Συμφωνία για το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές θέλει το ΔΝΤ

Κυβερνητικές πηγές για ΝΔ και ΜΜΕ: Με προπαγάνδα κρύβουν τα αντίμετρα 7,5 δισ

Γράφει ο Πολιτικός

Συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup στις 22 Μαϊου ή το αργότερο αρχές Ιουνίου βλέπει η κυβέρνηση. Τα μηνύματα που έχει εισπράξει το Μαξίμου μετά και την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν

Λαγκάρντ στο Πεκίνο, είναι πως το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να αφήσει τη λύση για το χρέος για την περίοδο μετά τις γερμανικές εκλογές.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα για το εάν θα ισχύει στην περίπτωση που το Ταμείο αποφασίσει να μη συμμετάσχει με χρηματοδότηση πως με βάση τον ESM το ΔΝΤ δύναται να συμμετάσχει χωρίς αυτό να συνεπάγεται νομική υποχρέωση. Το Βερολίνο ζητάει καθολική συμμετοχή του ΔΝΤ, όμως η Κριστίν Λαγκάρντ έχει καταστήσει σαφές πως επιμένει σε εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος για να αποφασίσει θετικά για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Εάν πάλι το Ταμείο αποφασίσει να αποχωρήσει τότε η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές δια του πρωθυπουργού ότι τα μέτρα που θα ψηφιστούν στη Βουλή για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση απλούστατα δεν θα εφαρμοστούν. Όμως ανεξάρτητα από την έκβαση της συμμετοχής ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη δόση των 7,5 δισ που θα ακολουθήσει του κλεισίματος της αξιολόγησης, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως ακόμη και σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την δυνατότητα να βάλει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν αλλάζει.

Στο δρόμο προς την ψηφοφορία της Πέμπτης η κυβέρνηση προβάλλει τα αντίμετρα που όπως λέει το 2021 θα φθάσουν τα 7,5 δισ ευρώ τονίζοντας ότι τα μέτρα του 2019 σε απόλυτους αριθμούς αγγίζουν τα 2,1 δισ ευρώ και τα μέτρα του 2020 αγγίζουν το 1,9 δις ευρώ. Μάλιστα κυβερνητικές πήγες δεν παραλείπουν να τονίσουν το μπαράζ προπαγάνδας από τα περισσότερα ΜΜΕ που ευθυγραμμίζονται με τη ΝΔ και αποκρύπτουν ότι στο πολυνομοσχέδιο περιγράφονται και θετικά μέτρα 7,5 δισ , παρουσιάζοντας μονομερώς τα μέτρα περικοπών. Και σημειώνουν με νόημα ότι η ψήφιση αυτού του πακέτου οδηγεί σε λύση για το χρέος γεγονός που κάποιοι μονίμως το αγνοούν αν και είναι κομβικής σημασίας για την ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση και την έξοδο στις αγορές.

The post Συμφωνία για το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές θέλει το ΔΝΤ appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα