Οι μισές αλήθειες και το αυθαίρετο του Σουφλιά

Ενδιαφέρουσα η παρέμβαση του Αλέξη Παπαχελά με το άρθρο του στην Καθημερινή όπου κατακεραυνώνει τα ιδιωτικά κανάλια για τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση που παρέχουν όλα αυτά τα χρόνια… Ενώ τους καταλογίζει και μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα.

Επίσης κάνει εκτενείς αναφορές σε καταστροφικές όπως ο Αλέξης Παπαχελάς θεωρεί θέσεις και στάσεις που πήραν τα ιδιωτικά κανάλια σε κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Ενδιαφέρον έχει ακόμη ότι καταδικάζει το σύνολο των καναλιών και των στελεχών τους, κάνοντας ειδική μνεία σε «δημοφιλείς σχολιαστές» που

έκαναν καταστροφική κριτική. Ο Αλέξης Παπαχελάς έκανε βέβαια μια αναφορά στις γνωστές πάντοτε σε τέτοιες συζητήσεις «εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν όμως τον κανόνα». Μιλώντας για τα ιδιωτικά κανάλια, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «λαΐκισαν ασύστολα όταν έπρεπε να δείχνουν μεγαλύτερη σοβαρότητα» και για αυτό είναι τώρα, όπως αναφέρει ο διευθυντής της Καθημερινής, απαξιωμένα στην κοινή γνώμη.

Τέλος κλείνει το άρθρο του υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει το επίπεδο του τηλεοπτικού διαλόγου φέρνοντας ως επιχείρημα ότι αν ζούσαν σήμερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τα κανάλια δεν θα ασχολούνταν με τα σχέδια τους για την ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά θα ασχολούνταν με κάποιο αυθαίρετο σπίτι που πιθανώς να είχαν στην κατοχή τους.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για πολύ σωστές επισημάνσεις, αλλά μοιάζουν μισές, αφού πρώτον λείπουν κάποια ονόματα τουλάχιστον των εξαιρέσεων που έκαναν καλά τη δουλειά τους, ώστε να αναγνωριστεί δημοσίως η σωστή επαγγελματική τους στάση. Δεύτερον λείπουν έστω και κάποια ψήγματα αυτοκριτικής, αφού όλη την περίοδο που καταγγέλλει ο Αλέξης Παπαχελάς ήταν και εξακολουθεί να είναι επίλεκτο μέλος των καναλιών που λαικίζαν και μάλιστα με διπλό ρόλο. Τόσο αυτό του εκπομπάρχη όσο και του σχολιαστή στα δελτία ειδήσεων. Και μην βιαστεί να πει κάποιος μόνο για το Mega, διότι και στο κανάλι που βρίσκεται σήμερα ο δημοσιογράφος, ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κάποιος με την πολιτική γραμμή του ή όχι, δεν θα έλεγε κάποιος ότι είναι και υπόδειγμα δημοσιογραφικής δεοντολογίας ή ότι οι δημοσιογράφοι και σχολιαστές του δεν λαικίζουν! Φορώντας παπιγιόν εμφανίστηκε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ για να λοιδορήσει την κυβέρνηση, ενώ σε άλλη στιγμή πάλι στο δελτίο φώναζε το «ιστορικό» πια, «κράτα γερά ΔΝΤ και σκίσε τον έλληνα πρωθυπουργό»! Και θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Παπαχελάς κάνει το αρχικό πολιτικό σχόλιο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι και στη συνέχεια δίνει τη θέση του στον Μπάμπη Παπαδημητρίου.

Μισή αλήθεια είναι επίσης ότι τον αρνητικό ρόλο σε όσα συμβαίνουν τον έχει παίξει αποκλειστικά η ιδιωτική τηλεόραση. Διότι τον έχει παίξει και η δημόσια τηλεόραση (από την αντίθετη πλευρά λειτουργώντας ως φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης) και φυσικά και οι εφημερίδες. Τέλος όσον αφορά την κριτική για το αυθαίρετο δεν μπορούμε να μην θυμίσουμε ότι με τον Αλέξη Παπαχελά στη διεύθυνση της Καθημερινής η εφημερίδα είχε ανοίξει μέτωπο με τον τότε υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά για ένα… αυθαίρετο σπίτι που είχε στην κατοχή του ο υπουργός. Ηταν ένα σήριαλ που εξελισσόταν σε ημερήσια βάση για κανά χρόνο και βάλε. Εδώ θα βρείτε μια από τις απαντήσεις των συνεργατών του Γ.Σουφλιά στην εφημερίδα και προσωπικά τον Αλέξη Παπαχελά σε κάποια φάση των εχθροπραξιών.

ΥΓ: Ο Αλέξης Παπαχελάς είναι από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της χώρας όχι επειδή είναι γνωστός από την τηλεόραση, αλλά για τις έρευνες και τα ρεπορτάζ του… Ωστόσο είναι για πολλά χρόνια στέλεχος σε ένα από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους ομίλους ΜΜΕ και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να μένει σε επιδερμικές και αόριστες αναφορές ή καταγγελίες. Ας βγει να μιλήσει με ονόματα. Ας βγει να πει ας πούμε τι συνέβαινε στο Mega. Τι έλεγαν στις συσκέψεις για το δελτίο ειδήσεων, τι έλεγε ο ίδιος ότι πρέπει να πούνε και δεν τον άκουγαν, τι διαφωνίες υπήρχαν κλπ. Αν δεν θέλει ή δεν μπορεί αυτός με τη συγκεκριμένη διαδρομή, αλλά και την υψηλή θέση που κατέχει στο μιντιακό σύστημα να πει ή να κάνει κάτι περισσότερο από καταγγελίες που διαβάζουμε στα social media… Τι περιμένει να κάνουν οι νέοι συνάδελφοι που μπαίνουν τώρα στην αρένα της ενημέρωσης ή οι υπόλοιποι συνάδελφοι που στελεχώνουν μπροστά και πίσω από τις κάμερες την ενημέρωση στα ιδιωτικά κανάλια;

The post Οι μισές αλήθειες και το αυθαίρετο του Σουφλιά appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα