Η Νάντια Αλεξίου απαντάει στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

«Μια οφειλόμενη απάντηση στο συντάκτη της «Εφ.Συν»

«Η γνώμη και η άποψη είναι σχετική για τον καθένα μας». Το ρεπορτάζ ωστόσο, είναι η καταγραφή των γεγονότων, και μόνο αυτό. Κάποιοι σε «τρικυμία εν κρανίω» αποδίδουν την ιδιότητα του «συντάκτη» (κοινώς δημοσιογράφου) στον εαυτό τους, χωρίς να γνωρίζουν ούτε τις βασικές Αρχές του λειτουργήματος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση..
Αν και έχω επιλέξει να αγνοώ τους «αριβίστες».. οφείλω λοιπόν μια απάντηση σε έναν τέτοιο.. κατ εκτίμησή

του «συντάκτη» της ιστοσελίδας της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Με αφορμή ανάρτησή μου σχετικά με επίθεση (07/01) ομάδας ατόμων του «χώρου», τα οποία έφεραν αυτοσχέδιους «θώρακες- καλύπτρες» και λοστούς, από το στέκι «Δίστομο», στα γραφεία της ΤΟ Αθηνών ΧΑ, και την προσαγωγή στη ΓΑΔΑ, των 37ατόμων ως εμπλεκόμενων στην επίθεση, «συντάκτης» της «Εφ.Συν.» αναφέρεται στο περιστατικό και την ποινική μεταχείριση των συλληφθέντων, τιτλοφορούμενο- «με βαριές κατηγορίες στον Ανακριτή, για την επίθεση στη Χρυσή Αυγή», με την παράθεση μιας «δικής του οπτικής» και καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα.

Η οπτική που ο καθένας βλέπει τα γεγονότα είναι προσωπική, όσο διαφορετικοί είμαστε ο καθένας μας, ως οντότητες. Όταν ωστόσο υπογράφεις ως «συντάκτης» οφείλεις να είσαι αντικειμενικός. Να μεταδίδεις τα γεγονότα όπως τα περιγράφουν οι εμπλεκόμενες πλευρές, όπως καταγράφονται από τις προανακριτικές Αρχές. Το να αναπαράγεις παραθέσεις και «μανιφέστο» από δημοσιευματα ιστότοπων ελεύθερης διακίνησης ιδεών του αντιεξουσιαστικού χώρου, σε καθιστά «φερφωνο», ενώ υπογράφεις ως «συντάκτης».

Στο κείμενο το οποίο έχει αναρτηθεί, ο υπογράφων «συντάκτης», φόρεσε την «κουκούλα» και πρόταξε το δάκτυλο..
Γράφει λοιπόν… «Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία συνηγόρων της υπεράσπισης και αυτοπτών μαρτύρων, πως κατά τη διάρκεια των προσαγωγών, αστυνομικοί φωτογράφιζαν τους προσαχθέντες. Τέτοιες φωτογραφίες, με εμφανή τα χαρακτηριστικά των προσώπων των προσαχθέντων, δημοσιεύτηκαν λίγη ώρα μετά στο ιστολόγιο «nantiareport», χωρίς να έχει δοθεί η απαραίτητη εισαγγελική άδεια. Το ιστολόγιο φέρεται να ανήκει σε δημοσιογράφο που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα για κινήσεις υποστήριξης της Χ.Α. »

Άκου λοιπόν, κατ ενυπόγραφη δήλωσή σου, «συντάκτη»:

Οι φωτογραφίες οι οποίες δημοσιεύονται στην ανάρτησή μου, είναι από επεισόδιο (07/01) κατά τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη, έπειτα από την επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και την προσαγωγή των 37 ατόμων του «χώρου» από τα Προπύλαια στη ΓΑΔΑ.

Η στοχευμένη «καταγγελία»- καθόλου αθώα- σύμφωνα με την οποία -όπως αποδίδεται στο ενυπόγραφο κείμενο σας-, «αστυνομικοί φωτογράφιζαν τους προσαχθέντες. Τέτοιες φωτογραφίες, με εμφανή τα χαρακτηριστικά των προσώπων των προσαχθέντων, δημοσιεύτηκαν λίγη ώρα μετά στο ιστολόγιο «nantiareport», χωρίς να έχει δοθεί η απαραίτητη εισαγγελική άδεια». Προφανώς «αγνοείται εσκεμμένα» βασικούς κανόνες.

Είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος και ως Αστυνομικός συντάκτης καλύπτω θέματα του ρεπορτάζ μου. Η «διάταξη δημοσιοποίησης» στην οποία αναφέρεστε, αφορά φωτογραφικό υλικό με προσδιορισμένο/α άτομα. Στο συγκεκριμένο περιστατικό, τα άτομα με «καταδρομική επιχείρηση» επιτέθηκαν, μετέβησαν με ΜΜΜ στο σημείο από το οποίο και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ, κινούμενοι σε δημόσιους χώρους.

Το Νάντια Αλεξίου-NantiaReport (φέρει το ονοματεπώνυμο μου) επομένως, δε «φέρεται να ανήκει σε δημοσιογράφο..».
Αναφέρεται επίσης στην ίδια πρόταση «..σε δημοσιογράφο που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα για κινήσεις υποστήριξης της Χ.Α.» Ως δημοσιογράφος, καταγράφω γεγονότα της επικαιρότητας, και κάνω ρεπορτάζ. Δεν γίνομαι ρεπορτάζ- επομένως δεν «απασχολώ την επικαιρότητα». Σε ότι αφορά αναφορές μου στον κομματικό σχηματισμό της ΧΑ είναι με αφορμή προανακριτικές και ακριτικές πράξεις οι οποίες συντάσσονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και δημοσιοποιούνται με σχετικές ανακοινώσεις τύπου. Από θέσεως και άποψη, ουδέποτε έχω προβεί σε «κινήσεις στήριξης» οποιουδήποτε κομματικού σχηματισμού, ή της ΧΑ όπως ψευδώς αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα- με στοχευμένη πρόθεση στοχοποίηση μου.
Σε αυτό το σημείο, προφανώς από την ασφάλεια της απόστασης και του γραφείου σας, να σας υπενθυμίσω, πως όταν χρειάστηκε να ενεργήσω, προσβεβλημένη από συμπεριφορές και εκφράσεις στο πλαίσιο της άσκησης του λειτουργήματός μου, έκανα αυτό που έπρεπε, γεγονός που σκοπίμως σας διαφεύγει!

Αλλά είναι αυταπόδεικτο.
Προφανώς και η στόχευση σας ήταν διαφορετική, και όχι η καταγραφή των γεγονότων, αλλά η δημιουργία «εντυπώσεων» και η στοχοποίησή μου, ακολουθώντας την αποτυχημένη «σχολή» του «μην αφήσεις την αλήθεια να σου χαλάσει ένα καλό ρεπορτάζ», έχοντας απόλυτη (α)συνείδη(τ)ση και κατανοώντας απόλυτα τις οποίες συνέπειες.
Οφείλετε διόρθωση του άρθρου σας καθώς επίσης και αποκατάσταση της αλήθειας.
Χωρίς καμία εκτίμηση στον τρόπο που επιλέξατε να υπογράφετε ως «συντάκτης»..
Νάντια Αλεξίου-Δημοσιογράφος

* Η δημοσιογράφος έχει στείλει έγγραφη καταγγελία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ενώ ζητάει παραπομπή του συντάκτη στο Πειθαρχικό.

The post Η Νάντια Αλεξίου απαντάει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα