Κυριακή της Αποκριάς και Καθαρά Δευτέρα

…στην ΕΡΤ3

Ένα ‘‘πολύχρωμο’’ ψυχαγωγικό πρόγραμμα με έθιμα και παραδόσεις των ημερών, μουσική και χορό, προτείνει η ΕΡΤ3 για την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα, με αποκορύφωμα το καρναβάλι της Ξάνθης την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017, στις

13:30. Η Ξάνθη διοργανώνει το μεγαλύτερο καρναβάλι στη Βόρεια Ελλάδα και το δεύτερο μεγαλύτερο σε ολόκληρη τη χώρα. Κορυφαία στιγμή των αποκριάτικων εκδηλώσεων είναι η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση. Φέτος την παρέλαση πλαισιώνουν οι Κόκκινες Μαζορέτες Stell Rosse από την Κέρκυρα. Άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο. Μια φαντασμαγορική γιορτή γεμάτη χορό, γέλιο και τραγούδι. Η σκηνοθεσία είναι του Τηλέμαχου Κοεμτζόπολου και η παραγωγή του Θεόδωρου Τσέπου (σε επανάληψη την Κ. Δευτέρα, στις 9 το πρωί).

Στις 19:30, μεταδίδεται σε α΄ προβολή το αφιέρωμα «Οι δρόμοι του Κουδουνιού» διάρκειας 45΄. Κάθε χρόνο, πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Συνάντησης Κωδωνοφόρων «Οι δρόμοι του Κουδουνιού». Πρόκειται για μια γιορτή που αναπαριστά τα έθιμα της κωδωνοφορίας και παρουσιάζει παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δρώμενα, μεταμφιέσεις, αναπαραστάσεις της γενετήσιας πράξης, καθαρτήριες φωτιές και οργιαστικοί χοροί με φανερή παγανιστική προέλευση, γίνονται η αφορμή για να αποκωδικοποιηθούν συμβολισμοί που ενώνουν τον άνθρωπο με τη φύση. Η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι της Φωτεινής Γιολτζίδου, η σκηνοθεσία του Γιώργου Μπότσου, η διεύθυνση παραγωγής του Αργύρη Δούμπλατζη και το μοντάζ του Νίκου Παπαναστασίου (σε επανάληψη την Κ. Δευτέρα, στις 15:00).

Ακολουθεί στις 20:30 σε α΄ προβολή το μουσικό ντοκιμαντέρ «Café de los Maestros», μία παραγωγή Αμερικής – Βραζιλίας – Αγγλίας και Αργεντινής 2008, διάρκειας 90 λεπτών, σε σκηνοθεσία Miguel Kohan. Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός Γκουστάβο Σανταολάγια συγκεντρώνει στο Μπουένος Άιρες τους ζωντανούς θρύλους του τάνγκο για μια σειρά ηχογραφήσεων και μια μεγάλη συναυλία. Το «Buena Vista Social Club» του τάνγκο σκιαγραφεί με τρυφερή νοσταλγία την Αργεντινή του ’40 και του ’50 και αναδεικνύει με πάθος τον «μελωδικό» τρόπο ζωής της.

Την Καθαρά Δευτέρα, στις 10:30 το πρωί, μεταδίδεται σε επανάληψη η εκπομπή «Διασπορά» με θέμα τους «Κουδουνοφόρους του Σοχού». Η Χρύσα Σάμου παρουσιάζει το δρώμενο που είναι συνδεδεμένο με την ευφορία της γης, πανάρχαιο, κατάλοιπο διονυσιακής λατρείας με εμβόλιμα στοιχεία που διατήρησαν οι κάτοικοι του ορεινού χωριού έως τις μέρες μας. Η σκηνοθεσία είναι της Τάνιας Χατζηγεωργίου και η διεύθυνση παραγωγής του Θέμη Μαυροπεραστή.

Στις 22: 00, μεταδίδεται το ωριαίο ντοκιμαντέρ «Danza, το θαύμα της Κούβας» (Danza, le miracle de Cuba), σε σκηνοθεσία Sonia Paramo. Η Αβάνα είναι η πόλη της χορευτικής ομάδας «Danza Contemporánea de Cuba». Οι ιδιοσυγκρασίες των χορευτών εκφράζονται ανοιχτά και οι κανόνες της ζωής και της εκπαίδευσης αναδύονται όσο περνάει ο καιρός. Εδώ αρχίζει η ιστορία μιας καλλιτεχνικής ικανότητας που έχει γραφτεί στο πίσω μέρος μιας καρτ-ποστάλ.

The post Κυριακή της Αποκριάς και Καθαρά Δευτέρα appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα