Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι νέος ηγέτης της ιταλικής κεντροαριστεράς

Ο νυν γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας (PD) Πιερλουίτζι Μπερσάνι επικράτησε στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του υποψηφίου Πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς όπως προκύπτει από τα exit poll. Ο Μπερσάνι νίκησε τον 37χρονο δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μπήκε στην κούρσα μιλώντας για «»ξεσκαρτάρισμα» από την παλαιά φρουρά». Η αναμέτρηση των δύο είχε προσλάβει χαρακτήρα «μάχης γενεών»

στους κόλπους της ιταλικής κεντροαριστεράς.Έως τις 18:30 (ώρα Ελλάδας) είχαν ψηφίσει 2,3 εκατ. Ιταλοί. Tόσο ο Μπερσάνι όσο και ο Ρέντσι πάντως είχαν ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που κληθούν να ηγηθούν ενός κυβερνητικού συνασπισμού δεν θα ζητούσαν από τον Μάριο Μόντι να παραμείνει στην πρωθυπουργία.

«Για μιας μορφής δημοψήφισμα σχετικά με το τι σημαίνει πλέον ο όρος Αριστεράς» έκανε λόγο η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Τα exit poll που δημοσιοποιήθηκαν αφότου έκλεισαν οι κάλπες των προκριματικών εκλογών δίνουν στον Πιερλουίτζι Μπερσάνι τη νίκη με ποσοστό 61,5% έναντι 38,5% για τον Ματέο Ρέντσι.

«Ήταν σωστό να δοκιμάσω. Ήταν όμορφο να το κάνουμε αυτό μαζί. Σας ευχαριστώ από καρδιάς»: Με αυτό το μήνυμα στο Twitter παραδέτηκε την ήττα του ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, που μιλούσε για «ανανέωση» και «αλλαγή» με πρότυπο τον Δημοκρατικό Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, νυν γραμματέας του κόμματος, θεωρείται, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ένας παραδοσιακός «αριστερός» πολιτικός παλαιάς κοπής, με κομμουνιστικό παρελθόν και επιρροή τόσο στους κομματικούς μηχανισμούς όσο και στα συνδικάτα.
Ο 37χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι, από την άλλη, θεωρείται ένας «ρεφορμιστής» με δημοσιονομικά φιλελεύθερες τάσεις, ο οποίος αναγνωρίζει τη λιτότητα ως «αναγκαίο κακό» και εκφράζει τον θαυμασμό του για τα επιτεύγματα του Μάριο Μόντι.
Πηγή τα ΝΕΑonline

Keywords
Τυχαία Θέματα