Οι δημόσιες σχέσεις της γενικής γραμματέως της ΕΣΗΕΑ δεν θα δώσουν λύση σε κανένα δεινό των δημοσιογράφων

Του Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη για το Enimerosi24

Σε εκστρατεία δημοσίων σχέσεων έχει αρχίσει να επιδίδεται η νεοεκλεγείσα γενική γραμματέας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συν. Μαριλένα ή Μαριλού Κατσίμη, μέσω των κοινωνικών δικτύων και ειδικότερα με την διπλή επιδίωξη:

-Πρώτον, να ομιλήσει εξ ονόματος και της νεοεκλεγείσης προέδρου του ΔΣ συν. Μαρίας Αντωνιάδου(!) και να στείλει εξ ονόματος αμφοτέρων μήνυμα προς… συστράτευση των δημοσιογράφων, οι οποίοι δοκιμάζονται δεινώς από την κρίση, και

-Δεύτερον, να

διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις κωλοσούσειες διατυπώσεις (λέγονται και κωλοτούμπες) σε συνέντευξή της, το προηγούμενο Σάββατο, από τον κλώνο της «Ε», προς το μεγαλομέτοχο της συνεταιριστικής «Εφ.Συν» Σωτήρη Μανιάτη, με χθεσινό της άρθρο, προς τον «ΧΡΟΝΟ-online περιοδικό με αφετηρία την Ελλάδα», το οποίο έσπευσε να ανακοινοποιήσει μέσω του fb

H προσπάθεια της ΣΥΡΙΖΑΙΑΣ γενικής γραμματέως (αυτό το γενική γραμματέα, εις τη γενική, το οποίο χρησιμοποιεί διαβάζεται και ηχεί εντελώς απαράδεκτο και κακόηχο) έχει έντονη την σφραγίδα του άγχους, ίσως και της προσωπικής ενοχής ανομολογήτως, γιά τη θέση «νούμερο δύο» την οποία κατέλαβε εις την ιεραρχία της Ενώσεως Συντακτών (και όχι Ένωσης Συντακτών, διότι ΄Ενωσις αποκαλείται η ΕΣΗΕΑ), γιά τα …τριάκοντα αργύρια των έξη ψήφων που της επέτρεψαν να αναλάβει γενική γραμματεύς.

Δηλαδή τις ψήφους της Αντωνιάδου από τη λάϊτ ΝΔ, του Διόγου από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και του Δημ. Κοτταρίδη που την ψήφισαν, με αντάλλαγμα τις ψήφους των τριών από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (Τρίμης-Κατσίμη-Γιουκάκης) ώστε η πρώτη να εκλεγεί πρόεδρος του ΔΣ. Περίπου αντεστραμμένη συναλλαγή, με την –καθυστερημένη- ομοίως συγκρότηση του προηγούμενου ΔΣ σε σώμα, υπό τον Τρίμη πρόεδρο και την Αντωνιάδου γενική γραμματέα, με μία συγκυβέρνηση των ιδίων εταίρων, συν του ΚΚΕ την προηγούμενη φορά!

Ομιλούσα, λοιπόν, εξ ονόματος και της Αντωνιάδου, την οποία φαίνεται να αγνοεί ή να προκαταλαμβάνει (αναγνωρίζει, πάντως, ότι «εξελέγει», με μία κατάληξη που ΔΕΝ προβλέπεται εις την Ελληνική), η συν. Κατσίμη καλεί εκ των υστέρων εις την κάλυψη των λοιπών θέσεων του προεδρείου, σε αναλογική αυτή τη φορά βάση, αλλά και χωρίς καμία πρόταση κοινού πλαισίου δράσεων της ΕΣΗΕΑ και υγιών ακολουθητέων συνδικαλιστικών πρακτικών.

Αν δεν αντιλαμβάνεται ότι κοροϊδεύει, ας το μάθει. Και εν τέλει ας διαβάσει τις διατάξεις του Καταστατικού της Ενώσεως, το οποίο τόσο έγινε «λάστιχο» επί προεδρίας Τρίμη. Με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλές εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ γενικώς και οι μισοί –μόνον- δημοσιογράφοι να απασχολούνται πλέον, χωρίς κατ’ ανάγκην και να αμείβονται-όσοι τελικώς αμείβονται- με μισθούς περί τα 1.000 € ή και λιγότερο…

Με μία τέτοια κατάσταση πραγμάτων, την οποία θα κληθεί να χειρισθεί η νέα γενική γραμματεύς της ΕΣΗΕΑ, με την πρώτη που εξελέγη εις το ΔΣ της Ενώσεως, τα προβλήματα «είναι βουνό». Αφ’ ετέρου η «επαναστατική γυμναστική» εις την οποία θητεύει το κόμμα «της» και την οποία ακολούθησε και η ίδια ως «μπροστάρισσα» των κινητοποιήσεων εις την ΕΡΤ ηχεί ως χορός του Ζαλόγγου.

Ήθελε μία διαφυγή, την οποία έδωσε εις εαυτήν από την «Εφ.Συν» το περασμένο Σάββατο. Όσα είπε, όμως, μάλλον δεν άρεσαν εις το καθοδηγητικό κέντρο της Κουμουνδούρου και εις τους λιγοστούς εναπομείναντες «ασυμβίβαστους» θυλάκους εις το υπό κατάληψιν τελούν Ραδιομέγαρο, όπου και οι ιαχές περί «δηλωσιών», δηλαδή των στιγματισμένων όσων αναζήτησαν πρόσκαιρη εργασία εις τη ΔΤ και δεν μπορούσαν να περιμένουν μέχρι να αναλάβει η κυβέρνηση της Αριστεράς, άρα έπρεπε να ανασκευάσει ευσχήμως, χωρίς να ανασκευάζει!

Αποτέλεσμα το σημερινό πόνημα της νεοφώτιστης γενικής γραμματέως της ΕΣΗΕΑ, τιτλοφορούμενο «Τρείς μήνες αυτοδιαχείριση στην (πρώην) ΕΡΤ: ένας απολογισμός», κάτι μεταξύ διαγνώσεως ανιάτου ασθενείας και ηρωϊκού επικηδείου, μέσα από ακατάσχετη λεξιλαγνεία και πομπώδη συνδικαλιστική γλώσσα, όπου η «ουσία»-αν υπάρχει- χάνεται μέσα σε περίτεχνες διατυπώσεις.

Ουσιαστικώς η συν. Κατσίμη επαναλαμβάνει όσα είπε εις το Μανιάτη ότι η ΕΡΤ τελείωσε, αλλά-με μία άλλη κωλοτούμπα- ενοχοποιεί τους 1.800 της ΕΡΤ που εζήτησαν να ενταχθούν εις τη ΔΤ: «Αν, όμως, αυτοί οι 1.800 που έκαναν αίτηση πρόσληψης στη ΔΤ ήταν εκεί παρόντες (εννοεί στους «αγώνες του Ραδιομεγάρου») και στο πρόγραμμα και στις συνελεύσεις, τα πράγματα θα είχαν πάρει σίγουρα άλλη τροπή. Διότι χωρίς αυτούς ΔΤ δεν θα υπήρχε»(…)

Και ακόμη τους εγκαλεί διότι δεν έλαβαν το λόγο εις τις «συνελεύσεις» της ΕΡΤ, όπου «πράγματι οι περισσότεροι από τους «μπροστάρηδες» του αγώνα μας κινούνται στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς»… Θα μπορούσε να τεθεί εν κινδύνω ακόμη και η σωματική τους ακεραιότητα, αν κρίνουμε από την έξαλλη (εκτός εισαγωγικών σε κομμάτι του Γ. Τσιάρα, από την «Εφ.Συν»), η οποία καλούσε τον Καλφαγιάννη της ΠΟΣΠΕΡΤ…να βγάλει σηκωτό από το στούντιο «δηλωσία» που έκανε εκπομπή…

Τώρα η συν. Κατσίμη θα κληθεί να έχει πλήρη άποψη και συγκροτημένη θέση, γιά το σύνολο των ασφυκτικών προβλημάτων που πνίγουν τους δημοσιογράφους!

Βαρύ το βάρος, αλλά ο σύντροφος Τρίμης δεν θα αφήσει στην τύχη τους τα «παιδιά» του και τη γενική γραμματέα του, την οποία έχρησε πρόεδρο, με το Διόγο μεσάζοντα, ώστε να μη φανεί αυτός ο περήφανος ΣΥΡΙΖΑίος ότι συναλλάσσεται με τη…δεξιά του Κυρίου.

Εις ό,τι αφορά την τελευταία φράση της συν. Κατσίμη-«ας με συγχωρέσετε (συγχωρήσετε είναι το ορθό): η κατάληψη του χώρου είναι πταίσμα, σε τελευταία ανάλυση, ένας τρόπος αντίστασης των ανίσχυρων που αδικήθηκαν έναντι των ισχυρών που αυθαιρετούν»-χρειαζόταν ένα τέτοιο μότο-αυτοκριτική, ώστε να μη μείνει ο λεκές με το αντίθετο που είπε προς τον Μανιάτη, γιά αποχώρηση των καταληψιών από εκεί υπό όρους…

Μπορεί να περιμένουμε κάτι καλύτερο από τη νέα γενική γραμματέα της ΕΣΗΕΑ; Και γενικώς από τη συγκυβέρνηση των προθύμων που είναι πάλι στο τιμόνι της Ενώσεως, με πάτρωνα-και υποβολέα-τον πρώην πρόεδρο Τρίμη;

Πολύ δύσκολο, έως απίθανο, όνειρο θερινής νυκτός!

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα