Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για τη συμφωνία

Πιο κοντά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Γράφει ο Πολιτικός

Σ΄ ένα έκτακτο Eurogroup προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση να επισφραγιστεί η συνολική συμφωνία με τους δανειστές. Αυτό θα γίνει με την επιβεβαίωση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και των μέτρων-αντίμετρων (SLA) καθώς και με την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, κάτι που θα επιτρέψει την ψήφιση στη συνέχεια από την ελληνική βουλή τoυ πακέτου που θα

έχει συμφωνηθεί.

Το χρονοδιάγραμμα εξακολουθεί ωστόσο να παραμένει ασαφές καθώς προς το παρόν παραμένει αβέβαιο το εάν τελικώς προσδιοριστεί ένα έκτακτο Eurogroup ή εάν η τελική συμφωνία συζητηθεί στην προκαθορισμένη για τις 22 Μαΐου συνεδρίαση του οργάνου.

Η κυβέρνηση θέλησε να περιγράψει τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί στην πορεία προς το κλείσιμο της συμφωνίας ανακοινώνοντας ότι τα τεχνικά κλιμάκια που θα καταλήξουν στις λεπτομέρειες της β’ αξιολόγησης θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου). Στην Ουάσιγκτον θεωρητικώς θα γίνει μία πρώτη συζήτηση για το χρέος, κάτι που θα επιτρέψει το ΔΣ του Ταμείου να πάρει απόφαση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ούτως ή άλλως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Ωστόσο ο προσδιορισμός τους θα επιτρέψει το ΔΝΤ να προχωρήσει στη σύνταξη μίας θετικής έκθεσης βιωσιμότητας για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και την ολοκλήρωση του SLA η ελληνική πλευρά αναμένεται να πιέσει για την πραγματοποίηση ενός έκτακτου Eurogroup, κάτι που θα έφερνε ίσως πιο κοντά την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Αλλιώς η ένταξη στο QE θα μπορούσε να επιτευχθεί τον Ιούνιο του 2017, δηλαδή σε μία οριακή χρονική στιγμή ώστε να μπορέσει κανείς να διαβεβαιώσει για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Όπως και να έχει πάντως, το Μαξίμου έχει πετύχει ένα σαφές περίγραμμα της συμφωνίας η οποία θα πάρει σάρκα και οστά το προσεχές διάστημα, ασχέτως τού ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να κινείται στη γραμμή πως “συμφωνία ακούμε αλλά συμφωνία δεν βλέπουμε”.

The post Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για τη συμφωνία appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα