Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών το πολυνομοσχέδιο και τα επίμαχα άρθρα του που είχαν τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία και αφορούσαν κατά κύριο λόγο τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, σε ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, τέθηκαν 13 άρθρα, που αφορούν τις ρυθμίσεις:

για
το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,την ίδρυση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ,τους προϋπολογισμούς των δήμων και των Περιφερειών,τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς,την κατάργηση ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση,τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα,τις απολύσεις οδηγών κρατικών αυτοκινήτων,τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού από το υπουργικό συμβούλιο,τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σχετικά με τη δικαστική προστασία,το υποχρεωτικό της εκδίκασης αγωγών συμβασιούχων για άκυρη απόλυση μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Στην ονομαστική ψηφοφορία η ΝΔ δεν κατέγραψε διαρροές, μέτρησε όμως μια απουσία, αυτή του βουλευτή Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη η οποία ωστόσο οφείλετο σε προσωπικούς λόγους.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Πάρις Κουκουλόπουλος καταψήφισε το άρθρο 81 για τη Δημοτική Αστυνομία, που πέρασε με 152 ψήφους, ενώ απών από την ψηφοφορία ήταν ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ υπερψήφισαν το άρθρο 14, ενώ κάποιοι είπαν «ναι» και στο άρθρο 30 και καταψήφισαν τα υπόλοιπα. Απών ήταν ο Φώτης Κουβέλης.

Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν όλα τα άρθρα.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, κάποιοι είπαν «όχι» σε όλα τα άρθρα και κάποιοι υπερψήφισαν συγκεκριμένα άρθρα, ενώ καταγράφηκαν και δύο απουσίες.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ψήφισε «ναι» στα άρθρα 14, 105, 106 και «όχι» στα υπόλοιπα.

Έτσι, το αποτέλεσμα της ψηφορορίας διαμορφώθηκε ως εξής:

Το άρθρο 14 πέρασε με 168 ψήφουςΤο άρθρο 30 πέρασε 157 ψήφουςΤα άρθρα 74,76, 77, 78, 80, 82, 90, 91, 93, 103 πέρασαν με 153 ψήφουςΤα άρθρα 105 και 106 πέρασαν 155 ψήφους.

Αναφερόμενος σε προβληματισμούς που είχαν εκφράσει κυβερνητικοί βουλευτές για άρθρα του πολυνομοσχεδίου, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, δήλωσε νωρίτερα πως «όποιος θέλει ψηφίζει, αλλιώς εκλογές τον Αύγουστο».

Στις 11 το βράδυ, και ενώ είχαν τοποθετηθεί επί του πολυνομοσχεδίου 80 ομιλητές και απέμεναν άλλοι 60, ο προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε ότι θα μιλήσουν άλλοι πέντε, καθώς η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων προέβλεπε λήξη της συνεδρίασης στις 11 το βράδυ.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη στη Διάσκεψη των Προέδρων, ζήτησε παράταση της διαδικασίας μέχρι τη 1 τα ξημερώματα προκαλώντας αντιδράσεις από τα διπλανά έδρανα. Το αίτημα δεν έγινε τελικώς δεκτό.

Έξω από τη Βουλή, υπήρχαν μέχρι αργά συγκεντρωμένοι διαδηλωτές, οι οποίοι μάλιστα έριξαν μέρος από τα κάγκελα και έφτασαν μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου βρίσκονταν παραταγμένα τα ΜΑΤ.

Οι διαδηλωτές, μάλιστα, έδωσαν ραντεβού και για την Πέμπτη στις 18:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος, παρά την απαγόρευση που έχει ανακοινωθεί από την αστυνομία, λόγω της επίσκεψης του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε στην Αθήνα.

Στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν υπάλληλοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί και μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ το βράδυ έφθασε και πορεία σχολικών φυλάκων που είχαν πραγματοποιήσει προηγουμένως συγκέντρωση στην οδό Αιόλου.

Κλειστοί για την κυκλοφορία ήταν μέχρι αργά οι δρόμοι γύρω από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Αμαλίας, η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, η Βασιλέως Γεωργίου, η Όθωνος και η Πανεπιστημίου.

Κλειστοί ήταν επίσης, από τις 5 το απόγευμα, οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» με εντολή της Αστυνομίας.
Ομάδα δημάρχων παρακολούθησε το απόγευμα τη συνεδρίαση στη Βουλή. Παρασκευή, Δευτέρα και Τρίτη θα συνεδριάσουν όλες οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων στη χώρα και την ερχόμενη Τετάρτη θα συγκληθεί Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα