Περί γλώσσας και δημοσιογραφίας

Email από Γιάννη Μαμουζέλο Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Αγαπητοί φίλοι (και άγνωστοί μου συνάδελφοι)ένα πρόβλημα της διαδικτυακής δημοσιογραφίας, που μπορεί να κάνει μεγάλο κακό, είναι τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη που εμφανίζονται στα κείμενα, είτε από βιασύνη είτε από άγνοια.

Το πρόβλημα όμως είναι πως τα διαβάζουν πολλοί (με επίσης μεγάλα κενά στα ελληνικά) και είτε μπερδεύονται περισσότερο, είτε τα αναπάραγουν μεγεθύνοντας το λάθος και υποβαθμίζοντας τη γλώσσα! Όταν λοιπόν βλέπει κανείς π.χ. στην είδηση για τον Τσουκάτο τη φράση «το θέμα πρωτο-ανακαίνισε ο κ. Τσίπρας

κ.λπ.» αισθάνεται να του σηκώνονται οι τρίχες! Λογικά θέλει να πει ΑΝΑΚΙΝΗΣΕ, αλλά πώς είμαστε σίγουροι ότι όλοι αυτοί που διαβάζουν θα καταλάβουν το λάθος;

Κάπως έτσι, από κάποιους ημιμαθείς και με κακή εκφορά του λόγου, έγινε το κακό και τώρα νομίζουν πολλοί ότι σωστό είναι να λένε ή να γράφουν λ.χ. «του Απόλλων Καλαμαριάς», «κατηγόρησε τον διευθύνων σύμβουλο του ΟΤΕ», » των επικεφαλών του συνδικαλιστικού οργάνου», «το κλεμμένο αυτοκίνητο άνηκε» και το τραγικό «ως αναφορά» (ή και «ωσαναφορά)που χρησιμοποιούν κι οι μισοί δημοσιογράφοι θεωρώντας το ταυτόσημο με το «όσον αφορά» το οποίο πιθανότατα δεν γνωρίζουν καθόλου!

Μήπως λοιπόν πρέπει ένα σάϊτ που θέλει να αποκτήσει εγκυρότητα, αξιοπιστία, δημοσιογραφική ποιότητα κ.α. να καθιερώσει έναν έλεγχο σε όσα πρόκειται να αναρτήσει; Και δεν εννοώ το δημοσιογραφικό περιεχόμενο, αλλά το γλωσσικό -συντακτικό. Είτε από τον ίδιο το συντάκτη είτε από διορθωτές που να ξέρουν σωστά ελληνικά τουλάχιστον σε επίπεδο καθημερινής χρήσης τους.

Επιτέλους, δεν πρέπει να προφυλάξουμε τη γλώσσα μας μέσα στην αθλιότητα και χυδαιότητα τόσων άλλων πραγμάτων που βιώνουμε; Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα