Εσπασαν πάλι οι κάβοι ρυμούλκησης του Norman Atlantic - 190 διασωθέντες - 1 νεκρός

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και περίπου 24 ώρες η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού-οχηματαγωγού Norman Atlantic στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακής. Είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα απο την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας.

Στο πλοίο επέβαιναν 478 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα, εκ των οποίων 268 είναι Ελληνες. Από το σύνολο των επιβατών 190 έχουν διασωθεί σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ενώ η ενημέρωση

από τις ελληνικές Αρχές κάνει λόγο για 178 διασωθέντες, λίγο πριν τις 02.00 της Δευτέρας. Από αυτούς 98 είναι Ελληνες.

Σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση στην επέκταση της πυρκαγιάς φέρονται να συνέβαλαν και σαράντα μεγάλα μπιτόνια λάδι, τα οποία μετέφερε φορτηγό, στο γκαράζ του Norman Atlantic.

Απορίες για τον «παραγκωνισμό» των ελληνικών μέσων
Το ιταλικό ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης στη Ρώμη έδωσε εντολή στο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετέχει στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου, να βρίσκεται στην περιοχή του Norman Atlantic στις 03.00.

Η πληροφορία έρχεται μετά από πολλές αναφορές σε ελληνικά MME για «αποκλειστική» εμπλοκή των τριών ιταλικών ελικοπτέρων στην διάσωση επιβαινόντων. Μάλιστα όπως αναφέρεται νωρίτερα το ελληνικό ελικόπτερο παρέμενε στην περιοχή περιμένοντας εντολή, η οποία δεν ήρθε ποτέ, μέχρι που τα καύσιμά του εξαντλήθηκαν και αναγκάστηκε να επιστέψει στο Λέτσε για να ανεφοδιαστεί.

Βελτιώθηκαν αισθητά οι καιρικές συνθήκες
Αν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν από το πρωί στην περιοχή έχουν υποχωρήσει, η επιχείρηση εγκατάλειψης του φλεγόμενου πλοίου και διάσωσης των επιβατών γίνεται με δυσκολία.

Οι άνεμοι που το πρωί έφταναν τα 10 μποφόρ, με βροχή και χαλάζι, πλέον δεν ξεπερνούν τα 4 μποφόρ.

Εσπασαν ξανά οι κάβοι ρυμούλκησης – προορισμός το Πρίντιζι… μέχρι νεοτέρας
Το πλοίο σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ρυμουλκείται προς το Πρίντιζι της Ιταλίας, εν μέσω προβλημάτων.

Τα συρματόσχοινα του κάβου με τον οποίο το τραβούσε ιταλικό ρυμουλκό έσπασαν περίπου στις 21.00 το βράδυ της Κυριακής και χρειάστηκε αρκετή ώρα προκειμένου να αποκατασταθεί η σύνδεση και να συνεχιστεί η ρυμούλκηση.

Η νέα προσπάθεια είχε την ίδια τύχη και η ρυμούλκηση διακόπηκε ξανά, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση λίγο πριν τις 02.00 την Δευτέρα.

Επίσης, τόσο από δημοσιεύματα στα ιταλικά ΜΜΕ όσο και από τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων προκύπτει ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί το προς τα πού θα ρυμουλκηθεί τελικά το πλοίο.

Στο σημείο βρίσκεται σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, 10 παραπλέοντα επιβατηγά και εμπορικά πλοία, ειδικό ελικοπτεροφόρο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, ενώ επιχειρούν τουλάχιστον δύο ιταλικά ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης Super puma καθώς και ένα ελληνικό, ενώ αναμένεται και δεύτερο.
Οπως έχουν κάνει σαφές τόσο οι ιταλικές Αρχές, στο χώρο αρμοδιότητας των οποίων βρίσκεται το Norman Atlantic, όσο και οι αντίστοιχες ελληνικές, η επιχείρηση της διάσωσης θα συνεχιστεί καθ” όλη τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι να διασφαλιστεί ότι και ο τελευταίος επιβαίνων θα βρεθεί σε ασφαλές σημείο.

Πολλοί καθ” οδόν προς τη στεριά
Μία ομάδα επιβατών έχει ήδη μεταφερθεί στο Λέτσε της Ιταλίας και σύμφωνα με την ελληνική κρατική τηλεόραση κάποιοι εξ αυτών είναι Ελληνες.

