Ευρύτερη συναίνεση στον εκλογικό νόμο

Ο Κουρουμπλής κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία το δεύτερο άρθρο του σχεδίου νόμου που προέβλεπε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%, χωρίζεται σε δύο διαφορετικά άρθρα

Ευρύτερη συναίνεση συγκεντρώνει ο νέος εκλογικός νόμος, σύμφωνα με τις πρώτες τοποθετήσεις των κομμάτων κατά την επεξεργασία του νόμου στην Επιτροπή

Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ., τον εκλογικό νόμο στηρίζει επί της αρχής κι η Ένωση Κεντρώων, ενώ σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου υποστηρίζει και το ΚΚΕ.

Αντίθετα, την καταψήφιση του νομοσχεδίου προανήγγειλαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ αρνητικά απέναντί του τοποθετήθηκε το Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε για την τελική τοποθέτησή της.

Με την έναρξη της συζήτησης ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία το δεύτερο άρθρο του σχεδίου νόμου που προέβλεπε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%, χωρίζεται σε δύο διαφορετικά άρθρα εκ των οποίων το ένα αφορά την κατάργηση του μπόνους και με το άλλο διατηρείται το όριο του 3%.

Το ΚΚΕ, μέσω του εισηγητή του, Χρ. Κατσώτη, τόνισε ότι θα ψηφίσει παρών επί της αρχής και θα υπερψηφίσει την ψήφο στα 17 και την κατάργηση του μπόνους. Το ΚΚΕ θα ψηφίσει και το άρθρο 5 που ορίζει ότι ο νέος εκλογικός νόμος ισχύει από τις επόμενες εκλογές αν λάβει 200 ψήφους, ενώ διατηρεί την επιφύλαξή του για το άρθρο 3 για την κατανομή των αδιάθετων εδρών, καθώς εμμέσως διατηρεί το 3% πλαφόν εισόδου στην Βουλή. Μάλιστα ο Χρ. Κατσώτης προανήγγειλε ότι θα καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση του πλαφόν.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος έχει δηλώσει ότι στηρίζει το νομοσχέδιο, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Στ. Παναγούλης ότι θα το καταψηφίσει. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θ. Θεοχαρόπουλος, έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο διαφοροποιούμενος από την στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Πηγή avgi.gr

The post Ευρύτερη συναίνεση στον εκλογικό νόμο appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα