Καλό βόλι στην κάλπη και καλή μέρα…

Του Γιάννη Αντύπα από aixmi.gr

Επιτέλους, ξημερώνει Κυριακή. Ξημέρωσε. Σε λίγες ώρες όλοι θα ξέρουν αυτό που περιμένουν. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τι ζημιά τους έκανε το Μνημόνιο. Τα μικρότερα κόμματα τι κέρδη, τελικώς, θα «γράψουν» στα βιβλία τους. Η τύχη όλων μας, είναι στα χέρια όλων. Είτε ψηφίσουν είτε δε ψηφίσουν οι Έλληνες, πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής ένα νέο τοπίο θα έχει ανατείλει.

Πριν

από μία εβδομάδα έγραφα για την «προηγούμενη ημέρα». The day before. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω ως προς τα κριτήρια της ψήφου. Είπα κι εγώ τη γνώμη μου, μαζί με εκατοντάδες συναδέλφους μου, εκατοντάδες υποψήφιους και χιλιάδες πολίτες. Τώρα, πλέον, αυτές οι αναλύσεις είναι ξεπερασμένες. Οι κάλπες υποδέχονται την απόφαση του καθενός ξεχωριστά. Και η καταμέτρηση θα βγάλει την ετυμηγορία. Για το κάθε κόμμα χωριστά και για το πολιτικό σύστημα συνολικά.

Μια ανάσα από την επόμενη μέρα, θέλω να μοιραστώ με τους αναγνώστες του aixmi.gr κάποιες πρώτες σκέψεις για αυτή. Για το πώς φαντάζομαι εγώ αυτή τη μέρα.

Θα ήθελα να δω τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε ρόλους αντιπολίτευσης. Όχι για να τιμωρήσω τα δύο μεγάλα κόμματα. Αλλά για να μάθω αν όλοι οι υπόλοιποι είναι καλύτεροι από αυτούς που μας κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια.Θέλω να ξέρω. Και πιστεύω ότι αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο, η Αριστερά και η Δεξιά του «όχι στο Μνημόνιο» δε θα αρνηθούν την εντολή του λαού. Δε θα πουν, για μία ακόμη φορά, να πάνε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Αν θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, όλοι όσοι κάνουν κριτική σε ό,τι κάνουν οι άλλοι, πρέπει να κυβερνήσουν. Για να μπορούμε να επιλέξουμε. Να μην τους ψηφίζουμε μόνο για να τιμωρήσουμε τους άλλους. Βέβαια, ανησυχώ για το αν θα το δω αυτό. Γιατί, μέχρι στιγμής, έχουν φροντίσει να είναι τόσο διασπασμένοι ώστε να αποφεύγουν αυτό το καθήκον. Όταν η Αριστερά έπιασε διψήφια ποσοστά το 1989 διασπάστηκε. Τώρα είναι στα τρία, στα τέσσερα αν συνυπολογιστούν και οι Οικολόγοι.

Αν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν κάνει τόσα εγκλήματα, γιατί η Αριστερά δεν τα βρίσκει στο εσωτερικό της για να κυβερνήσει; Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι θα μπορούσε. Αν δεν τα καταφέρει, αν οι πολίτες δεν της δώσουν την ευκαιρία, ή αν η οι διάφορες εκφάνσεις της το αρνηθούν, τελικά, η ευθύνη θα είναι δική της. Όλης της Αριστεράς.

Επίσης, θέλω να δω στη Βουλή τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τον ΛΑΟΣ, τη Χρυσή Αυγή και άλλους σχηματισμούς της Δεξιάς. Αν και προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία για το τι θα συμβεί, θα ήθελα να δουν όσοι κάνουν κριτική και λένε «βρε Παπαδόπουλος τους χρειάζεται» το πώς θα συμπεριφερθούν αυτά τα κόμματα. Να έχουμε την ευκαιρία να συγκρίνουμε προσφορά και ζήτηση. Να δούμε ποιοι σέβονται περισσότερο τις ελευθερίες και ποιοι μοιράζουν πιο δίκαια τη «μπάλα».

Να συγκρίνουμε τι μας ζήτησε και τις μας προσέφερε το πολιτικό σύστημα. Πού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να περιμένει τη λαϊκή ετυμηγορία στον τοίχο της εκτέλεσης. Με το τι θα μας ζητήσουν και τι θα μας προσφέρουν οι επικριτές του. Αυτοί που βασίζουν την είσοδ

Keywords
Τυχαία Θέματα