Σύγκρουση φέρνει η «αυτοδιάλυση» των συνιστωσών

Με την παραπομπή για διαβούλευση στις οργανώσεις και για αποφάσεις στο Συνέδριο του ζητήματος της ενιαίας λίστας και της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθέτησε επίσης εκλογικό μέτρο 1/10 στην ανάδειξη αντιπροσώπων και ενέκρινε τη δυνατότητα σε όσες οργανώσεις το επιθυμούν να εκλέγονται με διαφορετικές λίστες. Το Κείμενο Θέσεων εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία.Της σχετικής ψηφοφορίας απέσχε η Αριστερή Πλατφόρμα (του Π. Λαφαζάνη).

Ωστόσο η εισήγηση Τσίπρα

για αυτοκατάργηση των συνιστωσών προκαλεί ήδη αντιδράσεις και σκηνικό σύγκρουσης.

Σήμερα σε σύντομη παρέμβασή του, λίγο πριν αρχίσουν οι ψηφοφορίες στην Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση που και διετύπωσε και χθες λέγοντας ότι πιστεύει σε ένα κόμμα με τάσεις, όχι όμως με μηχανισμούς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τελικά για το θέμα της ξεχωριστής λίστας και των συνιστωσών, θα αποφασίσει το ίδιο το συνέδριο και πρότεινε, κατά την διάρκεια των προσυνεδριακών διαδικασιών, οι οργανώσεις να λειτουργούν συναινετικά, χρησιμοποιώντας ακόμη και λίστες. Για τις συνιστώσες, είπε ότι ή θα αυτοδιαλυθούν, ή θα μετεξελιχθούν σε τάσεις ή θα έχουν θέση παρατηρητή στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στην κίνηση για αυτοκατάργηση των συνιστωσών, ο Π . Λαφαζάνης καταλόγισε χθες στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ανακαλύπτει τον εσωκομματικό εχθρό προκειμένου να καλύψει την αδυναμία απώλειας της δυναμικής» και υπογραμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα, ούτε αρχηγικό, ούτε μονολιθικό».

Δήλωσε αποφασισμένος να «αγωνιστεί μέχρι τέλους» ώστε να μην επιβληθεί «σιωπητήριο» στο κόμμα και τάχθηκε στο πλευρό των συνιστωσών στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν.

Είπε ότι διαφωνεί πως το πρόβλημα συνίσταται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει κολλήσει στο 27%», συμπληρώνοντας ότι το ποσοστό αυτό «δεν είναι καθόλου λίγο, με αυτό μπορεί κανείς να αλλάξει την χώρα» και προσέθεσε ότι «το πρόβλημα είναι η δυναμική. Απωλέσαμε την δυναμική μας στην κοινωνία».

Γλέζος: Ο Τσίπρας διαλύει τις Συνιστώσες προς τέρψιν της τρικομματικής

Στην απόφαση Τσίπρα εναντιώθηκαν επίσης με κείμενό τους έξι συνιστώσες μεταξύ των οποίων και οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου. Αναφέρεται σε αυτό:

«Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. επικαλούμενος εντολές, των 1.600.000 ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί ιδέες και θέσεις που πλήττουν ανεπανόρθωτα την συνοχή του Ενωτικού Εγχειρήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και πλήττουν καίρια την ίδια τη δημοκρατία και την πλουραλιστική έκφραση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια χρονική περίοδο, που κανονικά θα έπρεπε να οργανώνουμε γιορταστικές εκδηλώσεις για την 13η επέτειο από την ίδρυση του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, που δημοσιοποιήθηκε στις 21 Μάη 2001 με επίσημη Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ύστερα από πρωτοβουλία 3 Συνιστωσών (ΑΚΟΑ, ΚΕΔΑ, ΣΥΝ) και αρκετών στελεχών μη ενταγμένων σε Συνιστώσες.

Δυστυχώς, αυτή την ιστορική ημέρα βρήκε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. για να εξαγγείλει, προς τέρψιν της τρικομματικής κυβέρνησης και του αξιοθρήνητου εκπροσώπου της, τη διάλυση των Συνιστωσών και ουσιαστικά του Ενωτικού Εγχειρήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που ξεκίνησε ως Χώρος Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, μετεξελίχθηκε το 2004 σε ΣΥΡΙΖΑ και μας έφερε ως το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα του 27%.» Την ανακοίνωση υπογράφουν:

Γλέζος Μανώλης Ενεργοί Πολίτες, Θεωνάς Γιάννης Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (Κ.Ε.Δ.Α.), Καράμπελας Σταύρος Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (Ε.ΔΗ.Κ.), Μαντάς Παναγιώτης Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗ.Κ.ΚΙ.), Μαρκόπουλος Αντώνης Ριζοσπάστες, Σχίζας Γιάννης Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα