Προστασία προσωπικών δεδομένων - κατοχύρωση του δικηγορικού απορρήτου

Επιστολή προέδρου ΔΣΑ προς τον υπ. Δικαιοσύνης

Την ανάγκη για την κατοχύρωση αυξημένης προστασίας του δικηγορικού απορρήτου σε επίπεδο ευρωπαϊκού δικαίου, σύμφωνα με τη σχετική πρόταση που έχει διατυπώσει το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE), επισημαίνει σε κατεπείγουσα επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Βασίλειος

Αλεξανδρής.

Η επιστολή εστάλη στον υπουργό μόλις έγινε γνωστό από το CCBE ότι στο πλαίσιο των διεξαγομένων διαπραγματεύσεων εντός των οργάνων της Ε.Ε. για την αναμόρφωση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων (trilogue negotiations regarding the General Data Protection Regulation) πρόκειται να συζητηθούν άμεσα σε επίπεδο Συμβουλίου τα άρθρα 14 και 15. Τα άρθρα αυτά, που είναι θεμελιώδη για την προστασία του δικηγορικού απορρήτου, δεν αναγνωρίζουν, όπως επισημαίνει το CCBE, την ανάγκη να περιορισθεί το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα πολιτών, όταν πρόκειται για δεδομένα που βρίσκονται στην κατοχή των δικηγόρων, στο πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματός τους.

Επί του κρίσιμου αυτού θέματος, τονίζει ο κ. Αλεξανδρής στην επιστολή του, «θεωρούμε σκόπιμο να σας κάνουμε γνωστό ότι, όπως είναι αυτονόητο, τασσόμαστε υπέρ των σχετικών θέσεων/προτάσεων που έχει υποβάλει το CCBE, στο πλαίσιο της ανάγκης για κατοχύρωση αυξημένης προστασίας του δικηγορικού απορρήτου. Επισημαίνουμε ότι οι θέσεις αυτές έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.»

Σχετικά με τη σημασία του θέματος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το CCBE στην αιτιολόγηση των θέσεών του, είναι προφανές ότι εάν καταργηθεί το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών και επιχειρηματιών να μην αποκαλύπτονται οι επικοινωνίες με τους δικηγόρους τους, υπάρχει κίνδυνος να τους στερηθεί ουσιαστικά η πρόσβαση στη νομική συμβουλή και τη δικαιοσύνη.

«Με την πεποίθηση ότι συμμερίζεστε τις ίδιες απόψεις», καταλήγει η επιστολή του κ. Αλεξανδρή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, «παρακαλούμε όπως ενημερωθεί άμεσα η Μόνιμη Εθνική μας Αντιπροσωπεία και οι όποιοι τυχόν άλλοι χειριστές του θέματος, ώστε η χώρα μας να ταχθεί αναλόγως κατά τη διαμόρφωση της σχετικής θέσης του Συμβουλίου.»

The post Προστασία προσωπικών δεδομένων - κατοχύρωση του δικηγορικού απορρήτου appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα