Η Ελληνική Κοινότητα της Βιέννης – 300 χρόνια παρουσίας

Σήμερα το απόγευμα στις 19:30 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει σε συνεργασία με το Σωματείο «Ελληνικές Ρίζες», εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνική Κοινότητα της Βιέννης. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης είναι ο Δρ. Ίκαρος Μαντούβαλος, Λέκτορας της Νεώτερης Ελληνικής Κοινωνικής Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ερευνητής της ιστορίας των ελληνικών παροικιών της Κεντρικής Ευρώπης και Δρ. Βασίλειος Μπέλλιος, διδάκτορας Πανεπιστημίων Αθηνών και Βιέννης.

Η

γεωγραφική θέση της, επέτρεψε στην Βιέννη να αναπτυχθεί πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά ως πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Το περιβάλλον αυτό ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό για τους Έλληνες έμπορους, διαφωτιστές και στην συνεχεία σημαντικούς οικονομικούς και πολιτιστικούς παράγοντες της αυτοκρατορίας.

Μια πρώτη απόπειρα θεσμικής οργάνωσης της ελληνικής παροικίας έγινε στις αρχές του 18ου αιώνα. Έντονος ήταν ο ρόλος των Μακεδόνων εμπόρων, πολλοί από τους οποίους πολιτογραφήθηκαν από Οθωμανοί σε Αψβούργιους πολίτες, ενώ προνόμια που παρείχαν οι Αυστριακοί μονάρχες ενίσχυσαν την δραστηριότητά τους.

Σημαντικές εκδόσεις από Έλληνες διαφωτιστές σε ελληνικά τυπογραφεία της πόλης, συνέβαλαν στην παιδεία των μελών της κοινότητας και τον πολιτικό στοχασμό. Το 1815 ιδρύθηκε στην Βιέννη από τον Καποδίστρια η Φιλόμουση Εταιρία, προπομπός της Φιλικής Εταιρίας.

Σημαντικές, ελληνικής καταγωγής, οικογένειες διαδραμάτισαν σημαντικό επιχειρηματικό και πολιτιστικό ρόλο στην αυτοκρατορία καθ’ όλο τον 19ο αιώνα και προέβησαν σε σημαντικές δωρεές προς το ελληνικό κράτος.

Μέχρι σήμερα, η δραστηριότητα των μελών της ομογένειας της πόλης συνεχίζεται έντονη σε τομείς όπως η επιχειρηματικότητα, η πολιτική και οι επιστήμες.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

- Χαιρετισμός της Πρέσβειρας της Αυστρίας στην Ελλάδα, κυρίας Μelitta Schubert

- Προλογίζει ο πρόεδρος του σωματείου «Ελληνικές Ρίζες», κύριος Βασίλειος Ντόβας

- «Μια ματιά στην Ιστορία της Βιέννης», ομιλία του Δρ. Νικήτα Σίμου, μέλους του ΔΣ των Ελληνικών Ριζών

- «Η ανάπτυξη της Ελληνικής Κοινότητας στην Βιέννη», ομιλία του Λέκτορα Δρ. Ίκαρου Μαντούβαλου

- «Νικόλαος Δούμπας (1830-1900), Μαικήνας των Τεχνών, προβολή ντοκυμαντέρ του Φώτη Κωνσταντινίδη»

- «Τα συναισθήματα του βαρώνου Κωνσταντίνου Μπέλλιου», ομιλία του Δρ. Βασίλειου Μπέλλιου.

Info

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 στις 19:30 – Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.

Είσοδος ελεύθερη

Keywords
Τυχαία Θέματα