Δεκάδες ακόμη, Ελληνες και αλλοδαποί, έχουν διασωθεί και βρίσκονται στα παραπλέοντα πλοία, όπως το το επιβατηγό-οχηματαγωγό Cruise Europa, το φορτηγό πλοίο Spirit of Piraeus και το φορτηγό Aby Jeannette.

Το φορτηγό Spirit of Piraeus με 49 διασωθέντες, μεταξύ τους 25 Έλληνες, αποδεσμεύτηκε από την επιχείρηση και έβαλε πλώρη για το Πρίντιζι της Ιταλίας, προκειμένου να αποβιβάσει τους διασωθέντες.

Ο σύμβουλος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη ανέφερε στη ΝΕΡΙΤ ότι τουλάχιστον δύο μέλη των σωστικών συνεργείων έχουν ανέβει πάνω στο πλοίο και οργανώνουν την ασφαλή απομάκρυνση των επιβαινόντων.

Από το πλοίο βγαίνει πλέον λευκός καπνός, κάτι που κάνει αισιόδοξες τις Αρχές ότι η φωτιά στα γκαράζ και τους εσωτερικούς χώρους του πλοίου βρίσκεται σε σχετική ύφεση και είναι δυνατό να παραμείνει υπό έλεγχο, έστω μερικό.

Ενας νεκρός, φόβος για περισσότερους
Ένας επιβάτης, ο Ελληνας Γεώργιος Δούλης, έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να διαφύγει μέσω της «γλίστρας» με την οποία γίνεται η κάθοδος σε σωσίβιες λέμβους και άλλα σωστικά μέσα. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, ο άτυχος άνδρας έπεσε στη θάλασσα και φέρεται να κατέληξε λόγω υποθερμίας. Η σύζυγός του, Θεοδώρα, διασώθηκε.

Από αναφορές επιβατών και διασωθέντων, υπάρχει ανησυχία και για την τύχη άλλων επιβατών. Οπως αναφέρθηκε, ένας Ιταλός παπάς έπεσε στη θάλασσα ενώ προσπαθούσε να ανέβει από λέμβο σε παραπλέον φορτηγό πλοίο. Επίσης, οδηγοί φορτηγών πιθανολογείται ότι κατέβηκαν στα οχήματά τους για να κοιμηθούν, μετά την επιβίβαση στο πλοίο.

Μαρτυρίες αγωνίας από επιβαίνοντες
Πολλές ήταν οι δραματικές μαρτυρίες επιβαινόντων στα ελληνικά κανάλια, μέσα από τηλεφωνικές επικοινωνίες σε ζωντανή σύνδεση στις οποίες έκαναν λόγο για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθώς το κρύο είναι δριμύ ενώ επικρατεί δύσπνοια λόγω του έντονου καπνού.

«Ζήσαμε στιγμές χειρότερες από τον Τιτανικό», δήλωσαν νεαρές κοπέλες οι οποίες συγκαταλέγονταν στους επιβάτες του πλοίου και μεταφέρθηκαν στην Κάτω Ιταλία από ελικόπτερα της ακτοφυλακής.

Σε μία από αυτές επιβάτης κατήγγειλε ότι η φωτιά ξεκίνησε από πάνω από ένα σημεία, ωστόσο η εταιρεία διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια πληροφορία μέχρι στιγμής.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες σε μέσα ενημέρωσης, περί προβλήματος και παρατηρήσεων εγγράφου από το λιμεναρχείο Πάτρας στο συγκεκριμένο πλοίο, ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ ανέφερε ότι το «Νorman Αtlantic» είχε όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, και δεν είχε διαπιστωθεί κάνενα πρόβλημα στα συστήματα ασφαλείας και συναγερμού του πλοίου.

Ο εκπρόσωπος τόνισε παράλληλα ότι η μετεπιβίβαση των επιβατών του πλοίου συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς, λόγω συμμετοχής των ελληνικών ελικοπτέρων «super puma» που έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν τέσσερα άτομα το καθένα.
Πηγή ethnos.gr

The post Εσπασαν πάλι οι κάβοι ρυμούλκησης του Norman Atlantic - 190 διασωθέντες - 1 νεκρός appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα