού του πράγματος θέλεις 6 μήνες. ΄Αρα θέλουμε και προτάσεις -και πρέπει να σας πω ότι γίνονται τώρα προτάσεις- και για άλλους ικανοποιητικούς χώρους οι οποίοι διαμορφώνονται γρήγορα, οι οποίοι θα έλεγε κανένας ότι δεν είναι ιδιοκτησία των Ενόπλων Δυνάμεων και που μπορούν εξ αυτών να βοηθήσουν. Γίνεται και αυτό το πράγμα.

Δεύτερον, όσον αφορά τη σίτιση, μπορώ να σας πω μόνο για το ζήτημα των Ενόπλων Δυνάμεων. Το κόστος, αυτή τη στιγμή, είναι πάρα πάρα πολύ μικρό και στη διαδικασία τη διαγωνιστική, γιατί ξέρετε οι ΄Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο οι 12.000 ημερησίως μερίδες που παράγουν για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είναι και οι δεκάδες χιλιάδες μερίδες ημερησίως, που παράγουν για τον εαυτό τους. ΄Ετσι δεν είναι; Δεν έχουμε μια άλλη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση το κόστος δεν ξεπερνάει τα 5 ευρώ την ημέρα ανά άτομο και για όλα τα γεύματα.

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Για το ζήτημα του ασύλου, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Οι πρόσφυγες που είναι πρόσφυγες πολέμου οι οποίοι εμπίπτουν σε κατηγορίες του ΟΗΕ για το άσυλο, δηλαδή εγώ δεν μπορώ να καθορίσω ότι κάποιος από το Ιράν είναι πρόσφυγας πολέμου, ή δεν μπορώ να καθορίσω κάποιος από την Συρία δεν είναι πρόσφυγας πολέμου. Και είναι διαφορετικό ο αιτών πολιτικό άσυλο για άλλους λόγους. Για παράδειγμα, ο gay από μια χώρα που το να είσαι gay είναι ποινικά κολάσιμο και είναι θάνατος. ΄Η η μοιχαλίδα ή ο μοιχός από μια αντίστοιχη χώρα που είναι ποινικά κολάσιμο και είναι θάνατος. Αυτές είναι εξατομικευμένες περιπτώσεις που κρίνονται κάθε φορά από την Υπηρεσία Ασύλου κάθε χώρας.

ΣΚΟΥΛΟΥΔΗΣ (Ζούγκλα.gr): Κύριε Μουζάλα εμφανίζεστε πολύ αισιόδοξος ότι το θέμα είναι προσωρινό, ότι θα ξαναφτιάξουν τα πράγματα πιο γρήγορα από όσο φανταζόμαστε. Απαντήσατε πριν ότι δεν μπορείτε να πείτε ακριβώς που εδράζετε αυτή την εκτίμηση . Αλλά, με δεδομένο ότι μπορεί να έχουμε μια αρνητική απόφαση στις 7 του μηνός , μια απόφαση που να μην ευνοεί τη χώρα μας και την πολιτική της , μήπως έχετε στο μυαλό σας ότι θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας, δεδομένης και της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο; Είναι στοιχείο αισιοδοξίας αυτό ;

Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Έχουμε ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε και προσπαθώ να πάρω τα δεδομένα και μάλιστα χωρίς πάθος. Δηλαδή, να μπορώ , κάπως ψυχρά, να τα αναλύσω κάθε φορά. Με αυτές τις συνθήκες, με αυτή την κατάσταση , θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, αν πέσει η Αίγυπτος και βρεθούν 70 εκατομμύρια άνθρωποι να τρέχουν πανικόβλητοι , τότε δεν θα τα καταφέρει κανείς στην Ευρώπη. Ελπίζω να μη δημοσιευτεί αύριο ότι «ο Μουζάλας προβλέπει πτώση της Αιγύπτου, φύγετε από την Ελλάδα, έρχονται οι Αιγύπτιοι!». Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει μια διεθνής εμπειρία που λέει ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα είναι σε διαρκή κίνηση, έχει επαφή μαζί του, τώρα χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες, δηλαδή δεν έχουμε πλέον ανθρώπους οι οποίοι είναι αμόρφωτοι ή οτιδήποτε άλλο, που τα κομπιούτερ τους είναι σε επικοινωνία με το διαδίκτυο. Ένα μήνυμα κακό διαδίδεται, ότι έκλεισαν τα σύνορα, το πέρασμα στην Ειδομένη, διαδίδεται, επομένως αυτό συγκρατεί το ρεύμα. Μέχρι το ρεύμα να βρει κάτι άλλο, δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το πράγμα.

Ούτε ελπίζουμε ούτε δεν ελπίζουμε, ότι αν είναι επιτυχημένη η επιχείρηση του ΝΑΤΟ, με βάση αυτά που λέγονται, που έχουν γραφτεί, που είναι η συμφωνία, με βάση την πολιτική συμφωνία, θα υπάρξει μείωση των ροών. Αυτό είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί.

ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ (Κανάλι 5 από τα Σκόπια): Με δεδομένη την κατάσταση στην Ειδομένη, θα ήθελα μια εκτίμηση για τη συνεργασία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων και κ. Βίτσα από ότι γνωρίζω, νομίζω ότι δεν κάνω λάθος, η συνεργασία ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εθνικής Αμύνης δεν υπάρχει, αν ισχύει αυτό όντως. Και μια δεύτερη ερώτηση που αφορά τα έγγραφα, που παίρνουν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα, γιατί συνήθως λένε ότι είναι εύκολο να γίνουν και πλαστά και στην Ειδομένη έχουν προσπαθήσει να περάσουν με πλαστά έγγραφα ακόμα και από την FRONTEX, οπότε κάτι σχετικό με τα έγγραφα. Ευχαριστώ.

Δ. ΒΙΤΣΑΣ: Εγώ θέλω να σας πω ότι, καταρχήν, πλαστά έγγραφα δεν υπάρχουν να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, που δίνονται βεβαίως στα hotspot. Δεν είναι καθόλου εύκολο και δεύτερον δεν θα επεκταθούμε στη σημερινή συζήτηση με την ενημέρωση και τις ερωτήσεις για το πώς εμείς θα φροντίσουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες σε ζητήματα, που περισσότερο αφορούν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Το δεύτερο ζήτημα που ρωτήσατε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με βάση και αυτές τις κατευθύνσεις συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες σε επίπεδο υπουργείων Εθνικής Άμυνας.

Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Να πω για τα πλαστά, ότι πραγματικά μας έχει ανακοινωθεί ας πούμε από την Γερμανία ότι υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες όπου μετά από έλεγχο είχαν πλαστά χαρτιά. Η απάντηση για τα πλαστά χαρτιά δεν αναφέρονται στο χαρτί που δώσαμε εμείς από την Ελλάδα, ότι ήταν ένα πλαστό χαρτί, πλαστά διαβατήρια, πλαστά στοιχεία. Η απάντηση από την Ελλάδα ότι αυτά μπορεί να έχουν αγοραστεί από ένα κύκλωμα που αναπτύσσεται από τη Συρία περνάει από την Τουρκία, προφανώς θα υπάρχει και στην Ελλάδα, στα Σκόπια επίσης θα υπάρχει, στη Σερβία σε όλο το κύκλωμα. Η προσπάθεια που γίνεται από όλη την Ευρώπη και από τη χώρα μας είναι να βάζουμε στα δικά μας τα χαρτιά ειδικές σφραγίδες πια, ώστε να πλησιάζουνε μια αξιοπιστία υδατογραφημένου χαρτιού. Δεν είναι υδατογραφημένα αλλά είναι με ειδικές σφραγίδες που είναι πολύ δύσκολο, τέλος πάντων δεν είμαι και αστυνομικός, ούτε τεχνικός.

Επομένως αυτό συμβαίνει με τα πλαστά και πριν πωλούσαν πλαστά παντού, όπου υπάρχει μεταναστευτικό ρεύμα ιδρύονται τέτοιες βιομηχανίες. Εμείς έχουμε εξαρθρώσει δύο τέτοια κυκλώματα στη χώρα μας. Δεν έχω ακούσει σε άλλες χώρες αν έχουν εξαρθρώσει.

ΚΑΛΟΒΥΡΝΑ ( Reuters): Ακούσαμε και εμείς από συναδέλφους πάνω, κάποιοι πρόσφυγες οι οποίοι λέγανε, ενώ περάσανε στα Σκόπια τους γυρίσανε πίσω, διότι στα χαρτιά, συγκεκριμένα στα χαρτιά καταγραφής που είχανε σε όλους λέει είχανε την ίδια ημερομηνία γέννησης. Πρώτη, πρώτου του τάδε έτους, έτσι μας είπανε. Εγώ θα ρωτήσω αν έχετε εσείς κάποια ενημέρωση, δεν μπορείτε να ξέρετε το κάθε περιστατικό προς Θεού, αν είχατε ενημερώσει από τη γειτονική χώρα, από τις Αρχές να κοιτάξετε αυτό το φαινόμενο, αν υπήρξε δηλαδή από κράτος σε κράτος κάποιο…

Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε εμείς από τη στιγμή που αποκτούμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία γινόμαστε πολύ αυστηροί στα ζητήματα του ελέγχου. Έτσι για παράδειγμα στα πλαστά χαρτιά κάνουμε τα δικά μας τα χαρτιά όσο μπορούμε πιο δύσκολα, στο να πλαστογραφηθούν. Επίσης έχουμε αυξήσει μετά από βοήθεια που μας έδωσε η Γαλλία και η Γερμανία τους experts, αυτοί είναι μεταφραστές αλ

Keywords
σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, υπουργοι, συγκοινωνιες, ελλαδα, νέα, καβαλα, οηε, πειραιας, μκο, μυτιληνη, γαλλια, hotspot, συριζα, νατο, παπακωνσταντινου, ΑΝΤ1, καμμενος, καθημερινη, ρωτήσω, frontex, σημαίνει, mega, σκοπια, μερκελ, κας, συγκεκριμένο, ευσταθιου, star, κεδε, στρατος, θεσσαλονικη, ζούγκλα, αιγαιο, αιγυπτος, αθηνα, reuters, experts, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, χρονια πολλα, τελος του κοσμου, αξιολογηση, κοινωνια, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, τι σημαινει, ημερομήνια, χωρες της ευρωπης, αναπληρωτες, χωρες, το θεμα, αιτηση, αστυνομια, αφγανισταν, βημα, γερμανια, γνωμη, δουλεια, εθνικη, εικονες, θανατος, θεμα, ιατρικη, ιραν, καθημερινη, μκο, νησια, οηε, οροσημο, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τυχη, φωτογραφιες, ωρα, αεροπλανο, αυστρια, αμερικη, απλα, ασυλο, ατομο, αφορμη, βγαινει, βοηθεια, βρισκεται, φαγητο, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημος, δειτε, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δομη, διαδικτυο, εγινε, εγγραφα, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελληνικη αστυνομια, ελπιδα, εβδομαδα, ενεργα, ενημερωση, εννοειτε, εννοια, επικοινωνια, επρεπε, επτα, επιτυχια, ερυθρος σταυρος, ερχεται, ερχονται, εσωτερικων, ευθυνη, ευρωπη, ευχαριστώ πολύ, τεχνολογια, ιδια, ιδιο, ειδος, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, ισχυει, η φωνη, εικονα, καπελα, καρδιτσα, κας, κεδε, κυβερνηση, κυμα, κινηση, κυκλος, κυριε, κυρια, κιλκις, κομμα, κρατικο, λαθος, λειτουργια, λεπτομερειες, λιμενικο, λογια, λογο, μακρια, μαξιμου, μεριμνα, μηνες, μειωση, μικρο, μορια, μπορειτε, μυαλο, ναυτικο, νατο, νερο, νοσοκομεια, ξερετε, ομαδα, ουσιαστικα, ουσια, παιδακια, παθος, ροη, πολεμικο ναυτικο, πρωινο, πρωι, ρευμα, ροες, ρολο, ρωτήσω, σερβια, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συντομα, συρια, σπιτια, σιτιση, σφραγιδες, σχεδια, σχιστο, ταση, τουρκια, υλοποιηση, υπηκοοτητα, φαντασια, φαινονται, φωνη, φορα, φορτηγα, χειλη, χρονος, χρονικα, ωρες, ασχημη, δημητρης, δικαιωματα, experts, ειπαμε, ερωτησεις, hotspot, φακελος, frontex, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, υπουργειο, κουνελια, λεξεις, ομαδες, σημαίνει, σωρο, θελω να, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα