Η ψηφιακή και οι κύπριοι αδελφοί μας

Διαβάστε στη συνέχεια μια άκρως διδακτική ιστορία που είναι σε εξέλιξη στην Κύπρο και αναδημοσιεύουμε από τον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ». Το κείμενο έγραψε ο δημοσιογράφος Λούκας Πάρπας και δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 8 Ιουλίου με τίτλο: «Κρίσιμη μέρα για την ψηφιακή: Κόβεται το σήμα των καναλιών (;)».

Στις 12 σήμερα το μεσημέρι, η επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική πλατφόρμα Velister κατεβάζει τον διακόπτη και σταματά τη μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών, που μέχρι τότε δεν θα έχουν πληρώσει τα νέα

αυξημένα τέλη που τους έχει επιβάλει.

Σχετική προειδοποιητική επιστολή-τελεσίγραφο έστειλε η πλατφόρμα προς όλα τα κανάλια, αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Σε αυτήν αναφέρεται επί λέξει: «Μετά τις 12 το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου 2013, θα τερματιστεί η μετάδοση του ραδιοτηλεοπτικού σήματος οποιουδήποτε καναλιού δεν έχει συνάψει συμφωνία με τη Velister».

Πιο κάτω, στην ίδια επιστολή αναφέρεται: «Η Velister επιθυμεί να σας διαβεβαιώσει ότι προτίθεται να λάβει υπόψη τις οποιεσδήποτε ενδεχόμενες αποφάσεις παρθούν από το κράτος σε σχέση με τη βιωσιμότητα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και να διαμορφώσει ανάλογα το τέλος πρόσβασης το συντομότερο δυνατό και πάντοτε μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας. Παρακαλώ ενημερώστε μας για τον χρόνο και τόπο που σας βολεύει για υπογραφή της μεταξύ μας συμφωνίας».

Οι συμφωνίες που είχαν τα κανάλια με τη Velister για μετάδοση του σήματός τους τερματίστηκαν στις 30 Ιουνίου 2013, όμως η πλατφόρμα έδωσε παράταση για την υπογραφή των νέων συμφωνιών με τα αυξημένα τέλη μέχρι σήμερα το μεσημέρι, λόγω της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν οι υπουργοί Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος και Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος για επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με τα οικονομικά προβλήματα της Velister, τα οποία οδήγησαν στην ασύμφορη για τα τηλεοπτική κανάλια αύξηση των τελών της, για αποστολή του σήματός τους στα νοικοκυριά.

Τα ετήσια τέλη, συγκεκριμένα, από τις €102.000 εκτοξεύθηκαν στις €182.000, ποσό που αδυνατούν ή δυσκολεύονται να καταβάλουν τα κανάλια, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στην όλη προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος, ενεργοποιήθηκαν όλες οι σχετικές κρατικές Υπηρεσίες. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και η Νομική Υπηρεσία του κράτους και ενήμερος κρατείται για κάθε κίνηση ο Γενικός Εισαγγελέας, έτσι ώστε η λύση που θα δοθεί, να είναι καθ’ όλα νομότυπη.

Λύση με δύο πλατφόρμες
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που κατέχει ο «Φ», η λύση που προωθείται από τα δύο υπουργεία στο πρόβλημα που προέκυψε με την ασύμφορη λειτουργία δύο επίγειων πλατφορμών (του ΡΙΚ και της Velister) δεν προνοεί κλείσιμο -για την ώρα, τουλάχιστον- της μιας ή της άλλης πλατφόρμας. Η προσωρινή λύση, στην οποία προσανατολίζονται, προνοεί μεταφορά των καναλιών Euronews και ΕΡΤ στη Velister για να αυξηθούν τα έσοδα της ιδιωτικής πλατφόρμας και διαγραφή των υπολοίπων 4 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η ίδια πλατφόρμα προς το κράτος, με ταυτόχρονη αποποίηση εκ μέρους της του δικαιώματος χρήσης άλλων δύο «μάλτιπλεξ» που της δόθηκαν και δεν χρησιμοποιούνται. Η λύση προνοεί επίσης «υποφερτή» αύξηση στα τέλη που καταβάλλουν τα κανάλια προς την πλατφόρμα, με τον όρο όμως ότι αυτά θα είναι σταθερά για τα περίπου δέκα επόμενα χρόνια.

Πηγή: philenews.com

Keywords
Τυχαία Θέματα