Σκέψεις – προτάσεις για την εκπομπή «Νύχτα ευάλωτη» της ΝΕΤ fm

Επιστολή Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη στο enimerosi24

Kυρία Εύα Μαυρογένη,

13 Ιανουαρίου 2012

Ανήκω σε αυτούς που αποζητούν σταθερώς τη διακριτική γοητεία των ραδιοφωνικών εκπομπών. Σπανίως βλέπω τηλεόραση, κατά κανόνα μόνο γιά τα δελτία ειδήσεων και κάποτε γιά την αναμετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων κατά προτίμηση, κυρίως όταν παίζει ο Ολυμπιακός. Αναζητώ, όμως, όπως και αποζητώ, τις εκπομπές των μουσικών παραγωγών από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ

αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας και συχνά τις βραδυνές ώρες τη δύωρη εκπομπή σας «Νύχτα ευάλωτη», από τη μία μέρα προς την άλλη. Προσφέρουν μιάν αναγκαία χαλάρωση.

Δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές-κομματικές σας προτιμήσεις, άλλωστε η εκπομπή σας δεν είναι πολιτική, αν και κάποτε υπάρχουν στιγμές που αυτό το «προδίδετε», δίχως να το θέλετε, όπως ελπίζω. Αυτό που μου κάνει ενδιαφέρουσα την εκπομπή σας, είναι η εναλλαγή των θεμάτων, με ένα αξιοπρεπή ραδιοφωνικό λόγο και έναν τρόπο που δείχνει να μην υπηρετεί το φαίνεσθαι ή τη σοβαροφάνεια, αλλά την ουσία, με απλότητα και αμεσότητα, τρυφερότητα,όπου χρειάζεται,αλλά και δημοσιογραφική αντίληψη.

Υπό αυτό το πρίσμα, σας προτείνω δημοσίως να σκεφθείτε και να λάβετε υπ’ όψη σας-αν συμφωνείτε-τις ακόλουθες σκέψεις μου, με αφορμή τη σημερινή σας εκπομπή:

Είπατε «να πούμε του κόσμου..». Κάποιοι το λένε και «κοσμάκης». Το ραδιόφωνο έχει ακροατές και ακροάτριες, δηλαδή ανθρώπους που επιλέγουν, αυτοβούλως έκαστος, να σας ακούσουν και συναπαρτίζουν το κοινό μίας εκπομπής, συνεπώς και της δικής σας. Δεν πρόκειται γιά «μάζα ανθρώπων», δηλαδή γιά «κόσμο» ή «κοσμάκη», το τελευταίο και με μία υπεροψία.Είχατε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον εκλεκτό ηθοποιό κ. Καστανά, με αφορμή την πρεμιέρα του νέου θεατρικού έργου του. Η συζήτηση σας έγινε στον πληθυντικό (δεν νομίζω ότι ενδείκνυται, κατά κανόνα,η εύκολη χρήση του ενικού) με τον κ. Καστανά να σας ομιλεί με περισσότερο «επαγγελματικό» ύφος. Δεν γνωρίζω αν είσθε και ηθοποιός, αλλά οι εκφράσεις «αγαπημένε», «φιλιά», «σας αγαπούμε πολύ» με τις οποίες κλείσατε τη συζήτηση, μάλλον δεν αρμόζουν σε δημόσια συζήτηση, διότι επιχειρούν να προσδώσουν μία υπέρμετρη οικειότητα σε μία συζήτηση που δεν είναι ιδιωτική.Αναφερθήκατε σε σεισμική δόνηση με ένταση «6,4 μονάδες της κλίμακας Ρίχτερ». Επειδή οι σεισμοί μετρώνται ως προς την έντασή τους, των οποίων οι συνέπειες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο συνεπεία της αντίστοιχης εντάσεως, η μέτρηση αφορά «βαθμούς»,διότι δεν πρόκειται περί «μονάδων» οι οποίες έχουν στατικό χαρακτήρα και απλώς προστίθενται.Κλείνοντας την εκπομπή σας, αναφερθήκατε στο θλιβερό, πράγματι, γεγονός της συλλογής ελλειπόντων ειδών νοσηλείας από ιδιώτες (γάζες κλπ) γιά το Νοσοκομείο της Ρόδου, αν δεν απατώμαι. Μόνη της η είδηση ήταν ανατριχιαστική. Δεν προσέθεσε κάτι η αποφώνησή σας «τα διαλύσαν όλα, δεν άφησαν τίποτα όρθιο» δίκην αφορισμού (αντί του «διαλύσαν» θα ήταν περισσότερο δόκιμο το «διέλυσαν»). Το άκουσα περισσότερο σαν «γραμμή», πράγμα μάλλον  άσκοπο, τελικώς μη δέο
Keywords
Τυχαία Θέματα