Καταγγέλλουν έρευνες στα e-mail ταξιδιωτών από την ασφάλεια του αεροδρομίου του Ισραήλ

Όταν η Σάντρα Ταμάρι έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ της ζητήθηκε κάτι ασυνήθιστο: Ένας άνδρας της ασφάλειας της προέταξε την οθόνη ενός υπολογιστή, μπήκε στο Gmail και της είπε «κάνε log in».

Ο αστυνομικός ήθελε να ελέγξει την προσωπική της ηλεκτρονική αλληλογραφία για αποδείξεις που θα την ενοχοποιούσαν καθώς υποπτευόταν ότι είχε σχέση

με ακτιβισμό υπέρ των Παλαιστινίων. Η 42χρονη Ταμάρι, αμερικανίδα με παλαιστινιακή καταγωγή, αρνήθηκε με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί αμέσως από τη χώρα.

Το παραπάνω περιστατικό αποκαλύπτει σημερινό ρεπορτάζ του Associated Press σημειώνοντας ότι δεν είναι και το μοναδικό. Ταξιδιώτες λένε ότι πρόκειται για καινούργια πρακτική των αρχών της χώρας που στοχεύει σε οποιονδήποτε ταξιδιώτη φαίνεται ύποπτος και κυρίως σε μουσουλμάνους και άραβες. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα σε τουλάχιστον τρεις αμερικανίδες, ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσο εκτεταμένη είναι η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρακτικής.

Ερωτώμενη για τους ισχυρισμούς της Ταμάρι, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ Shin Bet επιβεβαίωσε πως την ανέκρινε και σημείωσε ότι οι αστυνομικοί έδρασαν σύμφωνα με το νόμο.

Η Ντιάνα Μπούτο, πρώην νομική σύμβουλος της Παλαιστινιακής Αρχής και διδάσκουσα στο Harvard Kennedy School of Government, αναφέρει ότι η πολιτική ελέγχου των e-mail που χρησιμοποιούταν σποραδικά, φαίνεται ότι έχει επεκταθεί τον τελευταίο χρόνο. Η Μπούτο δήλωσε ότι έχει συνοδεύσει τρία γκρουπ ταξιδιωτών στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο και σε κάθε περίπτωση ζητήθηκε από τουλάχιστον ένα μέλος του γκρουπ να ανοίξει το λογαριασμό e-mail του. Είπε επίσης ότι οι υπεύθυνοι ασφαλείας θέλουν συνήθως να δουν τι άλλα ταξίδια έχουν κάνει τα συγκεκριμένα άτομα και τις διαδρομές τους, άρθρα που έχουν γράψει ή τα status updates στο προφίλ τους στο Facebook.

Το δημοσίευμα αναφέρει και άλλες περιπτώσεις στις οποίες ζητήθηκε από ταξιδιώτες να συνδεθούν στους Gmail λογαριασμούς τους απειλώντας τους ότι αν δεν το κάνουν θα απελαθούν. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι ασφαλείας έψαξαν τα e-mail με λέξεις κλειδιά όπως «Δυτική Όχθη» και «Παλαιστίνη».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης ότι αξιωματούχοι του Ισραήλ παραδέχονται ότι χρησιμοποιούνται λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Twitter για να αναγνωρίζονται ακτιβιστές πριν επιβιβαστούν σε πτήσεις προς το Ισραήλ ώστε να αποτρέπονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα