Οι στόχοι της συγχώνευσης

Πέπλο σκοταδιού καλύπτει τις όποιες συζητήσεις εξελίσσονται για τη συγχώνευση ΔΟΛ-Πήγασου. Από τη δική μας έρευνα έχουμε διαπιστώσει ότι κανένα στέλεχος πλην ίσως 1-2 στενών συνεργατών (σε οικονομικό επίπεδο) του Ψυχάρη και του Μπόμπολα δεν έχουν εικόνα τού τι πραγματικά συμβαίνει. Ολα τα διευθυντικά στελέχη των δύο ομίλων και οι συνομιλητές των δύο εκδοτών το μόνο που λένε όταν ερωτώνται είναι η ίδια ατάκα «το deal προχωρά». Ομως περισσότερο το λένε αυτό ή κάτι παρεμφερές για να δείξουν ότι γνωρίζουν κάτι, παρά γιατί πράγματι γνωρίζουν.

Αυτό

που εμείς καταφέραμε να μάθουμε είναι το στόχο που έχουν θέσει οι δύο διοικήσεις σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία ή καλύτερα το πλάνο που θα παραδώσουν στις τράπεζες, για να προχωρήσει το κούρεμα των χρεών τους προς αυτές.

Ο πυρήνας του πλάνου θα είναι ο εξής: Συγχωνεύονται οι δύο όμιλοι. Μειώνεται σε ποσοστό πέριξ του 50% (ή και περισσότερο) το κόστος λειτουργίας της νέας εταιρείας. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει μείωση σε αντίστοιχο ποσοστό δραστηριοτήτων και προσωπικού. Ενώνονται τα αποθεματικά, τα ταμειακά κεφάλαια κλπ των δύο εταιρειών και φυσικά με την κοινή παρουσία και συμμετοχή στη νέα εταιρεία των δύο ιδιοκτητών διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της νέας εταιρείας. Αναμένεται ότι η νέα εταιρεία θα απορροφήσει σε μεγάλο ποσοστό τα διαφημιστικά έσοδα και τις πωλήσεις και των δύο ομίλων. Με βάση τα παραπάνω θα εκπονηθεί μια πολυετής οικονομική μελέτη βιωσιμότητας (5ετής ή και δεκαετής).

Τι θα ζητήσουν όμως οι εκδότες;

Με βάση το πλάνο που θα δώσουν οι εκδότες σε χοντρές γραμμές αυτό που καταλαβαίνουμε θα ζητησουν αντίστοιχη μείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων, δηλαδή ένα κούρεμα της τάξης του 50%. Δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες αν δηλαδή αυτό το κούρεμα θα γίνει υπό την μορφή ας πούμε διαγραφής των τόκων και άλλων σχετικών κινήσεων ή με απευθείας κούρεμα αλλά το αίτημα θα ειναι πάνω κάτω αυτό, δηλαδή γενναίο κούρεμα. Το επιχείρημα είναι ότι αν η νέα εταιρεία ξεκινήσει με δανειακές υποχρεώσεις πέριξ των 150 εκ. και με δεδομένο ότι θα υπάρχει πλέον ένας ισχυρός όμιλος με υγιές ταμείο (όχι ζημίες δηλαδή στην χρήση κλπ) και κοινή διοίκηση των δύο ισχυρών οικογενειών το πράγμα βγαίνει, αλλιώς αργά ή γρήγορα οι δύο όμιλοι (ειδικά αν τα πολιτικά δεδομένα αλλάξουν στη χώρα) θα κινδυνέψουν με άτακτη χρεωκοπία.

The post Οι στόχοι της συγχώνευσης appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα