Με άκρα μυστικότητα σχεδιάζεται η έξοδος στις αγορές

Παρά τις διαψεύσεις κυβερνητικών αξιωματούχων

Γράφει ο Πολιτικός

Με προσεκτικά βήματα σχεδιάζει η κυβέρνηση την έξοδό της στις αγορές διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση πως αυτή θα γίνει όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Είναι ενδεικτικό πως για δεύτερη φορά κυβερνητικός αξιωματούχος μέσα σε λίγες ημέρες προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από δημοσιεύματα που αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει με μεγάλη προσοχή αλλά και με άκρα μυστικότητα την επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος . Επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση ακούει, δέχεται «συμβουλές»

και διαθέτει και σχέδιο και υπομονή με απώτερο στόχο την δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές το καλοκαίρι του 2018. Κοινώς η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν βιάζεται για μεγάλες κινήσεις εάν προηγουμένως δεν διασφαλιστούν κάποιες προϋποθέσεις που να ανοίγουν το δρόμο για την έξοδο. Προς τούτο είναι πράγματι πολύ στενή η συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ ο οποίος αξιολογεί τις αντιδράσεις των αγορών και των επενδυτικών οίκων, αλλά και με τη γαλλική Rothchild με την οποία το ελληνικό δημόσιο έχει υπογράψει σύμβαση με στόχο τη διερεύνηση των προθέσεων ξένων επενδυτικών funds. Επομένως όταν η κυβέρνηση πάρει σήμα ότι μπορεί να προχωρήσει χωρίς να υπάρχει ρίσκο, θα το πράξει.

To Μαξίμου πάντως δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τα ορατά πλέον σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η απόδοση των εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο 2,33% από 2,7% και το Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Η κυβέρνηση είχε όμως κι άλλα καλά νέα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοινώνει την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Κάτι που ερμηνεύτηκε από το Μαξίμου ως επιστροφή στην κανονικότητα και σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που χάθηκε από τις επιλογές που έφεραν τη χώρα στο χείλος της κατάρρευσης το 2010 .

Η κυβέρνηση σηματοδοτεί τη στροφή της χώρας προς την ανάπτυξη με την πραγματοποίηση των 13 περιφερειακών συνεδρίων. Η αρχή έγινε από την Κοζάνη όπου ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και κοιτάζει μπροστά.

Για την κυβέρνηση προέχει ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας για το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο στο οποίο θα στηριχθεί ή ελληνική οικονομία.

The post Με άκρα μυστικότητα σχεδιάζεται η έξοδος στις αγορές appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα