Η ανατροπή της ανατροπής στις αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ και οι ωδίνες του δύσκολου τοκετού για το νέο προεδρείο

Θα ήταν άδικο να μην αναγνωρισθεί στους ΣΥΡΙΖΑίους δημοσιογράφους: Ότι, παρ΄ότι είχαν ασφαλή επίγνωση ότι η συνδικαλιστική τους παράταξη “Συσπείρωση-Δούρειος Τύπος” δεν πουλάει πλέον στους συναδέλφους τους, εν τούτοις έδωσαν τον άπελπι αγώνα “μπας και”(…), με την αποφασιστικότητα που τους εμφυσεί η ανατρεπτική αντίληψη των πραγμάτων που έχουν στο DNA τους.

Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών στην ΕΣΗΕΑ, την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, 3-4/6/15, δεν εδικαίωσε βεβαίως τις προσδοκίες τους, αντιθέτως σε μεγάλο βαθμό τις διέψευσε. Παρέμειναν δεύτεροι σε ψήφους από την πρώτη-όπως και στις αντίστοιχες αρχαιρεσίες του 2013- πολυσυλλεκτική παράταξη των «Ενωμένων Δημοσιογράφων» με τους πρώτους να λαμβάνουν 1.202 ψήφους επί συνόλου 3.093 ψηφισάντων, από 756 ψήφους το 2013 (ποσοστό 37,4% και 4 έδρες στο ΔΣ, έναντι 3). Η «Συσπείρωση» ήλθε πάλι δεύτερη, αλλά, ενώ το 2013 με διαφορά 67 μονάδων από τους «Ενωμένους», συγκέντρωσε 529 ψήφους, αυτή τη διαφορά είδε τη διαφορά να δεκαπλασιάζεται περίπου(673 ψήφοι), το ποσοστό τους να μειώνεται στο 16,5% και βεβαίως και τις έδρες τους στο ΔΣ από 3 σε 2.

Αλλά παρ’ όλα αυτά οι της «Συσπείρωσης» θεωρούν ότι…κράτησαν τις δυνάμεις τους, αφού δεν κατρακύλησαν σε επόμενη θέση, εκτιμώντας ότι: « Η Συσπείρωση , σε αυτή την κρίσιμη για τον κλάδο συγκυρία, δοκίμασε και πέτυχε να φέρεον στο ψηφοδέλτιό της και στην ‘Ενωση νέα πρόσωπα, παίρνοντας διαζύγιο από λογικές και πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος που δεν ταίριαζαν στον ριζοσπαστικό της χαρακτήρα και στην ιστορική της πορεία»(…)

Επειδή οι Αριστεροί εμφανίζονται ρέκτες κατά κόρον στην αυτοκριτική, θα μπορούσε να πει κανείς να πει κανείς, ότι αυτό εννοούν με τη διατύπωση «νέα πρόσωπα». Και πράγματι η τριάδα της συγκυβέρνησης τους με τους «Ενωμένους» στην απελθούσα Διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, δεν ήσαν καν υποψήφιοι γιά διαφορετικούς λόγους:

- 1.O Δημ. Τρίμης, διότι τα έσπασε με τους πρώην συντρόφους του, τώρα πλέον κάνει μαθήματα πολιτικής και συνδικαλισμού περί «γερασμένης ΕΣΗΕΑ» από την εφημερίδα του, τον κλώνο της «Ε», εκ παραλλήλου δε έστειλε τους «δικούς του» από τη «Συσπείρωση», άλλους στους «Ενωμένους» της Αντωνιάδου και άλλους στην «Πρωτοβουλία γιά την Ανατροπή», μόνη παράταξη που επίσης ανέβασε τις ψήφους της (από 250 ψήφους σε 353 ή σε ποσοστό 11,0%),
- 2. Μαριλένα Κατσίμη και Γιώργος Γιουκάκης, διότι είχαν πιάσει ήδη στασίδι με τη «νέα κατάσταση», πράγμα που απεδείχθη περιτράνως με την επανάκαμψη τους στη «νέα» ΕΡΤ, κοπής ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώτη να αναλαμβάνει την πρωινή εκπομπή, χωρίς το σύντροφο Κώστα Αρβανίτη, και το δεύτερο διευθυντή Ραδιοφωνίας.

Συνεπώς ήταν περίπου αναγκαστική η «ανανέωση προσώπων» στο ψηφοδέλτιό τους, στη νέα φάση που εκφράζουν πλέον τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, με αρκετούς ανθρώπους τους κοντά σε ΣΥΡΙΖΑίους στο Υπουργικό Συμβούλιο σε θέσεις συμβούλων Τύπου (προπαγάνδας) να διεκδικούν την ψήφο μεταξύ των ψηφοφόρων της «Συσπείρωσης»…

Τί θα γίνει από εδώ και εμπρός;
-
Αν υπάρχουν αφελείς που θα λάβουν υπ’ όψη τοις μετρητοίς τα προηγούμενα, θα οδηγηθούν στην εκτίμηση, ότι ο σχηματισμός προεδρείου στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θα είναι αυτή τη φορά σταυρόλεξο γιά δύσκολους λύτες, με τη «Συσπείρωση» να αποκλείει τη συνεργασία ξανά με την παράταξη της απερχομένης προέδρου Αντωνιάδη («Ενωμένοι»), με τους οποίους και βρέθηκε να συγκυβερνά το 2011 και το 2013, με τα σχήματα Τρίμης (πρόεδρος)-Αντωνιάδου (γεν. γραμματεύς) και Αντωνιάδου-Κατσίμη, αντιστοίχως.

Και τούτο διότι πιθανώς θα μπορούσε να έχουν κρίνει ότι δεν τους αποδίδει η συνεργασία με τους «Ενωμένους», γεγονός που επιβεβαιώνεται από την απώλεια της πρώτης θέση στις αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ του 2013, τον αποκλεισμό από την εκλογή εκπροσώπων τους στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και τώρα την αμέσως επόμενη εκλογική ήττα, υπό το βάρος βεβαίως των ισχυρικών εσωτερικών τους τριβών, που οδήγησε σε πόλεμο εξοντώσεων ανθρώπων τους από την πλευρά Τρίμη (περίπτωση Γ. Μέρμηγκα π.χ.)

Ήδη, πάντως, το θέμα της σύνθεσης σε σώμα του νέου ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απασχολεί ιδιαιτέρως τη συν. Νταρζάνου από την ημιεπίσημη κυβερνητική εφημερίδα, το κομματικό δελτίο της «ΑΥΓΗΣ». Σε άρθρο της, τιτλοφορούμενο «ΕΣΗΕΑ: Η επόμενη ημέρα των εκλογών. Και τώρα τί;», η επί των ΜΜΕ εντεταλμένη κομματική δημοσιογράφος, προκρίνει ότι «μένει έτσι η λύση του αναλογικού-αντιπροσωπευτικού προεδρείου, το οποίο συγκροτείται στη βάση της δύναμης των παρατάξεων, ο πρόεδρος από την πρώτη παράταξης, ο γραμματέας από τη δεύτερη κ.ο.κ».

Επειδή είναι γνωστό ότι η πρώην συνδικαλίστρια της ΟΜΕ/ΟΤΕ και νυν συντάκτρια της «ΑΥΓΗΣ» και με εκπομπή στον κομματικό Ρ/Ο Σταθμό «Στο Κόκκινο» συν. Νταρζάνου δεν είναι αναγκαίο να εκφράζει την επίσημη γραμμή της «Συσπείρωσης» αλλά αυτήν του Δημ. Τρίμη, επισήμως αγνώστου επί του παρόντος «στρατοπέδου», όπως και του Αριστείδη Μανωλάκου, ωσεί γκουρού των ΣΥΡΙΖΑίων δημοσιογράφων, τα προηγούμενα μάλλον πρέπει να κρατηθούν με επιφύλαξη.

Βεβαίως ο νέος επικαφαλής του ψηφοδελτίου Σταμ. Νικολόπουλος, πρώην συντάκτης του κλώνου της «Ε» μίλησε με θερμά λόγια γιά την Αντωνιάδου, συνεντευξιαζόμενος με την Νταρζάνου. «Θριάμβευσε η Αντωνιάδου» της είπε, φράση που εξελήφθη ως άνοιγμα προς τους «Ενωμένους» και πρώτη κρούση να αποτελέσουν εκ νέου το απαραίτητο δεκανίκι, ώστε να εξασφαλισθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 6 στο 11μελές ΔΣ.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, αυτή η φράση του συν. Νικολόπουλου να ενέπνευσε την Νταρζάνου να γράψει αυτήν την εκτίμηση από την «ΑΥΓΗ». Αλλά αυτή η βολιδοσκόπηση, δεν επιβεβαιώνεται από προσκείμενους στην πλευρά Νικολόπουλου, που διαβεβαιώνουν ότι «εμείς δεν θα ψηφίσουμε Αντωνιάδου γιά πρόεδρο», όπως λέγουν εμφατικώς στους διαδρόμους του κτηρίου της ΕΣΗΕΑ.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί τελικώς, ο σχηματισμός προεδρείου στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ μπορεί να αποδειχθεί όντως σταυρόλεξο γιά δύσκολους λύτες, δεδομένου ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις που κατέχουν από μία έδρα στο ΔΣ και τις οποίες η Νταρζάνου αρέσκεται να αποκαλεί «προσωποπαγείς», δεν διαφαίνεται ότι θα στέρξουν σε στήριξη των 4 του πολυσυλλεκτικού και πολυπρόσωπου και πολυκομματικού ψηφοδελτίου των «Ενωμένων» (τρία σε ένα, όπως λέγεται), το οποίο απέσπασε τις 1.202 ψήφους, με την «αποτελεσματική» χρησιμοποίηση εγγραφέντων στα σεμινάρια της ΕΣΗΕΑ που κατευθύνθηκαν όλως τυχαίως στο ψηφοδέλτιο του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την έντεχνη διαφήμιση των… ατελειών δημοσίων θεαμάτων (σε περίοδο κρίσης…) που χορηγεί η ΕΣΗΕΑ.

Γιά την ακρίβεια πάντως των πραγμάτων, η παράταξη της «Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» κράτησε της δυνάμεις της στο σώμα των δημοσιογράφων συγκεντρώνοντας 300 ψήφους, έναντι 321 ψήφων στις αρχαιρεσίες του 2013, αλλά με ελαφρώς λιγότερη συμμετοχή εφέτος αφού τα έγκυρα ψηφοδέλτια 3093 έναντι 3185 στις εκλογές του 2013.

Αντιθέτως μείωση δυνάμεων, από μικρή έως μεγάλη, υπέστησαν οι λοιπές τρείς παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, οι «Αδέσμευτοι» που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ (281 ψήφοι, έναντι 561 ψήφων το 2013), οι «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι» (231 ψήφοι, έναντι 289 ψήφων το 2013) και η παράταξη του ΚΚΕ «Δημοσιογραφική Συνεργασία» (197 ψήφοι, έναντι 264 ψήφων το 2013).

Κάποιοι, μετά από αυτά, προβλέπουν ιδιαίτερη δυστοκία στο σχηματισμό Προεδρείου στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ανάλογη με αυτή μετά τις αρχαιρεσίες του 2011, μέχρι να πάρει σάρκα και οστά η πρώτη συγκυβέρνηση Τρίμη (προέδρου)-Αντωνιάδου (γενικής γραμματέως).

Ίδωμεν… Η «ανατροπή» του ΣΥΡΙΖΑ δεν μεταφράζεται κατ’ ανάγκην σε επικράτηση γιά τις παρατάξεις του που εκπροσωπούν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, ακόμη και με τη συμμετοχή συμβούλων Τύπου Υπουργών του.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
Υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΚΕΔ

The post Η ανατροπή της ανατροπής στις αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ και οι ωδίνες του δύσκολου τοκετού για το νέο προεδρείο appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enimerosi24