Συγκατοικήσεις

Δηµήτρης Μητρόπουλος
[Αγιογραφίες] από τα ΝΕΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ, το υπουργείο Εσωτερικών ήταν κάτι σαν γενικό επιτελείο των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης. Ισχυσε επί ΠΑΣΟΚ όσο και επί ΝΔ και οι τοποθετήσεις προσώπων είχαν πάντα τον αναγκαίο συμβολισμό. Η παράδοση έσπασε στον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου τον Ιούνιο

του 2011. Το διαζύγιο μεταξύ του τότε πρωθυπουργού και του Γιάννη Ραγκούση αποτυπώθηκε στη μετακίνησή του στο Μεταφορών. Αλλά εικονογραφήθηκε και από τη διχοτόμηση του χαρτοφυλακίου. Το Εσωτερικών πλαισιώθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Εν μέρει λόγω σύγχυσης, εν μέρει και γιατί όσο περισσότερες καρέκλες έχεις τόσο περισσότερα πρόσωπα βολεύεις, ο διχασμός παρέμεινε.

ΚΑΠΩΣ έτσι έχουμε στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Σαμαρά μια πολύ ενδιαφέρουσα συγκατοίκηση. Υπουργός είναι ο επιφανής συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης, τον οποίο προώθησε στην κυβέρνηση ο Φώτης Κουβέλης. Υφυπουργός είναι ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης. Είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης του Σαμαρά, που μπήκε στην πολιτική προερχόμενος από δυνατή καριέρα στην αγορά και σκληραγωγήθηκε πολιτευόμενος στην ιστορική έδρα της οικογένειας Μητσοτάκη. Ο Μανιτάκης έχει λευκή κόμη, ενώ ο Βολουδάκης γκριζάρει. Είναι όμως αμφότεροι τύποι λευκού κολάρου και αν τους χωρίζει περίπου μια εικοσαετία, τους ενώνουν οι καλώς εννοούμενοι αστικοί τρόποι.

ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ και Βολουδάκης πέρασαν χθες την πύλη της οικίας Σαμαρά στην Κηφισιά για την προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων. Το Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είναι παίξε – γέλασε. Σε αυτό ανήκει η αρμοδιότητα αναμόρφωσης – ιδού μια λέξη χωρίς κακές συνδηλώσεις – του ελληνικού Δημοσίου. Ή, για να το πούμε πιο δυσάρεστα, από το Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένουν τροϊκανοί και άλλοι κακοί να κινήσει τα νήματα ώστε να φύγουν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι φέτος και, συνολικά, 150.000 έως το 2015. Απορία: Αραγε, ήθελε σώνει και καλά δικό της άνθρωπο σε αυτό το υπουργείο η ΔΗΜΑΡ; Η απάντηση είναι ότι ήθελε οπωσδήποτε υπουργό τον Μανιτάκη που είχε ήδη το Εσωτερικών επί Πικραμμένου, άρα είχε φόρα. Μέσα στη φόρα τους, όμως, πιθανόν να μη σκέφτηκαν τι θα είχε να κάνει ο Μανιτάκης στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου αλλά και μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, κανένα λάθος – αν πρόκειται για λάθος – δεν αναγνωρίζεται.

Ο πρώτος γύρος κυβερνητικών συσκέψεων και επαφών – όπως η συνάντηση με τον Ράιχενμπαχ στις Βρυξέλλες – τελείωσε. Αυτό που έρχεται είναι το ραντεβού με την τρόικα. Να απολύσει 15.000 η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θέλει – το απέκλεισε, άλλωστε, και ο Βενιζέλος χθες στον «Economist». Σε εφεδρεία θέλει να τους βάλει, εφόσον περισσέψουν από καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών. Λεπτομέρεια πρώτη: η εφεδρεία της ΝΔ διαφέρει από την εφεδρεία όπως την εννόησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Κρατά, ας πούμε, επ’ αόριστον. Λεπτομέρεια δεύτερη: στο θέμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων δεν έχουν γίνει πολλά. Προμ

Keywords
Τυχαία Θέματα