“Η αρχή της αλλεγγύης θεμελιώδους σημασίας για την ΕΕ”

Η ομιλία του Πρ. Παυλόπουλου για τα 20 χρόνια LSE Hellenic Observatory

Με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο εορτασμός των 20 χρόνων από την Ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (London School

of Economics).

«Η αρχή της αλληλεγγύης είναι πλήρης κανόνας του Ευρωπαϊκού Δικαίου και διατυπώνεται σε 15 άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ, της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Άρα η παραβίασή της συνεπάγεται κυρώσεις» είπε ο κ. Παυλόπουλος σε μια ομιλία όπου ανέλυσε τη σημασία της αλληλεγγύης ως πεμπτουσία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «η αρχή της αλληλεγγύης αναδεικνύεται σε βασική νομική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεμελιώδους μάλιστα σημασίας για την συνεκτικότητα και, ως εκ τούτου, την βιωσιμότητά της». Και τούτο, όπως, σημείωσε, διότι η εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης της επιτρέπει να υπερβεί, μερικώς τουλάχιστον, ορισμένες από τις δυσκολίες που προκαλούνται από τις ιδιαιτερότητες της δομής της και να συμβάλλει στην ενότητα και αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της, προς όφελος όλων των κρατών-μελών της, πρωτίστως δε των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στα δυο πεδία που σήμερα η αρχή της αλληλεγγύης παράγει αποτελέσματα στη σημερινή Ευρώπη, στην οικονομία και την προσφυγική κρίση, ενώ όπως τόνισε, οι μεγάλες μορφές της Ευρωπαϊκής ενοποίησης όπως ο Ρομπέρ Σουμάν είχαν εξαρχής αναφερθεί στην αξία της, ως βασικό στοιχείο συνοχής της ευρωπαϊκής ιδέας.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ακόμη ότι κυριότερη αιτία για το Brexit είναι το γεγονός πως η Ευρώπη δεν είναι πια ελκυστική, ενώ είπε ότι θα πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για να ανατάξουμε το ευρωπαϊκό όραμα και τις αρχές του.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προλόγησαν ο καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών Πόλ Κέλλυ, που υποστήριξε ότι το Ελληνικό Παρατηρητήριο υπηρετεί με αξιοπιστία την αποστολή του LSE και τη συνεισφορά του στο διάλογο για τη δημόσια πολιτική, καθώς και ο καθηγητής στην έδρα “Ελευθέριος Βενιζέλος” Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Κέβιν Φέδερστόουν.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο αποτελεί κομμάτι του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) και εστιάζει στην ανάλυση, υπό το πρίσμα των κοινωνικών επιστημών, των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την περιοχή της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης.

Η εγκαθίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο LSE έγινε σε αναγνώριση του μοναδικού ρόλου που το τελευταίο μπορεί να παίξει από την άποψη αυτή. Η σύσταση της έδρας “Ελευθέριος Βενιζέλος” με αντικείμενο τις Σύγχρονες Ελληνικές Σπουδές, το 1996, αποτέλεσε μια σημαντική πρωτοβουλία στον χώρο των κοινωνικών επιστημών. Ήταν η πρώτη έδρα στο είδος της εκτός των ορίων της Ελλάδας και χρηματοδοτήθηκε με τη γενναιόδωρη συνεισφορά μεγάλων ελληνικών τραπεζών, ιδιωτικών εταιριών και δημοσίων ιδρυμάτων.

The post “Η αρχή της αλλεγγύης θεμελιώδους σημασίας για την ΕΕ” appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα