ΟΔΔΗΧ: Στα 31,9 δισ. οι προσφορές για την επαναγορά χρέους

Στα 31, 9 δισεκατομμύρια έφθασαν οι προσφορές για την επαναγορά χρέους ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ.

Συνολικές προσφορές ύψους 31,9 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ότι έλαβε, στο πλαίσιο της διαδικασίας επαναγοράς χρέους, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα προσφερθέντα ομόλογα εξασφαλίστηκαν βάσει εξάμηνων γραμματίων

ύψους 11,29 δισ. ευρώ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ενώ η μέση τιμή επαναγοράς διαμορφώθηκε στα 33,8 σεντς ανά ένα ευρώ ονομαστικής αξίας των προσφερθέντων ελληνικών ομολόγων.

Όπως επισημαίνεται επίσης, η Ελληνική Δημοκρατία σχεδιάζει να κάνει αποδεκτό το σύνολο των προσφορών, εάν γίνει αποδεκτή η αύξηση της χρηματοδότησης από τον EFSF κατά 1,29 δισ. ευρώ. Ως ημερομηνία εκκαθάρισης προβλέπεται η Τρίτη 18 τρέχοντος.

Χθες στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Eurogroup και την ενημέρωση του επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα, εκτιμούσαν ότι μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων ανοίγει ο δρόμος και για την εκταμίευση της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι με την επαναγορά και διαγραφή των ομολόγων έχει επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του δημοσίου χρέους κατά 20 δισ. ευρώ όπως αυτός είχε οριοθετηθεί στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου.

Στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη κάποια μικρά «αγκάθια» ώστε να υπάρξει οριστική συμφωνία μεταξύ των εταίρων μας, άλλα όπως χαρακτηριστικά λένε «υπάρχουν λύσεις για όλα».

Ειδικότερα, μεταξύ των ζητημάτων που πρέπει να διευθετηθούν είναι το αν μετά τις επαναγορές (και σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν αποφασισθεί) το χρέος μειώνεται στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Οι μέχρι στιγμής υπολογισμοί που έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς δείχνουν μικρή υπέρβαση του ορίου αυτού και σε αυτό το σημείο σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση την οποία θα κρατήσει το ΔΝΤ. Επίσης κομβικής σημασίας είναι το αν θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς πέραν των 10 δισ. ευρώ που αρχικά είχαν προσδιορισθεί και θα δοθούν στην Ελλάδα με δάνειο από το EFSF.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα