Σωσίβιο στο ΧΑΑ με δηλώσεις από Βρυξέλλες

Εμείς από χθες έχουμε εντοπίσει ότι το θέμα της πτώσης του Χρηματιστηρίου έχει πολλαπλές διαστάσεις Πολιτικές, Ευρωπαϊκές, Κερδοσκοπικές κα και το ψάξαμε «εκτενώς» το όλο θέμα. Αρχικά την πτώση όπως μάθαμε δημιούργησε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που ανέφερε σχετικά: «Η Αθήνα αλλάζει γνώμη γύρω από το σχέδιό της για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, και ενδέχεται τελικά να ζητήσει

γραμμή πίστωσης, που να αντικαταστήσει τα υπόλοιπα δάνεια που επρόκειτο να λάβει από το ΔΝΤ».

Έτσι εμφανίζουν την Ελλάδα να «ξανασκέφτεται» την επιστροφή της σε αποκλειστική χρηματοδότηση μέσω των αγορών, έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε από την Ευρώπη αλλά και από τις αγορές. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές μεταφέρουν και τις αντιστάσεις των Ευρωπαίων στο σχέδιο της Αθήνας να σταματήσει το δανεισμό της από το ΔΝΤ.

Οι αναφορές αυτές «βόμβα» του Reuters ήταν αρκετές για να δημιουργηθεί πολιτική αβεβαιότητα και έτσι η πτώση του χρηματιστηρίου της Αθήνας να φθάσει πάνω από 11% τις τελευταίες δύο ημέρες και η αύξηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου πάνω από 80 μονάδες βάσης στο 7,85% την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να αντανακλά τη νευρικότητα των επενδυτών σε σχέση με την ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί μόνη της.

Τώρα το κλίμα επιδεινώθηκε στο ΧΑΑ όταν συνδυάστηκε με αναγωγή των επενδυτών η άποψη ότι θα έχουμε σύντομα και πολιτικές εξελίξεις με εκλογές τον Νοέμβριο και για αυτό πέφτει το χρηματιστήριο μετά από δημοσκόπηση της GPO που έδινε την πρωτιά κατά 6,5 % στο ΣΥΡΙΖΑ. Με αποτέλεσμα η είδηση ότι θα έχουμε άλλη κυβέρνηση που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν έχουν επαρκή ακόμα στοιχεία σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμά της και την κοστολόγηση του οδήγησαν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους σε μια διφορούμενη διατύπωση των δηλώσεών τους. Αυτό ήταν και ο δεύτερος λόγος που οδήγησε σε ελεύθερη πτώση το ΧΑΑ και στα ύψη τα επιτόκια των ομολόγων….

ΣΩΣΙΒΙΟ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ…

Σήμερα αναμένουμε σύμφωνα από έγκυρες και καλά διασταυρωμένες μας πληροφορίες διευκρινιστικές δηλώσεις από τις Βρυξέλλες που θα «βάζουν σε τάξη» την αναστάτωση που δημιούργησαν μέσω του Reuters στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά.

Από το ΥΠΟΙΚ δηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές για τη λεγόμενη «προληπτική πιστωτική γραμμή» ή καλύτερα για το «χρηματοδοτικό απόθεμα έκτακτης ανάγκης» θα συνεχιστούν ώστε να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις συγκρότησής του. Ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα έχει επέλθει συμφωνία, η οποία και θα επικυρωθεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Εν αναμονή λοιπόν των δηλώσεων από την ΕΕ….με στόχο την άνοδο της αγοράς.

Νίκος Κούτρικας

The post Σωσίβιο στο ΧΑΑ με δηλώσεις από Βρυξέλλες appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα