Παγκόσμιος συναγερμός για τις κάλπες της Κυριακής

Έκτακτα μέτρα -όπως η παροχή ρευστότητας αν χρειαστεί- προετοιμάζουν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει το Reuters, η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα διοχετεύσει ρευστό στο τραπεζικό της σύστημα προκειμένου να το «θωρακίσει» έναντι της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το Eurogroup

για πιθανή τηλεδιάσκεψη μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών. Ο επίτροπος Όλι Ρεν αποφάσισε να μην μεταβεί στην σύνοδο του G20, ενώ η Άγκελα Μέρκελ θα καθυστερήσει την αναχώρηση της από το Βερολίνο για να πληροφορηθεί εκεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην χώρα μας.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, εξάλλου, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, τηρώντας στάση αναμονής εν όψει των εκλογών της Κυριακής.

Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει περιθώριο 100 ημερών για να εφαρμόσει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα ώστε να πείσει ότι η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.

Γερμανία: Δε θα επιτρέψουμε εκβιασμούς

Σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ξεκαθαρίζει ότι η μη εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας της δανειακής σύμβασης οδηγεί σε τερματισμό της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Εκτιμά ότι μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει στην ευρωζώνη και προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας θα επηρεάσει όλους. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε μια χώρα να μας εκβιάζει λόγω των συνεπειών της μετάδοσης της κρίσης», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δηλώνει επίσης στην «Καθημερινή» ότι η γερμανική Βουλή και γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτούν να δώσουν περισσότερα χρήματα ή περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα. Παράλληλα επισημαίνει τον κίνδυνο να σταματήσει η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Έκθεση της Eurobank
Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ θα ωφελήσει την ίδια τη χώρα αλλά και την ευρωζώνη, αναφέρει σε έκθεσή της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank (EFG).

Επισημαίνει ότι η επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα δε θα έλυνε τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και για την αντιμετώπισή τους θα απαιτούνταν επίπονες διαρθρωτικές αλλαγές και μάλιστα σε δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank η οικονομία της νομισματικής ένωσης αναμένεται να βρεθεί σε διπλή ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2012 και να επανέλθει σταδιακά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την προϋπόθεση οι ευρωπαίοι ηγέτες να λάβουν μέτρα ώστε να περιοριστούν οι ανησυχίες για την κρίση χρέους.
Πηγή skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα