Ικανοποίηση για την ΑΜΚ της Εθνικής

Έντονα ικανοποιημένη εμφανίζεται η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας με την ΑΜΚ καθώς ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργιος Ζανιάς, μιλώντας στους μετόχους στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου επισήμανε ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας

είναι «το τελευταίο εμπόδιο στην αποκατάσταση της γνωστής ευρωστίας της ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στο τραπεζικό σύστημα και στην προώθηση της ανάπτυξης και θα επιτρέψει στην Εθνική Τράπεζα να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της και κυρίως την ρευστότητα που διαθέτει».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, που έδωσε έμφαση στις στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου που βασίζονται στους ακόλουθους πυλώνες:

Αύξηση των χορηγούμενων δανείων με επέκταση σε ελκυστικούς εγχώριους επιχειρηματικούς τομείς, χάρη στην ισχυρή ρευστότητα της Τράπεζας.

Βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας του Ομίλου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών και συγχρόνως προωθείται η βελτιστοποίηση κεντρικών και διοικητικών λειτουργιών.

Αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση μέσω της νεοσυσταθείσας μονάδας δανείων ειδικής διαχείρισης, με στόχο την στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μετοχική βάση διευρύνεται σημαντικά με την αύξηση κεφαλαίου, ενισχύοντας τη διασπορά των μετοχών από 16% σε 43%.

Έτσι, η Εθνική γίνεται η δεύτερη τράπεζα στην Ελλάδα σε συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Αυτό είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα προς την περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην Εθνική Τράπεζα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Τουρκολιάς.

Με την ΑΜΚ της Εθνικής αλλά και την ιδιωτικοποίηση της Eurobank κλείνει ουσιαστικά ο κύκλος για τις συστημικές τράπεζες ενώ αναμένονται οι εξελίξεις για όλες τις υπόλοιπες.

Πάντως όλοι παραδέχονται ότι οι Ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες της ΕΕ…

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα