Γιατί άνοιξε ο δρόμος υποστήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων

Γράφει ο Πολιτικός

Η εμπλοκή με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ενεργοποιήθηκαν τελικώς παραμονή Χριστουγέννων είχε κι ένα καλό: Την επιβεβαίωση από πλευράς των θεσμών της δυνατότητας της κυβέρνησης να λαμβάνει μέτρα υποστήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων από την αξιοποίηση του πλεονάσματος της υπεραπόδοσης των εσόδων.

Εν προκειμένω και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο ESM που άναψε το πράσινο φως

για το ξεκλείδωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων κάτι που ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ παραμονή Χριστουγέννων, θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι ορθόν σε άλλη περίπτωση να λαμβάνει κοινωνικά μέτρα για: τη στήριξη των πιο φτωχών πολιτών μέσω του κοινωνικού εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τη μείωση φόρων, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και για τη δημιουργία δημοσιονομικών αποθεμάτων.

Ωστόσο, οι δανειστές βάζουν ένα σαφή όρο ως προς τη λήψη μέτρων κοινωνικής υποστήριξης κι αυτός δεν είναι άλλος από το να προηγείται συζήτηση- διαβούλευση με τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί για το αίτημα των δανειστών να υπάρξουν περικοπές στις δαπάνες για τις συντάξεις εφόσον τον Απρίλιο διαπιστωθούν αποκλίσεις από το δημοσιονομικό στόχο. Κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν την πιθανότητα ενεργοποίησης του κόφτη εκφράζοντας την αισιοδοξία τους πως το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,5% για το 2016 είναι εξασφαλισμένο.

Μετά την μπόρα με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η συζήτηση με τους θεσμούς μπορεί να επικεντρωθεί και πάλι στο θέμα της διαπραγμάτευσης. Αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι μπορεί η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει μέσα στον Ιανουάριο αν και αυτήν τη στιγμή οι συζητήσεις έχουν σταματήσει λόγω των εορταστικών ημερών.

Κυβερνητικοί παράγοντες παρακολουθώντας τις κινήσεις του ΔΝΤ εκτιμούν ότι ενδεχομένως να μην είναι πλέον τόσο πρόθυμο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Η στάση του θα φανεί πάντως αρχές της χρονιάς οπότε και θα οριστούν οι νέες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Στα καυτά θέματα των εργασιακών και των νέων μέτρων η απόσταση παραμένει μεγάλη. Ωστόσο από το Μαξίμου εκπέμπεται αισιοδοξία πως η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει, εκτός εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο να σύρεται και να παραμένει ανοιχτή.

The post Γιατί άνοιξε ο δρόμος υποστήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα