Παντ.Καψής: Δεν χρειαζόμαστε σήμερα βεντέτες στην κεντροαριστερά

Συνέντευξη του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στο ΑΠΕ

«Δεν χρειαζόμαστε σήμερα βεντέτες στην κεντροαριστερά, ούτε ξεκαθάρισμα λογαριασμών του παρελθόντος» τονίζει ο υφυπουργός, αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελής Καψής σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Είναι η στιγμή να βάλει ο καθένας πλάτη για να προχωρήσει αυτή η υπόθεση. Είναι η στιγμή να ξεπεράσουμε την παγίδα των κόκκινων γραμμών και να κάνουμε θετικές και συγκεκριμένες προτάσεις που θα αποτελέσουν και την προϋπόθεση συνεργασίας με τα άλλα

κόμματα» σημειώνει ο κ. Καψής και προσθέτει: «Είναι απόλυτα αναγκαίο ένα ισχυρό κεντροαριστερό κόμμα. Είναι αναγκαίο για την πολιτική σταθερότητα, για να υπάρξει μια πολιτική δύναμη που να εκφράζει και την ευρωπαϊκή πολιτική και την μεταρρυθμιστική δυναμική που χρειάζεται η χώρα, μαζί με την δικαιοσύνη και την κοινωνική αλληλεγγύη. Αυτή είναι η πεμπτουσία της αριστεράς και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στρατευθούν όλοι όσοι πιστεύουν στην κεντροαριστερά».

Ο κ. Καψής εκφράζει την πεποίθηση ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα είναι έτοιμη να εκπέμψει πλήρως ενόψει της ελληνικής προεδρίας. «Παρότι υπήρξε καθυστέρηση στο να ανοίξει η Αγία Παρασκευή και να επιστρέψουν στο ραδιομέγαρο και αυτό κάποια στιγμή δημιούργησε ένα κλίμα ανησυχίας δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο τέλος» τονίζει ο κ. Καψής.

Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ερωτηθείς για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης για να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος δημόσιας τηλεόρασης για την ενημέρωση της περιφέρειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι «η απόφαση του ΔΣ και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ είναι να υπάρξει μία ξεχωριστή Γενική Διεύθυνση στη Θεσσαλονίκη. Νομίζω πως αυτό δείχνει πόσο το ένα από τα δύο κανάλια που θα δημιουργηθεί θα έχει ισχυρό περιφερειακό χαρακτήρα και θα παράγει πρόγραμμα από την περιφέρεια και από τη Θεσσαλονίκη».

Αναφερόμενος τέλος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο κ. Καψής τονίζει: «Χωρίς να σημαίνει ότι έχουν περάσει τα δύσκολα, νομίζω ότι γυρίζουμε σελίδα αυτή τη στιγμή και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι δυσκολίες, ιδίως η υψηλή ανεργία, παραμένουν και νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν ειδικές πολιτικές και κοινωνικής αλληλεγγύης και δημιουργίας θέσεων εργασίας για να αντιμετωπισθούν αυτά τα ζητήματα, αλλά εφόσον μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την πολιτική και την κοινωνική συνοχή πιστεύω ότι σιγά-σιγά τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται και για τη ζωή των πολιτών».

Ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού Δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Παντελή Καψή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε υπουργέ, πως προχωρά η μεταφορά της λειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης στο Ραδιομέγαρο. Πότε θα ολοκληρωθεί;

-Ήδη, το πρόγραμμα εκπέμπεται από την Αγία Παρασκευή. Έχει μεταφερθεί κανονικά όλη η ροή και το μάστερ στην Αγία Παρασκευή και από εκεί βγαίνει το πρόγραμμα. Αυτό ήταν, αν θέλετε, και η πρώτη προτεραιότητα γιατί δεν θέλαμε να καταβάλουμε ποσά σε ιδιώτες για να βγει η Δημόσια Τηλεόραση. Έχει μεταφερθεί και ένα μεγάλο μέρος του διοικητικού προσωπικού και των τεχνικών, από εκεί και πέρα σιγά-σιγά, σταδιακά, θα αρχίσουν να μεταφέρονται και οι υπόλοιπες δραστηριότητες. Το μείζον ήταν να μεταφερθεί η ροή και αυτό έχει ήδη γίνει. Να εκπέμπει, δηλαδή, η ΔΤ από την Αγία Παρασκευή.

-Για τον αριθμό των εργαζομένων στη ΝΕΡΙΤ θα ήθελα, επίσης, να σας ρωτήσω. Πόσοι θα είναι αυτοί και ποιος θα το αποφασίσει, τελικά;

-Αυτό είναι μια εισήγηση που κάνει το Δ.Σ. και το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ. Δεν θέλω να το υποκαταστήσω και να πω συγκεκριμένο αριθμό, αυτή τη στιγμή. Είναι μία συζήτηση η οποία γίνεται, θα καταλήξουν στα οργανογράμματα, ήδη έχουν κάνει μία σειρά από προτάσεις και θα αποφασίσουν τον τελικό αριθμό.

-Πάντως θεωρείτε ότι ενόψει της ελληνικής προεδρίας θα είναι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση έτοιμη να εκπέμψει πλήρως;

-Ναι νομίζω ότι, παρότι υπήρξε καθυστέρηση στο να ανοίξει η Αγία Παρασκευή και να επιστρέψουν στο ραδιομέγαρο και αυτό κάποια στιγμή δημιούργησε ένα κλίμα ανησυχίας, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο τέλος πιστεύω.

-Κύριε υπουργέ, το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης πήρε μία απόφαση σημαντική. Ζητεί να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος δημόσιας τηλεόρασης για την ενημέρωση της περιφέρειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πως το βλέπετε αυτό;

-Κοιτάξτε, απ’ όσο ξέρω η απόφαση του ΔΣ και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ είναι να υπάρξει μία ξεχωριστή Γενική Διεύθυνση στη Θεσσαλονίκη. Νομίζω πως αυτό δείχνει πόσο το ένα από τα δύο κανάλια που θα δημιουργηθεί θα έχει ισχυρό περιφερειακό χαρακτήρα και θα παράγει πρόγραμμα από την περιφέρεια και από τη Θεσσαλονίκη.

-Κύριε υπουργέ, να περάσουμε και στα θέματα της υπόλοιπης επικαιρότητας. Ξεκινά από αύριο στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό -εκεί είναι στραμμένα τα μάτια όλων- και φυσικά και στα αγκάθια που υπάρχουν με την τρόικα: πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, απελευθέρωση μαζικών απολύσεων, Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η συζήτηση, δεδομένου ότι αυτή η διαδικασία ενέχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση;

-Νομίζω ότι ο προϋπολογισμός αντανακλά όλη την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί με πολύ σκληρές θυσίες τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπεται πια ένα αξιόλογο πρωτογενές πλεόνασμα, περνάμε στην ανάπτυξη, νομίζω ότι αυτά είναι πολύ σημαντικά και έχει ενδιαφέρον ότι δείχνει και το πόσα έχουμε πετύχει στις διαπραγματεύσεις δεδομένου ότι οι τόκοι που πληρώνει αυτή τη στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο είναι 6 δισεκ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα δηλαδή ως ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη περίοδο.

-Από τα 20 δισεκ. ευρώ, αν θυμάμαι καλά, που πληρώναμε.

-Ακριβώς. Νομίζω ότι αυτό αντανακλάται στον προϋπολογισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν περάσει τα δύσκολα, αλλά νομίζω ότι γυρίζουμε σελίδα αυτή τη στιγμή και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι δυσκολίες, ιδίως η υψηλή ανεργία, παραμένουν και νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν ειδικές πολιτικές και κοινωνικής αλληλεγγύης και δημιουργίας θέσεων εργασίας για να αντιμετωπισθούν αυτά τα ζητήματα, αλλά εφόσον μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την πολιτική και την κοινωνική συνοχή πιστεύω ότι σιγά-σιγά τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται και για τη ζωή των πολιτών.

-Θα αισθανθεί στη ζωή του ο μέσος Έλληνας το γύρισμα της σελίδας τους επόμενους μήνες;

-Θα συνεχίσουν να υπάρχουν προβλήματα γι αυτό πιστεύω ότι μαζί με τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών πρέπει να υπάρχουν και στοχευμένες πολιτικές και για την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και για τη διασφάλιση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ήδη αυτό που γίνεται με το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους είναι ένα θετικό βήμα και νομίζω ότι πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση και άλλα τέτοια βήματα. Δεν έχουμε περιθώρια να ολιγωρήσουμε σε αυτόν τον τομέα. Με αυτή την έννοια και οι προσπάθειες για το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών είναι κρίσιμες γιατί δεν έχουμε περιθώρια και να σπαταλούμε χρήματα. Οι προσπάθειες που γίνονται στην υγεία, είναι πάρα πολύ σημαντικό να περιορίσουμε τις σπατάλες στις οποίες τόσο πολύ έχουμε συνηθίσει για να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε και πόρους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε τις αδικίες αλλά και να βοηθήσουμε εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες που συνεχίζουν να υποφέρουν, κυρίως τους άνεργους.

-Ο πρωθυπουργός είναι στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους επιτρόπους της ΕΕ. Υπάρχει ένα δημοσίευμα της Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ που αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2014 θα υπάρξουν αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Γιατί αυτή η δυστοκία από την Ευρώπη;

-Εμείς πολύ σωστά ζητάμε να διευθετηθεί το θέμα του χρέους γιατί αυτή είναι η δέσμευση που έχει αναλάβει η Ευρώπη απέναντί μας. Αν θα υπάρξει δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα το ξέρουμε την άνοιξη, τότε θα απαντηθεί και το ζήτημα της χρηματοδότησης. Βρισκόμαστε απολύτως εν δικαίω και είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία να εμπεδωθεί το κλίμα σταθερότητας. Τι θέλουμε αυτή τη στιγμή; Επενδύσεις. Και ποιο είναι το στοιχείο που τις αποθαρρύνει; Η αίσθηση της αβεβαιότητας που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Θέλουμε λοιπόν να κλείσουμε αυτά τα ζητήματα για να μπορέσει η οικονομία να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας. Από την πλευρά των Ευρωπαίων είναι προφανές ότι φοβούται το πολιτικό κόστος..

-..Ότι θα πληρώσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι..

-Ακριβώς. Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα μιζέριας στην Ευρώπη που κάνει διστακτικούς τους ευρωπαίους ηγέτες. Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή να ξεπεράσουν τους δισταγμούς και να κινηθούν στην παράδοση της Ευρώπης, δηλαδή στην Ευρώπη της αλληλεγγύης και των μεγάλων ανοικτών οριζόντων.

-Το κλίμα αυτό θα επηρεάσει αναμφίβολα την πορεία προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές την άνοιξη, αν και ο κ. Τσίπρας μιλώντας στους Φαινάνσιαλ Τάιμς εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνουν και εθνικές εκλογές το 2014…

-Όχι, δεν το βλέπω. Νομίζω ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση αυτή να ολοκληρώσει το έργο της και αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής σκοπιμότητας. Είναι ζήτημα κατοχύρωσης των επιτευγμάτων που έχουν γίνει. Θέλουμε τη σταθερότητα για να επιστρέψουν οι επενδύσεις και να ευνοηθεί η ανάπτυξη. Το να δημιουργούμε συνέχεια προεκλογικό κλίμα μόνο κακό κάνει στην οικονομία.

-Κύριε υπουργέ, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη κινητικότητα στην κεντροαριστερά. Χθεσινή δημοσκόπηση δείχνει ότι το 46,6% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι υπόλοιπες δυνάμεις της κεντροαριστεράς πρέπει να σχηματίσουν από κοινού ένα ενιαίο πολιτικό κόμμα. Βέβαια το 47,3% βλέπει αρνητικά αυτό το εγχείρημα. Υπάρχουν ακόμη προοπτικές για μια ελληνική «Ελιά»; Με δεδομένο ότι η ΔΗΜΑΡ λέει όχι, αν και το θέμα θα τεθεί στο συνέδριό της σε λίγες ημέρες;

-Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν. Πιστεύω ότι είναι απόλυτα αναγκαίο ένα ισχυρό κεντροαριστερό κόμμα. Είναι αναγκαίο για την πολιτική σταθερότητα, για να υπάρξει μια πολιτική δύναμη που να εκφράζει και την ευρωπαϊκή πολιτική και την μεταρρυθμιστική δυναμική που χρειάζεται η χώρα, μαζί με την δικαιοσύνη και την κοινωνική αλληλεγγύη. Αυτή είναι η πεμπτουσία της αριστεράς και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στρατευθούν όλοι όσοι πιστεύουν στην κεντροαριστερά.

δημοσκόπηση έδειξε ακόμη το 21% όσων ψήφισαν ΝΔ το 2012 και το 22% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι θα ψήφιζαν ένα τέτοιο κόμμα…

-Είναι η στιγμή να μπουν πίσω οι προσωπικές στρατηγικές, δεν χρειαζόμαστε σήμερα βεντέτες στην κεντροαριστερά, ούτε ξεκαθάρισμα λογαριασμών του παρελθόντος. Είναι η στιγμή να βάλει ο καθένας πλάτη για να προχωρήσει αυτή η υπόθεση. Ταυτόχρονα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν θα έλθει ο κόσμος στην κεντροαριστερά επειδή λέει ωραία πράγματα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία και είναι δύσκολο στην εποχή αυτή της κρίσης το ποιο θα είναι το πολιτικό της πρόγραμμα. Είναι η στιγμή να ξεπεράσουμε την παγίδα των κόκκινων γραμμών και να κάνουμε θετικές και συγκεκριμένες προτάσεις που θα αποτελέσουν και την προϋπόθεση συνεργασίας με τα άλλα κόμματα. Προτάσεις ρεαλιστικές που να είναι συμβατές με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας, αλλά και ριζοσπαστικές ταυτόχρονα. Αυτό δεν είναι εύκολο και χρειάζεται πολλή δουλειά για να το πετύχουμε και να είναι τέτοιες που να πείσουν τον κόσμο να στηρίξει κι εκλογικά την Κεντροαριστερά γιʼ αυτό ακριβώς πιστεύω πως είναι ώρα να βάλουμε πίσω τα προσωπικά.

Μιχάλης Ψύλος

Keywords
καψης, απε-μπε, θεσσαλονικη, σημαίνει, ρωτήσω, συγκεκριμένο, βουλη, τροικα, προυπολογισμος, αεπ, επιδομα, βρυξέλλες, εκλογες, τσιπρας, δημοσκοπηση, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, συριζα, μυστικες δημοσκοπησεις, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, η ζωη ειναι ωραια, κομματα, φορος ακινητων, το θεμα, αεπ, βημα, δουλεια, εδρα, θεμα, οικονομια, προγραμμα, τηλεοραση, υγεια, ωρα, αγια παρασκευη, αλληλεγγυη, ανεργια, ανοιξη, απε, απε-μπε, βγαινει, βρυξέλλες, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, διαστημα, διευθυνση, δυναμη, δημοσιο, δειχνει, εγχειρημα, ευκολο, ευρω, υπαρχει, ενημερωση, εννοια, επενδυσεις, εποχη, ευρωπη, ζωη, υποθεση, ηρθε η στιγμη, υφυπουργος, θετικο, κυβερνηση, κυριε, κλιμα, κομμα, ματια, μειζον, μπε, πεμπτουσια, περιφερειακο, πλειστηριασμοι, ροη, προβληματα, ρωτήσω, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, σειρα, ισχυρος, υψηλη, φυσικα, βηματα, ετοιμη, ηγετες, χωρα, σημαίνει, θελω να, θεματα, ξεκαθαρισμα
Τυχαία Θέματα