«Η θύελλα επιμένει»

Το low budget festival μιλάει γαλλικά (Νο2), 13-14-15-16 Απριλίου

«Η θύελλα επιμένει» του Ενζό Κορμάν, σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη. «Η επί σκηνής «πρόταση» κάθε σκηνοθέτη, δεν είναι παρά ένα κλάσμα. Οι δύο όροι του οποίου είναι αφενός η αρχική «ανάγνωση» του έργου, το «όραμα», η «σύλληψη» της απόδοσής του και, αφετέρου, οι δυνατότητες σκηνικής πραγμάτωσης των… παραπάνω, σύμφωνα με τις εκάστοτε συνθήκες, τις

οποίες επιβάλλουν τα δεδομένα: χώρος παράστασης/χρόνος δοκιμών/παροχές παραγωγής/έμψυχο υλικό κλπ. Αυτό το «παιχνίδι» της αναλογίας μεταξύ… διαθέσεων και διαθεσιμοτήτων, μεταξύ ιδεατού και εφικτού, με λίγα λόγια, μεταξύ του «θέλω» και του «μπορώ», είναι που για ‘μενα κάνει μαγευτικό το δύσβατο μονοπάτι κάθε σκηνοθεσίας. Είναι αυτό το παιχνίδι το οποίο σκέφτηκα να «διατηρήσω» επί σκηνής στην παράσταση του έργου του Κορμάν: Ενός έργου που, ανεξαρτήτως… πλοκής, μιλάει για τον ηθοποιό ως άνθρωπο μα και ως καλλιτεχνική «ψυχοσύνθεση», για τα ερέβη της ανθρώπινης ψυχής, για την απομυθοποίηση των ανθρώπινων «ιστοριών»! Και όλα αυτά τα εκφράζει με ένα… κρυπτικό τρόπο, με ένα κείμενο φαινομενικά ρεαλιστικό αλλά κατά βάθος βαθειά ποιητικό. Έτσι λοιπόν, κράτησα την παράσταση ως ένα… παιγνιώδες σκαρίφημα, μια απόπειρα σκηνικής ανάγνωσης του έργου κατά την οποία οι δυο ηθοποιοί πασχίζουν να προσπελάσουν τους δυο ρόλους, χρησιμοποιώντας τα μέσα που υποβάλλει ο συγκεκριμένος σκηνικός χώρος, τις δυνατότητες του αυτοσχεδιασμού, μα-κυρίως-το «εξουσιαστικό» χιούμορ με το οποίο είναι ενδεδυμένο το εξαιρετικό τούτο έργο!» αναφέρει ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μητροπούλου
Επιμέλεια κοστουμιών: Εύα Νάθενα
Παίζουν: Μάνος Σταλάκης, Βασίλης Μπουλουγούρης

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Ακολουθούν οι παραστάσεις «Στο σπίτι περιμένοντας τη βροχή» του Ζαν Λυκ Λαγκάρς σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου (17-20/4), «Οι Πολεμιστές» του Φιλίπ Μινυανά σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου (21-24/4) και «Γκιγιόμ Γλυκιά μου» του Γκιγιόμ Γκαλιέν σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη (25-28/4).

Keywords
Τυχαία Θέματα