Σύγχυση για τις συνθήκες πτώσης τουρκικού μαχητικού ανοικτά της Συρίας

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι έχασε την επικοινωνία με στρατιωτικό αεροσκάφος την ώρα που πετούσε πάνω από τη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αλεξανδρέττας. Η αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet επικαλείται δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι το μαχητικό καταρρίφθηκε από τη Συρία· αργότερα το Reuters μετέδωσε ότι ο Ερντογάν είπε ότι δεν έχει δεχτεί συγγνώμη από τη Συρία. Ζωντανοί εντοπίστηκαν οι πιλότοι μετά από έρευνα, επιβεβαίωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σημαντικό στοιχείο, το

οποίο όμως προς το παρόν δεν μπορεί να διευκρινιστεί, είναι εάν το αεροσκάφος συνετρίβη εντός των συριακών χωρικών υδάτων. Στην περίπτωση αυτή τίθεται το ερώτημα ποια ήταν η αποστολή του: η αεροφωτογράφηση άλλου κράτους μπορεί να θεωρηθεί εχθρική ενέργεια.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αρχικά ότι το μαχητικό κατέπεσε οκτώ μίλια ανοιχτά των ακτών της Συρίας, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από άλλες πηγές. Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, που επικαλέστηκε στρατιωτικές πηγές, μετέδωσε ότι το αεροσκάφος έπεσε στα χωρικά ύδατα της Συρίας, αλλά δεν παραβίασε τα σύνορα της χώρας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο El Menar της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου ισχυρίστηκε πάντως ότι το τουρκικό μαχητικό κατερρίφθη από τη συριακή αεράμυνα.

Λίγο αργότερα η αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet δημοσίευε είδηση σύμφωνα με την οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωνε πως «οι συριακές Αρχές ζήτησαν συγγνώμη για την κατάρριψη ενός στρατιωτικού αεροσκάφους».

Στο ίδιο δημοσίευμα, τουρκική επίσημη πηγή επιβεβαιώνει την κατάρριψη του αεροσκάφους από τις δυνάμεις της Συρίας.

* Ο Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε στην Άγκυρα έκτακτη συνεδρίαση με συμμετοχή του επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Νετζντέτ Οζέλ, του υπουργός Εσωτερικών Ιμπραχίμ Σαχίν, του υπουργού Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου, του υπουργού Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν.

Σύγχυση για τα γεγονότα
Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 7η κύρια βάση της τουρκικής Αεροπορίας στη Μαλάτια. Στη συγκεκριμένη βάση σταθμεύουν τα αναβαθμισμένα μαχητικά τύπου F4E 2020 και τα φωτογραφικά αεροσκάφη RF-4.

Σε ανακοίνωσή του ο τουρκικός στρατός ανέφερε ότι ξεκίνησε μια επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης αμέσως μόλις διακόπηκε η επικοινωνία με το αεροσκάφος, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ερχάτς και χάθηκε από τα ραντάρ στις 11:58 το μεσημέρι.

Το μαχητικό αεροσκάφος χάθηκε βρισκόταν πάνω από θαλάσσια περιοχή, οκτώ μίλια από την Λατάκεια.

Αργότερα από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν οι δύο χειριστές, χωρίς να γίνεται όμως κάποια αναφορά στην κατάσταση της υγείας τους.

Οι δύο πιλότοι του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-4 που κατέπεσε νωρίτερα κοντά στη Συρία είναι ζωντανοί, διευκρίνισε το απόγευμα ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Άλλα μέσα αναφέρουν πάντως ότι οι πιλότοι κρατούνται στη Συρία.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα