Σαμαράς: «Η Ελλάδα θα πετύχει»

«Η Ελλάδα θα πετύχει» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε επίσης με την Γερμανίδα Καγκελάριο

Ανγκελα Μέρκελ.

«Η Ελλάδα πρέπει να βαδίσει στην οδό της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των δομικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο προέχει ο παράγοντας ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Νωρίτερα είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Ζοζέφ Ντολ.
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα τον Απρίλιο. Οπως είπε, οι εκλογές είναι αναγκαίες προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που επικρατεί στη χώρα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει άνοδος των αντιευρωπαϊκών κομμάτων.

Οπως δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ στους δημοσιογράφους, ουδεμία αρνητική νύξη έγινε από πλευράς συνομιλητών του για το θέμα των εκλογών στην Ελλάδα, ούτε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με την κυρία Μέρκελ και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ούτε κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ.

Στη διάρκεια της συνόδου αλλά και των κατ’ ιδίαν συναντήσεών του, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την ανάγκη η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους που έχει συμφωνήσει και έχει ψηφίσει.

Τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι χωρίς ανάκαμψη ούτε οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί βιώσιμο.

Επιπλέον, συζητήθηκαν συγκεκριμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ώστε, άμεσα, να περιορισθεί η ύφεση και να μειωθεί η ανεργία, ειδικά των νέων.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρότεινε να ενεργοποιηθούν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ), να αξιοποιηθούν οι πόροι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, να δημιουργηθεί μια Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχυθούν οι εξαγωγές. Πρότεινε ακόμη να απεμπλακούν τα μεγάλα έργα υποδομής και να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, που διήρκησε περίπου μια ώρα, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα. Όπως είπε, έκανε μια σύντομη ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πέρα από την οικονομική πλευρά της κρίσης και την ανθρώπινη πλευρά, καθώς «δοκιμάζονται με πρωτοφανή σκληρότητα οι πολίτες και απειλείται η κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα στην Ελλάδα, «ώστε να περάσουμε, το ταχύτερο δυνατόν, από το φόβο για τα χειρότερα στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην αποκατάσταση της ψυχολογίας της αγοράς».

Εξάλλου, έθεσε στην κυρία Μέρκελ το θέμα της κήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που αποτελεί π

Keywords
Τυχαία Θέματα