Ο Ενρίκο Λέτα στην Αθήνα

«Καταστροφή για την Ιταλία έξοδος από το Ευρώ»

ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης!

«Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη, όμως, που να είναι ικανή να ανταποκριθεί στην κρίση, με καινούργιους κανόνες»

«Μια μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται, είναι το εξάμηνο της ιταλικής Προεδρίας, που ακολουθεί την ελληνική, το 2014!»

«Μια μεγάλη τιμή για εμάς και μεγάλη στιγμή να παίξουμε τον ρόλο της χώρας που θα σπάσει τον πάγο, ώστε να φθάσουμε στην Πολιτική Ένωση. Όπως έγινε το 1990, την παραμονή του Μάαστριχτ. Να προεδρεύουμε μιας Ευρωπαϊκής Κυβέρνησης στα ιδεώδη του

Αλτιέρο Σπινέλλι και με την ιδέα της Ευρώπης των Ηνωμένων Εθνών κοντά στ’ όνειρο!»

ΕΤΣΙ παρουσιάζεται στους Έλληνες πολίτες τη Δευτέρα το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, στην επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά.

ΕΝΑ ταξίδι που ο Λέτα είχε στο πρόγραμμά του πριν από δύο μήνες, όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου. Δεσμοί φιλίας, αλλά και παράδοση χρόνων, σε δύσκολες εποχές κρίσης και θεσμών, η Ιταλία και η κυβέρνησή μου δεν θα μπορούσαν να μείνουν μακριά η μία από την άλλη.»

«Παρακολουθούσα τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες της Ελλάδας και πρόσφατα τους αγώνες του Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησής του, να βγάλει τη χώρα του από την κρίση. Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε στην Αθήνα και αργότερα στη Ρώμη, προκειμένου να συζητήσουμε κοινά βήματα στο πλαίσιο της Ε.Ε. και φυσικά των διμερών σχέσεων Ιταλίας και Ελλάδας

• Ο ΕΝΡΙΚΟ ΛΕΤΤΑ εκμυστηρεύτηκε σε φίλο Ιταλό Υπουργό, τις πιο πάνω σκέψεις του, κάνοντας αναφορά στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ίδιου και της χώρας του, δηλώνοντας, μάλιστα, στην “Repubblica” της Κυριακής, 9 Ιουνίου 2013, στην μακροσκελέστατη συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, ότι:

«Θα ήταν δραματικό λάθος να βγει κάποιος από την Ευρωζώνη και το Ευρώ! Θα αποτελούσε καταστροφή για την Ιταλία!»

• Ο Ενρίκο Λέτα, Πρωθυπουργός της τρικομματικής κυβέρνησης στην Ιταλία, βρέθηκε απροσδόκητα στην Προεδρία, αφού στο κόμμα του (Κεντροαριστερά) το PD, αν και ήλθε πρώτο στις εκλογές του Φεβρουαρίου, ο μέχρι τότε Γ.Γ. Τζιαν Λουίτζι Μπερσάνι, παραιτήθηκε από την προσπάθεια σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού, λόγω εσωτερικής αντιπολίτευσης.

Έτσι, ο Λέτα προωθήθηκε στο αξίωμα του Γ.Γ. και πέτυχε την συμμαχία του Κεντροαριστερού κόμματος, με το κεντροδεξιό του Μπερλουσκόνι και του συντηρητικού Μάριο Μόντι, για να σχηματίσει Κυβέρνηση.

• Δεν ήταν δύσκολη η προσπάθεια αυτή, δεδομένου ότι, ο Λέτα είχε φίλους και συμμάχους, αφού ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από το Χριστιανοευρωπαϊκό κόμμα, αρχικά και το Λαϊκό κόμμα, αργότερα, στην Ιταλία.

Ο Ρομάνο Πρόντι τον έστειλε στην Ευρωβουλή (2004-2006) με το κόμμα της ΕΛΙΑΣ, για να διεκδικήσει αξιώματα σε Βουλή και Υπουργεία στα επόμενα χρόνια, μέχρι τη θέση του Πρωθυπουργού.

• ΜΑΖΙ με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Ενρίκο Λέτα, συζήτησαν και συμφώνησαν στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, κοινή στάση και θέση στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Προγράμματα με κοινούς στόχους, σε δύο χώρες που η ανεργία των νέων βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην ευρωζώνη, μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Γαλλία.

• ΣΤΗΝ Αθήνα, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις, κυρίως, όμως, την πρόσφατη συμφωνία του αγωγού TAP, την οικονομία, τη λαθρομετανάστευση, τα επενδυτικά προγράμματα, εξωτερική πολιτική (ιδιαίτερα το Συριακό), φυσικά την ανεργία, την ανάπτυξη, τον Πολιτισμό και τον τουρισμό.

• ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ τόξο που εδώ και δύο χρόνια έχει προτείνει σε κοινή δράση με τον Ραχόι, τον Κοέλιο και τον Ολάντ, ο Αντώνης Σαμαράς, βρίσκει συμμέτοχο και τον Ενρίκο Λέτα, ο οποίος, σε όλα τα ταξίδια του, δεν σταματά να διατρανώνει την αισιοδοξία και την πίστη του, ότι η μεγάλη συμμαχία του Νότου έχει για στόχο την έξοδο από την κρίση, σε πλαίσια αρμονικών σχέσεων και συνεργασιών στον τομέα της ανάπτυξης και των ενεργειακών πόρων.

• ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ έρχεται ένας αληθινός φίλος. Φιλόδοξος και ρεαλιστής για τον τόπο του.

• Στο πρόσωπο του Ιταλού Πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκει έναν σύμμαχο στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία εποχή δύσκολη για τις χώρες τους, δίνοντας τη μάχη, με όπλο την αισιοδοξία και την ελπίδα!

Άρθρο του Μανώλη Μαυρομμάτη
Δημοσιογράφου – Πρ. Ευρωβουλευτή ΝΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα