Καψής: Το κόστος λειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης είναι εξωπραγματικά χαμηλό

Συνέντευξη του υφυπουργού δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο Star στην Πόπη Τσαπανίδου

Κύρια σημεία:

Για την ΕΛΙΑ:

«Πολιτικά, η πρόταση της ΕΛΙΑΣ, αυτή τη στιγμή, είναι η πιο λογική. Θέλει μια προοδευτική κοινωνία, χωρίς να ανατραπεί η θέση της χώρας μας μέσα στο ευρώ. Έχει μεγάλο κόστος, το πληρώνει αυτό το κόστος η Κεντροαριστερά, κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Αλλά, για την Ελλάδα

είναι, αυτή τη στιγμή, η μοναδική διέξοδος. Λέγαμε στο διάλειμμα για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και επισημαίναμε ότι δίνουν 700 δις για τις Τράπεζες και μόνο 7 δις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Αυτή η πολιτική που θέλουμε να αλλάξουμε, ως Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ευρώπη, αφορά σε αυτό ακριβώς: Να δώσουμε βάρος στην κοινωνική συνοχή.»

«Η ΕΛΙΑ είναι το πιο ενωτικό εγχείρημα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι άλλες δύο κινήσεις που είναι στο χώρο της Κεντροαριστεράς, τα άλλα δύο ρεύματα, δηλαδή, το «ΠΟΤΑΜΙ» και η «ΔΗΜΑΡ», θέτουν διάφορες προϋποθέσεις -που τουλάχιστον για τη δική μου λογική- δεν έχουν νόημα. Αυτή τη στιγμή, ο χώρος της Κεντροαριστεράς υποφέρει πολιτικά και έχει ανάγκη την ενότητα. Και νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες κινήσεις που μετέχουν στην «ΕΛΙΑ», αυτό λένε: Ελάτε να συγκροτήσουμε την ενιαία Κεντροαριστερά. Αυτό είναι το μείζον ζητούμενο και εκεί θα οδηγηθούμε. Καλύτερα θα ήταν να γίνει αυτό στις ευρωεκλογές.»

«Εάν δεν ενοποιηθεί ο χώρος, εάν δεν υπάρξει ενότητα, δεν πρόκειται να μακροημερεύσει το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς. Ελπίζω ότι δεν θα μείνουμε στη λογική της δεκαετίας του 1960, της Ένωσης Κέντρου και των κομματιδίων και θα περάσουμε ξανά σε μια ενιαία Κεντροαριστερά.»

Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα:

«Πιστεύω ότι ως «ΕΛΙΑ», μετά τις βουλευτικές πια εκλογές, πρέπει να βάλουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Να είναι αυτό η προϋπόθεση για οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία.»

«Εκεί πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειές μας. Να ενοποιήσουμε όλο το σύστημα της κοινωνικής προστασίας και να προχωρήσουμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ώστε αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη να ενισχυθούν, όπως είναι, για παράδειγμα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι.»

«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι πολύ σημαντικό, εάν δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε κοινωνική έκρηξη, δικαιολογημένη από την πλευρά των ανέργων, να προχωρήσουμε σε αυτό που είπαμε πριν: Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Για μένα, είναι προϋπόθεση του εκσυγχρονισμού και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.»

Για τη ΝΕΡΙΤ:

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία των προσλήψεων στη ΝΕΡΙΤ. Εποπτεύω πολιτικά αυτή τη διαδικασία και μόλις ολοκληρωθεί, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα παραιτηθώ, όπως έχω δηλώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η διαδικασία των προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ είναι η πιο σύνθετη και έχει και πολιτική σημασία. Η πληρότητα και η αντικειμενικότητα αυτής της διαδικασίας πρέπει να διασφαλιστεί.»

«Όλες οι προσλήψεις γίνονται με απόλυτη διαφάνεια, με αντικειμενικές διαδικασίες, με αξιολογητές, με δυνατότητα ένστασης και με δυνατότητα ένστασης έναντι τρίτων. Και για όλη αυτή τη διαδικασία είμαι πολύ υπερήφανος. Όπως είμαι υπερήφανος και για το νόμο που περάσαμε, όπου ο υπουργός πλέον δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης. Όλα γίνονται από το Εποπτικό Συμβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτό είναι κατάκτηση, η οποία θα δώσει καρπούς μακροπρόθεσμα, δεν θα φανεί αύριο-μεθαύριο.»

«Το κόστος λειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης –έχω καταθέσει τα στοιχεία στη Βουλή- είναι εξωπραγματικά χαμηλό. Θα αναφερθώ σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Μόνο η ελληνική προεδρία είχε προϋπολογιστεί από την ΕΡΤ, με όλο το δυναμικό που είχε, στα 900 χιλιάδες ευρώ και έλεγε μάλιστα ότι θα χρειαστούμε και πρόσθετο κόσμο. Και αυτή τη στιγμή, με μια Δημόσια Τηλεόραση των 800 ατόμων, κόστισε 600 χιλιάδες ευρώ ήτοι υπήρξε 30% μείωση στη πλήρη κάλυψη της προεδρίας.»

Για την Οικονομία:

Είμαι μέλος της κυβέρνησης και αυτή η κυβέρνηση έχει επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο. Χωρίς αυτή την κυβέρνηση, δεν θα είχαμε πετύχει τη σταθεροποίηση της οικονομίας, θα ήμασταν πιθανότατα –σχεδόν βέβαιο- εκτός ευρώ. Είμαι φανατικός υποστηρικτής της κυβέρνησης. Νομίζω ότι ολοκληρώνει, αυτή τη στιγμή, έναν πρώτο μεγάλο κύκλο. Βγαίνουμε από το μνημόνιο.

Όταν μιλάμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για τις 800 χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν στη διάρκεια της κρίσης και δεν μπορούν να ανασυσταθούν ως είχαν, θα πρέπει να βρούμε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες που θα στηρίξουν το εισόδημα της χώρας. Δηλαδή, δεν θα είναι εισαγωγές, αλλά θα είναι δικές μας εξαγωγές ή παραγωγή για κατανάλωση στη χώρα μας. Αυτή η διαδικασία του να δημιουργηθούν αυτές οι καινούργιες θέσεις εργασίας, προϋποθέτει να υπάρξουν επενδύσεις.»

«Αυτή τη στιγμή, κάνουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις που όμως έχουν κοινωνικό κόστος. Η περίπτωση του γάλακτος είναι χαρακτηριστική. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για το κόστος και τους παραγωγούς και πόσο μπορούν να πληγούν. Πριν από ένα μήνα, γιατί μιλούσαμε; Για το ότι πληρώνουμε το γάλα ακριβότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Άρα, εδώ έχουμε πραγματικά αντικρουόμενα συμφέροντα. Οι καταναλωτές θέλουν φθηνό γάλα, οι παραγωγοί – επειδή δεν είμαστε ανταγωνιστική χώρα στο γάλα- θέλουν υψηλές τιμές.»

Keywords
Τυχαία Θέματα