Ο ήλιος θα ανατείλει «αγκαλιά» με την Αφροδίτη

«Αγκαλιά» με την Αφροδίτη αναμένεται να ξεπροβάλει  ο ήλιος πάνω από τη θάλασσα του ανατολικού Αιγαίου. Στις έξι το πρωί, η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που αναμένεται να αντικρύσει το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο της διάβασης της Αφροδίτης, είναι το Καστελόριζο.

Καθώς ο ήλιος θα ανατείλει κόκκινος, η Αφροδίτη θα φαίνεται  πάνω του σαν μία μελανή κηλίδα. Όσοι θα  ξυπνήσουν εκείνη την ώρα, θα έχουν την  ευκαιρία να δουν την εντυπωσιακή ευθυγράμμιση της Γης, του ήλιου και της Αφροδίτης, η

οποία θα συμβεί πάλι τον Δεκέμβριο του 2117 και 2125.

Λίγα λεπτά μετά την ανατολή του ήλιου στο ανατολικό Αιγαίο, το φαινόμενο αναμενόταν να γίνει  ορατό στη Ρόδο, την ανατολική Θράκη, την Κρήτη, τη Χίο. Τη στιγμή που ο ήλιος θα φανεί  στον ουρανό του λεκανοπεδίου, λίγα λεπτά μετά τις 6.30, το φαινόμενο όπως έλεγαν οι επιστήμονες θα γινόταν ορατό και στην Αττική.

Μία ώρα αργότερα, όταν το ταξίδι της Αφροδίτης μπροστά από τον ηλιακό δίσκο θα οδεύει προς το τέλος του.

«Θα μοιάζει  σαν μία μαύρη σταγόνα που πέφτει  από το χείλος του ηλίου», είπε στα ΝΕΑ ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Ξενοφών Μουσσάς που από τις 5 το πρωί θα βρίσκεται στην ταράτσα του κτιρίου Φυσικής. Εκεί το Εργαστήριο Αστροφυσικής εχει στήσει τέσσερα τηλεσκόπια.

Η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον ήλιο συγκεντρώνει  παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τα «φλας» θα αστράψουν ακόμη και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ενώ μεγάλα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια θα στρέψουν  πάνω της τα κάτοπτρά τους.

Στις 8 το πρωί της Τετάρτης, η Αφροδίτη θα προσπεράσει τη νοητή γραμμή που την ενώνει  με τη Γη και τον ήλιο. Είναι ένας πλανήτης λίγο μικρότερος από τον δικό μας, το πιο φωτεινό ουράνιο σώμα μετά το φεγγάρι και τον ήλιο.
Πηγή τα ΝΕΑonline

Keywords
Τυχαία Θέματα