Παρουσίαση Λευκώματος για τον Παύλο Μελά

Στις 29 Μαρτίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής)

Το Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα παρουσιάζει το λεύκωμα Παύλος Μελάς. Ένας άνθρωπος της εποχής του, την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, 12 μ.μ. στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο Συνταγματάρχης-Ιστορικός κ. Γεώργιος Σκαλτσογιάννης

και η Ιστορικός-Μουσειολόγος κ. Περσεφόνη Καραμπάτη.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο τ. Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής κ. Ευάγγελος Κωφός.

Στην εκδήλωση θα κάνει σύντομη παρέμβαση και η εγγονή του Παύλου Μελά κ. Ναταλία Ιωαννίδη.

Πρόκειται για ένα εικονογραφημένο ιστορικό Λεύκωμα, το οποίο, μέσα από κείμενα, ανέκδοτες φωτογραφίες και έγγραφα, σκιαγραφεί τη ζωή τού εμβληματικού ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα. Το εικονογραφικό υλικό βασίζεται στο οικογενειακό αρχείο της κ. Ναταλίας Ιωαννίδη, της εγγονής εκ μητρός του Παύλου Μελά, η οποία και το πρόσφερε ακριβώς για την έκδοση αυτή.

Τα κείμενα και η εικονογράφηση του Λευκώματος προσφέρουν στον αναγνώστη τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ταξίδι, που ξεκινώντας από τη Μασσαλία (για να παρακολουθήσει εκεί την παιδική ηλικία του Μελά μέσα από σπάνιες φωτογραφίες με καλλιτεχνικά επιμελημένα λογότυπα), περνά στην Αθήνα, όπου και εγκαθίσταται η οικογένειά του. Στη συνέχεια ο αναγνώστης παρακολουθεί την πορεία του Μελά σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της εποχής, στη Σχολή των Ευελπίδων και στη μετέπειτα στρατιωτική του σταδιοδρομία και την ανάμιξή του στις κινήσεις της Εθνικής Εταιρίας ως τη συμμετοχή του στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Ακολουθεί η πορεία του στη Μακεδονία, από την εμπλοκή του στις πρώτες ένοπλες συγκρούσεις ως τον τραγικό του θάνατο. Το βιβλίο περιέχει επίσης κείμενα και υλικό για τις διαστάσεις που πήρε ο θάνατός του, που τελικά μετουσίωσε έναν ένθερμο πατριώτη σε σύμβολο ενός ολόκληρου λαού.

The post Παρουσίαση Λευκώματος για τον Παύλο Μελά appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα