Η Ιταλία επίσημα σε ύφεση, εξαντλείται η πίστωση χρόνου στον Μάριο Μόντι

Σε ύφεση έχει περάσει επισήμως η Ιταλία καθώς επιβεβαιώνεται από την Istat ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Δυσάρεστα νέα τα στατιστικά στοιχεία για τον Μάριο Μόντι, ο οποίος εισήγαγε το Δεκέμβριο ένα πακέτο λιτότητας ύψους 33 δισ. ευρώ και σήμερα επεξεργάζεται μεταρρυθμίσεις προς ενίσχυση της ανάπτυξης. Όμως όπως διακρίνει η ισπανική El Pais ο δόκτωρ

Μόντι τώρα έχει ένα πρόβλημα: ξυπνά ο ασθενής στη μέση της εγχείρισης… Η πίστωση χρόνου που είχε δοθεί στον τεχνοκράτη πρωθυπουργό για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του φαίνεται πως εξαντλείται.

Και επισήμως σε ύφεση

Η Ιταλία βρίσκεται επισήμως σε ύφεση, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το προηγούμενο ρίμηνο, όπως επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το Ινστιτούτο Στατιστικής Istat στην τελική εκτίμησή του.

Μετά την πτώση 0,2% που κατέγραψε κατά το τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,7% και το τέταρτο τρίμηνο, οδηγώντας τη χώρα επισήμως σε υφεσιακό έδαφος. Ωστόσο, για το σύνολο του 2011 το ιταλικό ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση 0,5%, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία της Istat, η πρώτη εκτίμηση της οποίας έκανε λόγο για αύξηση 0,4%.

Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος.
Πρόβλεψη η οποία εμφανίζεται αισιόδοξη ωστόσο, καθώς σύμφωνα με τις Βρυξέλλες θα υπάρξει μείωση ΑΕΠ κατά 1,3% και σύμφωνα με το ΔΝΤ πτώση της τάξης του 2,2%.

* Στη Ρώμη φθάνει την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Εξαντλείται η πίστωση χρόνου στον Μόντι

Ο δόκτωρ Μόντι έχει ένα πρόβλημα: ξυπνά ο ασθενής του στη μέση της εγχείρησης. Η δόση αναισθησίας που του χορήγησαν κόμματα και συνδικάτα ώστε ο γιατρός να κάνει μια κρίσιμη εγχείρηση φαίνεται να τελειώνει εκατό ημέρες αργότερα.

Ο λόγος δεν είναι μόνο ότι οι μεταρρυθμίσεις που ήδη εφαρμόστηκαν ή που βρίσκονται στα σκαριά -στο συνταξιοδοτικό, στην αγορά εργασίας, κατά των προνομίων-αρχίζουν να φαίνονται στο πορτοφόλι των Ιταλών χωρίς οι τελευταίοι να αποκομίζουν ακόμη αποτελέσματα. Όπως γράφει η ανταποκρίτρια της El Pais στη Ρώμη, έχουν προκύψει τουλάχιστον τρεις απροσδόκητες επιπλοκές.

Η πρώτη είναι ότι τα δύο κόμματα που πρόθυμα ή απρόθυμα του παρείχαν τη στήριξή τους -ο Λαός της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι- αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι αυτή η στήριξη μπορεί να τους στερήσει ψήφους στις επόμενες εκλογές.

Η δεύτερη είναι η βίαιη κινητοποίηση εναντίον της κατασκευής του Σιδηροδρόμου Υψηλής Ταχύτητας που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λυών. Και η τρίτη είναι ότι ο ασθενής, που μόλις ξύπνησε, βρίσκεται σε κατάσταση χειρότερη του αναμενόμενου.

Γιατί η πολιτική και κοινωνική διαφθορά απλώθηκε επί διακυβέρνησης Μπερλουσκόνι σε όλη την Ιταλία. Κανείς δεν γλιτώνει απ’αυτήν, ούτε η δεξιά ούτε η αριστερά. Και πολύ περισσότερο η Λέγκα του Βορρά, που είχε στηρίξει τις τελευταίες κ

Keywords
Τυχαία Θέματα