Ο κύβος ερρίφθη για το νέο κόμμα του Παπανδρέου: Εως το τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις

Κι όμως, την ημέρα που επισημοποιήθηκε η προσφυγή στις κάλπες, για το ΠΑΣΟΚ οι εκλογές μπήκαν σε δεύτερο πλάνο. Η απειλή της διάσπασης μονοπώλησε το ενδιαφέρον των στελεχών της παράταξης και οδήγησε σε αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες και παράλληλα στο γραφείο Παπανδρέου μια σειρά από ιστορικά και κορυφαία στελέχη που επιδιώκουν να αποτρέψουν τη δημιουργία

νέου κόμματος.

Ωστόσο για τον πρώην πρωθυπουργό, που επιμένει ακόμη και στον κύκλο του ότι «δεν έχω πάρει ακόμη αποφάσεις», ο κύβος ερρίφθη και όπως επιβεβαιώνει στενός συνεργάτης του ώς το τέλος της εβδομάδας θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Η στρατηγική Βενιζέλου υπακούει στη γραμμή «χτυπήσατε τον Παπανδρέου», όχι όμως και το κόμμα Παπανδρέου, και επιβεβαιώνει την πρόθεση της Χαριλάου Τρικούπη να προσωποποιήσει την επίθεσή της στο πρώην πρωθυπουργό καταδεικνύοντας – όπως υποστηρίζει – τους ατομικούς του σχεδιασμούς. Δείχνει επίσης την πρόθεσή του να μη βάλει απέναντί του στελέχη που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν τον Παπανδρέου σε νέο κόμμα ούτως ώστε να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ ή δυνατότητα επιστροφής.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως μετά την ψηφοφορία ο Βενιζέλος τοποθέτησε στο στόχαστρό του το Ποτάμι παρομοιάζοντάς το υποτιμητικά με μία νέα ΔΗΜΑΡ ασαφειών και αμφιθυμίας, ενώ αργότερα η επικοινωνιακή ομάδα διευκρίνιζε ότι η αναφορά δεν στρεφόταν προς την πλευρά του κόμματος Παπανδρέου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ. Η Βουλή αποτέλεσε και χθες σημείο έντονων διεργασιών για το ΠΑΣΟΚ, με τους κ.κ. Βενιζέλο και Παπανδρέου να καταστρώνουν από απόσταση αναπνοής (τα γραφεία τους είναι μεσοτοιχία) τα επόμενα βήματα. Η παρέμβαση ωστόσο που συζητήθηκε πιο πολύ εκδηλώθηκε από τον Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος έπειτα από παρατεταμένη περίοδο σιωπής ζήτησε «συνοχή και ενότητα του ΠΑΣΟΚ», προειδοποιώντας ότι «κάθε επιλογή και κάθε απόφαση που οδηγεί στη διάσπαση είναι ένα ολέθριο λάθος και μετά έπονται ένας παρατεταμένος εσωκομματικός εμφύλιος και μύρια μοιραία λάθη».

Είναι σαφές ότι το μήνυμα Λαλιώτη αφορούσε τόσο τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Ο Κώστας Λαλιώτης τις τελευταίες ημέρες μίλησε και με τους δύο και προσπάθησε να τούς πείσει ότι ενδεχόμενη διάσπαση θα αποβεί μοιραία και ολέθρια για την παράταξη. Ο Λαλιώτης θεωρεί ότι μπροστά στα διλήμματα που θα προβάλουν προεκλογικώς η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι ενωμένο και να μην αλληλομαχαιρώνεται. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν πάντως ως θετική την υιοθέτηση από πλευράς Λαλιώτη του όρου δημοκρατική προοδευτική παράταξη.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση δραματικής επιστολής του Κώστα Σκανδαλίδη – του ανθρώπου που διαμεσολάβησε για την τελευταία συνάντηση ΒενιζέλουΠαπανδρέου – προς τον πρώην πρωθυπουργό με την οποία τού ζητούσε να μην υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του. «Επειδή τα έσχατα τιμούν τα πρώτα, δεν πρέπει να σε τυφλώσει καμία σκοπιμότητα της στιγμής. Δεν σου αξίζει αντί τη δικαίωση που σου οφείλει η Ιστορία να εισπράξεις την ηχηρή αποδοκιμασία της και την οριστική καταδίκη της» σχολίαζε ο πρώην υπουργός. Λίγες ώρες αργότερα ο Παπανδρέου κάθησε δίπλα στον Σκανδαλίδη στα έδρανα της Βουλής για τις ανάγκες της ψηφοφορίας. «Τι κάνεις Κώστα, χρόνια πολλά» τού είπε και απέφυγε οποιαδήποτε άλλη κουβέντα.

Στο μεταξύ, με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να έχει ξεκαθαρίσει στους συνεργάτες του πως «ό,τι ήταν να κάνω το έκανα», εκδηλωνόταν μία ακόμη πρωτοβουλία υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την πλευρά Παπανδρέου με στόχο την αποτροπή της δημιουργίας νέου κόμματος. Ραντεβού με τον πρώην πρωθυπουργό ζήτησαν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Μανιάτης, Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Δριβελέγκας, Δημήτρης Κρεμαστινός και Πάρις Κουκουλόπουλος. «Πρόεδρε, ξανασκέψου το, η παράταξη σε έχει ανάγκη» τού είπαν τα στελέχη. Ο Παπανδρέου φέρεται να απάντησε ότι «δεν έχω πάρει ακόμη τις αποφάσεις μου και θα σάς τηλεφωνήσω».

Ομως όλα είναι έτοιμα. Για λόγους ηθικής τάξεως, ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα ανακοινώσει νέο κόμμα την ώρα που υπάρχουν αγνοούμενοι από το μοιραίο πλοίο. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν περί τα τέλη της εβδομάδας. Το κόμμα πιθανότατα θα περιέχει στην ονομασία του λέξεις όπως κίνημα, αξίες, αλλαγή. Με το νέο κόμμα Παπανδρέου θα είναι υποψήφιοι οι Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Γιώργος Πεταλωτής, Σωκράτης Ξυνίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Δημήτρης Ρέππας και πολλά στελέχη της νεότερης γενιάς. Το παλεύουν μέσα τους οι Κώστας Τριαντάφυλλος και Συμεών Κεδίκογλου. Ο Νίκος Σηφουνάκης δεν έχει αποφασίσει, ενώ κοντά στο ναι βρίσκεται ο Χρήστος Αηδόνης.

Παρέμβαση για την αποτροπή κινήσεων από τον πρώην πρωθυπουργό έκανε χθες και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αποκαλύπτοντας συγχρόνως ότι το τελευταίο διάστημα συναντήθηκε τόσο με τον κ. Βενιζέλο όσο και με τον κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, οι προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου για συνέδριο ΠΑΣΟΚ με όλα τα θέματα ανοιχτά έγιναν αποδεκτές στο σύνολό τους, επομένως το κόμμα οφείλει να δώσει τη μάχη ενωμένο με επικεφαλής στο Επικρατείας τον Γ. Παπανδρέου. «Αγαπητέ πρόεδρε, φίλε Γιώργο, μην ξεχνάμε ότι θα κριθούμε και ιστορικά. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα δώσεις την ευκαιρία σε κάποιους «φίλους» που έχουν σημείο αναφοράς το προσωπικό τους μέλλον να το διασφαλίζουν χάριν της «ομπρέλας» που τους παρέχει το όνομα Παπανδρέου» αναφέρει ο Μιλτ. Παπαϊωάννου.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Την ίδια ώρα ο Γιάννης Ραγκούσης πρότεινε μέσω του Βήμα FM στον Βαγγέλη Βενιζέλο να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ώς τις εκλογές και αμέσως μετά να θέσει τον εαυτό του στην κρίση της βάσης του Κινήματος σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από εκείνο του 2012. Αν και ο ίδιος δεν συμμετέχει σε κινήσεις για ίδρυση κόμματος Παπανδρέου, πρόσθεσε ότι σε μια παρόμοια έκβαση «πολύ αμφιβάλλω αν βρεθεί ένας να κατηγορήσει τον Παπανδρέου». Επίσης ο Θόδωρος Πάγκαλος πρότεινε να δεχθεί ο πρώην πρωθυπουργός να συμμετάσχει στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, ομοίως και τα στελέχη του.

«Πάμε σε αφανισμό»
«Ειμαστε μεγάλα παιδιά, πάμε σε αφανισμό και δεν το καταλαβαίνουμε» λέει ο Κώστας Λαλιώτης στους συνομιλητές του, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το αν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.
Βούλα Κεχαγιά
Πηγή τα ΝΕΑ

The post Ο κύβος ερρίφθη για το νέο κόμμα του Παπανδρέου: Εως το τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα