Οταν ο Βόλφαγκ συνάντησε την Ξένια

(O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλάει στην Ξένια Κουναλάκη)

Κι όμως πολύ νωρίς-τον Απρίλιο του 2014-ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ξεκαθαρίσει με απόλυτη σαφήνεια τις προθέσεις του, μιλώντας στην Ξένια Κουναλάκη για λογαριασμό της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Από

τότε άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού τα επόμενα δύο χρόνια. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, έστελνε ένα σαφές μήνυμα στην ηγεσία του: «Αν επιθυμεί κανείς παραμονή στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες».

– Το βασικό ερώτημα μετά τις ευρωεκλογές για την Ελλάδα είναι πώς μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των δύο επόμενων ετών. Ξέρω ότι έχετε διάφορα σενάρια εργασίας στο συρτάρι του γραφείου σας. Ποιο είναι, όμως, το πιθανότερο; Ενα τρίτο πακέτο;

– Είχαμε πει ήδη μετά την έγκριση του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα ότι στα μέσα του έτους, μόλις δηλαδή θα έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία και τα ελέγξουμε, θα αναρωτηθούμε τι θα κάνουμε. Σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη χρηματοδότησης, θα δούμε με την ελληνική κυβέρνηση πώς θα την επιλύσουμε. Τώρα, όμως, δεν πρέπει να ληφθεί κάποια απόφαση. Ας περιμένουμε ποια θα είναι η εξέλιξη στην Ελλάδα. Ηδη διαφαίνεται ότι τα δημόσια οικονομικά εξελίχθηκαν καλύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν στο πρόγραμμα. Η εξυγίανση είναι ταχύτερη, δηλαδή και εδώ καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Δεν είναι καθόλου απίθανο η Ελλάδα να μπορέσει να βγει εφέτος από την ύφεση. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στο ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. Γνωρίζω τις συζητήσεις, αλλά και τις ανησυχίες στην ελληνική κοινή γνώμη για την επιβολή των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τα προγράμματα. Οι όροι ενός νέου προγράμματος θα είναι σίγουρα λιγότερο επιβαρυντικοί.

Για τη συνέχεια εδώ

The post Οταν ο Βόλφαγκ συνάντησε την Ξένια appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα