Σαμαράς και Βενιζέλος καλούνται να δώσουν λύση στον φόρο ακινήτων

Στενεύουν…. τα περιθώρια για την κυβέρνηση αφού μέσα σε ασφυκτικό χρόνο λόγω άφιξης της τρόικας και του γαλάζιου αντάρτικου καλούνται να δώσουν λύση στο φόρο ακινήτων… Τα χρονικά περιθώρια πιέζουν καθώς πριν κλείσει ο μήνας η κυβέρνηση θα πρέπει να… κλείσει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα (η οποία την Δευτέρα θα είναι στην Αθήνα), ενώ παράλληλα έχει να ξεπεράσει τις …αντιδράσεις και τις δυσαρέσκειες των κοινοβουλευτικών ομάδων ΠΑΣΟΚ

και ΝΔ για τη φορολόγηση των ακινήτων και για τα νέα μέτρα που αναγκαστικά θα πάρει προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παίρνει πίσω το νομοσχέδιο ενώ η κατάθεση του νομοσχεδίου για την φορολόγηση των ακινήτων μετατίθεται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας…

Από την πλευρά των κ. Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλου είναι να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 151 βουλευτών για την ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς να απαιτηθεί να γίνουν σημαντικές αλλαγές.

Θεωρούν δε θετικό ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν αποδεχθεί τον δημοσιονομικό στόχο της συγκέντρωσης των 2,9 δισ. ευρώ και ακολούθως το θέμα περιορίζεται στην κατανομή μεταξύ αστικών και αγροτικών ακινήτων.

Προβλέπεται δε ότι οι αλλαγές θα είναι επουσιώδεις με εσωτερική αναδιανομή των συντελεστών και με διόρθωση των κραυγαλέων αδικιών.

Η κυβέρνηση θα προβάλλει ότι μετά και τη νέα παράταση η φορολόγηση θα εξασφαλίζει το ίδιο αποτέλεσμα με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή παίρνοντας λιγότερα από περισσότερους.

Είναι γεγονός ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπήρχαν αδικίες όπου «άκτιστα οικόπεδα» είχαν μεγαλύτερο φόρο από τα «κτισμένα» κάτι που είχαμε εντοπίσει (εδώ) από την αρχή της σύνταξης του νομοσχεδίου!

Ο κ. Στουρνάρας χθες δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να…. «στρογγυλέψει» τις όποιες αδικίες!

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα