Προεδρικό «άδειασμα» στην Πρόεδρο- «προσωπικές σας απόψεις» τα περί επίθεσης στη Δημοκρατία λέει ο Παυλόπουλος στη Ζωή

Την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να ενημερώσει τους ομολόγους του για συντελούμενη στην Ελλάδα επίθεση προς τη Δημοκρατία εισέπραξε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Πρόεδρος της Βουλής είχε ζητήσει νωρίτερα την Τετάρτη

με επιστολή της από τον κ.Παυλόπουλο να ενημερώσει τους ομολόγους του, θέτοντάς τον προ «των θεσμικών του ευθυνών» για συντελούμενη επίθεση προς τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Στην απαντητική του επιστολή που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο κ.Παυλόπουλος αδειάζει την κ.Κωνσταντοπούλου επισημαίνοντάς της ότι «στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων μου σας δεν έχω την θεσμική και πολιτική δυνατότητα ν’ ανταποκριθώ στο αίτημά σας περί ενημέρωσης Ομολόγων ».

Όπως προσθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό επιβάλλεται για δύο λόγους:

«Πρώτον, η επιστολή αυτή εκφράζει προσωπικές σας απόψεις, αφού δεν έχει ληφθεί απόφαση του Σώματος προς αυτή την κατεύθυνση. Ουδεμία διάταξη του Συντάγματος, αλλά ούτε και η διεθνής και ευρωπαϊκή πρακτική εν προκειμένω, μου επιτρέπουν να ενημερώνω σχετικώς Ομολόγους μου, πολλώ μάλλον όταν έχετε, όπως καλώς γνωρίζετε ως έγκριτη νομικός, την δυνατότητα απ’ ευθείας αλληλογραφίας μαζί τους.

· Δεύτερον, αλλά και αν ακόμη επρόκειτο για απόφαση του Σώματος και πάλιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά το Σύνταγμα και την διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, δεν θα είχε αρμοδιότητα και, άρα, δυνατότητα διαβίβασής της σε Ομολόγους του. Δοθέντος ότι και στην περίπτωση αυτή ουδόλως η Βουλή των Ελλήνων εμποδίζεται ν’ απευθύνεται ευθέως προς αυτούς».
Απαντώντας εμμέσως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε το βράδυ της Τετάρτης ότι οι απόψεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή της δεν είναι προσωπικές, αλλά διατυπώνονται στο πλαίσιο της υπηρέτησης και εκπλήρωσης των θεσμικών της καθηκόντων.

Στην επιστολή της η κ.Κωνσταντοπούλου, μεταξύ άλλων σημείωνε: «Το γεγονός ότι αυτό το νομοθέτημα (σ.σ. το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα) επελέγη από ξένες κυβερνήσεις, συμμετέχουσες στο EuroSummit, ως «προαπαιτούμενο», δηλαδή ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης αποτυπώνει το μέγεθος της περιφρόνησης που επιδεικνύεται από τις ανωτέρω ξένες Κυβερνήσεις στις αρχές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, της λαϊκής κυριαρχίας και, τέλος, της δημοκρατίας.

Η θεσμική ευθύνη όλων είναι τεράστια. Αναλαμβάνοντας τη θεσμική μου ευθύνη ως Προέδρου της Βουλής, σας ζητώ να ενημερώσετε τους ομολόγους σας για την παρούσα επιστολή μου, την οποία θα κοινοποιήσω στη συνέχεια στους ομολόγους μου σε όλη την Ευρώπη, σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεών μου, εισηγήσεών μου και της πρόσφατης επιστολής μου προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, η οποία κοινοποιήθηκε και στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Αυτή η βίαιη επίθεση στη Δημοκρατία δεν μπορεί να συντελείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σίγουρα δεν μπορεί να συντελείται εν σιωπή».
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

The post Προεδρικό «άδειασμα» στην Πρόεδρο- «προσωπικές σας απόψεις» τα περί επίθεσης στη Δημοκρατία λέει ο Παυλόπουλος στη Ζωή appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα